3 z 11
Poprzednie
Następne
Przepisy na Dzień Babci i Dziadka: Desery, torty, babeczki. Przygotuj dla swoich dziadków słodki prezent
Krem kanapkowy czekoladowo-śliwkowy
Składniki: 1 szklanka mleka, 6 łyżek mleka w proszku, 100g gorzkiej czekolady, szklanka śliwek suszonych kalifornijskich, wrzątek.
Śliwki wkładamy do misy blendera i zalewamy wrzątkiem tak, żeby je dokładnie przykrywał. Odstawiamy. Do garnuszka wlewamy mleko, dodajemy mleko w proszku i połamaną na kawałki gorzką czekoladę. Ciągle mieszając doprowadzamy wszystko do wrzenia. Odcedzamy śliwki. Do blendera wlewamy połowę mleka z czekoladą, które podgrzewaliśmy w garnuszku. Miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Ostrożnie otwieramy blender. Masę śliwkową z blendera dodajemy do mleka, które pozostało w rondelku. Mieszamy. Przekładamy do słoiczka i studzimy. Przechowujemy w lodówce.