Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Przepisy na francuskie tarty wytrawne

Anastazja Bezduszna
Tarta ze szpinakiem, ricottą i parmezanem
Tarta ze szpinakiem, ricottą i parmezanem 123rf
Charakterystyczne, okrągłe, niewysokie ciasto wypełnione dowolnym farszem, słodkim lub słonym, to właśnie tarta. Wywodzi się z kuchni francuskiej, ale jej różnorodne wersje można spotkać niemal w każdej cukierni i kawiarni. Upieczenie tarty nie wymaga specjalnych umiejętności, wystarczy odrobina dobrych chęci, świeże składniki świetnej jakości i… okrągła foremka, najlepiej z falistym brzegiem.

Wytrawne tarty czasami robi się ze spodem z ciasta francuskiego. To dość prosta wersja wypieku, która doskonale sprawdza się, gdy szukamy pomysłu na ciepłe danie na kolację.
Tarta w zależności od nadzienia jest dobra o każdej porze dnia, a nawet roku. Bo dodać do niej można każde sezonowe warzywo, grzyby i owoce. A nawet ulubione mięso, ryby czy owoce morza.

Odmianą wytrawnej tarty jest quiche (kisz), który różni się tym, że podawany jest wyłącznie z nadzieniem, zalanym tzw. migaine, czyli masą jajeczno-śmietanową, do której czasami dodaje się gałkę muszkatołową. Nadzienie może zawierać różne gatunki mięsa, sera i warzyw. Najbardziej znaną quiche jest Quiche Lorraine, w której skład wchodzą boczek, ser szwajcarski o bardzo aromatycznym smaku oraz jajka i śmietanka.

Tarta ma jeszcze jedną niezaprzeczalną zaletę - wystarczy mieć dwa sprawdzone przepisy, by co weekend serwować bliskim różne słodkie i słone, wariacje ulubionego wypieku. Wypróbuj chociażby jeden z naszych przepisów, a następnym razem wymyśl swoje nadzienie i upiecz własną wariację tarty.

Tarta z szynką, ziemniakami i pieczarkami

Składniki na ciasto:

  • 140 g mąki
  • jajko
  • 100 g masła
  • 2 łyżki zimnego mleka

Nadzienie:

  • 3 ziemniaki
  • 200 g pieczarek
  • 100 g sera żółtego
  • 200 g szynki
  • 70 ml śmietanki
  • 1 pęczek pietruszki czy koperku
  • jajko

Sposób przygotowania:
Dla przygotowania ciasta bierzemy mąkę, masło oraz szczyptę soli. Ucieramy całość do uzyskania kruszonki. Następnie dodajemy do masy zimne mleko i jajko. Mieszamy. Jak tylko będziemy mogli połączyć całość w kulę - odstawiamy ją do lodówki, nie zagniatając.

Do nadzienia gotujemy ziemniaki w mundurkach.
Pieczarki kroimy i obsmażamy na maśle. Szynkę i ziemniaki kroimy. Zieleninę siekamy drobno. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Tak przygotowane składniki łączymy z roztrzepanym jajkiem ze śmietanką. Rozwałkowujemy ciasto na cienki (3 mm) placek. Wyściełamy nim formę o średnicy 22-24 cm. Formujemy boki. Wylewamy nadzienie. Wstawiamy do rozgrzanego do 190 stopni piekarnika na 25-30 minut.

Cebulowa tarta

Składniki na ciasto:

  • 1,5 szklanki mąki,
  • 100g schłodzonego masła
  • żółtko,
  • 3 łyżki zimnej wody

Nadzienie:

  • 100 g boczku,
  • 3 cebule
  • 200 g sera typu Gouda czy Ementaler
  • łyżka masła,
  • łyżka oleju
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:
Do ciasta do mąki dodajemy masło. Mieszamy do uzyskania kruszonki. Następnie dodajemy roztrzepane jajko. Mieszamy i formujemy kulę. Odstawiamy do lodówki na 15 minut. Następnie rozwałkowujemy go i wyściełamy nim formę. Przykrywamy papierem do pieczenia i przysypujemy grochem, by ciasto nie urosło. Tak przygotowane wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni na 15 minut. Po upływie tego czasu zdejmujemy groch i papier, zmniejszamy temperaturę i pieczemy spód jeszcze przez 10 minut. Cebulę kroimy w piórka, boczek w kostkę. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Najpierw smażymy boczek na oleju. Jak się zarumieni, wykładamy na ręcznik papierowy. Na patelnie po boczku dodajemy łyżkę masła i kiedy się roztopi, dodajemy cebulę i dusimy na małym ogniu około 10 minut. W miseczce mieszamy cebulę, boczek i 150 g sera i gałkę muszkatołową. Na ciasto wysypujemy równomiernie nadzienie i przyprawiamy solą i pieprzem. Zapiekamy w 180 stopniach około 20 minut. Następnie posypujemy pozostałym serem i pieczemy około 8 minut.

Tarta ze szpinakiem, ricottą i parmezanem

Składniki na ciasto:

  • 1,5 szklanki mąki
  • 100g schłodzonego masła, pokrojonego
  • 1/3 szklanki tartego parmezanu
  • 1 żółtko,
  • 3 łyżki zimnej wody

Nadzienie:

  • 1 kg mrożonego szpinaku,
  • rozmrażamy, odciskamy
  • 4 jajka,
  • 2 żółtka,
  • 250 g świeżego sera ricotta
  • 2/3 filiżanki tartego parmezanu
  • 1/2 szklanki śmietany
  • mielony pieprz
  • sól morska i gałka muszkatołowa

Sposób przygotowania:
Do ciasta przesiewamy mąkę. Dodajemy do niej masło i parmezan. Mieszamy do uzyskania kruszonki. Następnie dodajemy roztrzepane jajko. Mieszamy i formujemy kulę. Odstawiamy do lodówki na 15 minut. w tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni. Ciasto rozwałkowujemy i wyścielamy nim formę, biorąc pod uwagę brzegi. Przykrywamy ciasto papierem do pieczenia i wysypujemy na górę groch czy ryż, by ciasto nie wyrosło. Tak przygotowane ciasto wstawiamy do piekarnika na 15 minut. Po upływie czasu zdejmujemy groch i papier i pieczemy jeszcze przez 10 minut ciasto. Wszystkie składniki na nadzienie miksujemy blenderem. Piekarnik ustawiamy na 160 stopni. W tym czasie wlewamy nadzienie do formy z ciastem. Kiedy temperatura się obniży do odpowiedniego stopnia, wkładamy tartę i pieczemy przez 45 minut.

Tarta z cukinii i pomidorów

Składniki na ciasto:

  • 1,25 szklanki mąki
  • 110g zimnego masła, pokrojonego w kawałki
  • 1/2 łyżeczki soli, 2-4 łyżki zimnej wody

Nadzienie:

  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek
  • 1/4 szklanki drobno posiekanej świeżej bazylii
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/3 szklanki tartego parmezanu
  • 450 g pomidorów
  • 450 g cukinii
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:
W misce mieszamy mąkę z solą. Dodajemy do nie masło i mieszamy do uzyskania kruszonki. Następnie dodając po 2 łyżki wody, próbujemy zlepić kulę. Formujemy ją i odstawiamy do lodówki na 30-45 minut. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Wykładamy formę rozwałkowanym ciastem, przykrywamy go papierem do pieczenia i obciążamy grochem. Pieczemy przez 20 minut. Po upływie czasu zdejmujemy groch i papier. Podpiekamy spód jeszcze przez 5-10 minut. Dla nadzienia najpierw mieszamy czosnek, bazylię, oliwę i solimy wg uznania. Pomidory i cukinię kroimy w cienkie plastry. Spód smarujemy połową oliwy z przyprawami. Wykładamy cukinię i pomidory. Na górę wylewamy pozostały olej. Dodajemy sól i pieprz. Pieczemy całość w 200 stopniach około 30-45 minut, aż warzywa lekko się skarmelizują.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski