Wytrawne tarty czasami robi się ze spodem z ciasta francuskiego. To dość prosta wersja wypieku, która doskonale sprawdza się, gdy szukamy pomysłu na ciepłe danie na kolację.
Tarta w zależności od nadzienia jest dobra o każdej porze dnia, a nawet roku. Bo dodać do niej można każde sezonowe warzywo, grzyby i owoce. A nawet ulubione mięso, ryby czy owoce morza.
Odmianą wytrawnej tarty jest quiche (kisz), który różni się tym, że podawany jest wyłącznie z nadzieniem, zalanym tzw. migaine, czyli masą jajeczno-śmietanową, do której czasami dodaje się gałkę muszkatołową. Nadzienie może zawierać różne gatunki mięsa, sera i warzyw. Najbardziej znaną quiche jest Quiche Lorraine, w której skład wchodzą boczek, ser szwajcarski o bardzo aromatycznym smaku oraz jajka i śmietanka.
Tarta ma jeszcze jedną niezaprzeczalną zaletę - wystarczy mieć dwa sprawdzone przepisy, by co weekend serwować bliskim różne słodkie i słone, wariacje ulubionego wypieku. Wypróbuj chociażby jeden z naszych przepisów, a następnym razem wymyśl swoje nadzienie i upiecz własną wariację tarty.
Tarta z szynką, ziemniakami i pieczarkami
Składniki na ciasto:
- 140 g mąki
- jajko
- 100 g masła
- 2 łyżki zimnego mleka
Nadzienie:
- 3 ziemniaki
- 200 g pieczarek
- 100 g sera żółtego
- 200 g szynki
- 70 ml śmietanki
- 1 pęczek pietruszki czy koperku
- jajko
Sposób przygotowania:
Dla przygotowania ciasta bierzemy mąkę, masło oraz szczyptę soli. Ucieramy całość do uzyskania kruszonki. Następnie dodajemy do masy zimne mleko i jajko. Mieszamy. Jak tylko będziemy mogli połączyć całość w kulę - odstawiamy ją do lodówki, nie zagniatając.
Do nadzienia gotujemy ziemniaki w mundurkach.
Pieczarki kroimy i obsmażamy na maśle. Szynkę i ziemniaki kroimy. Zieleninę siekamy drobno. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Tak przygotowane składniki łączymy z roztrzepanym jajkiem ze śmietanką. Rozwałkowujemy ciasto na cienki (3 mm) placek. Wyściełamy nim formę o średnicy 22-24 cm. Formujemy boki. Wylewamy nadzienie. Wstawiamy do rozgrzanego do 190 stopni piekarnika na 25-30 minut.
Cebulowa tarta
Składniki na ciasto:
- 1,5 szklanki mąki,
- 100g schłodzonego masła
- żółtko,
- 3 łyżki zimnej wody
Nadzienie:
- 100 g boczku,
- 3 cebule
- 200 g sera typu Gouda czy Ementaler
- łyżka masła,
- łyżka oleju
- szczypta gałki muszkatołowej,
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Do ciasta do mąki dodajemy masło. Mieszamy do uzyskania kruszonki. Następnie dodajemy roztrzepane jajko. Mieszamy i formujemy kulę. Odstawiamy do lodówki na 15 minut. Następnie rozwałkowujemy go i wyściełamy nim formę. Przykrywamy papierem do pieczenia i przysypujemy grochem, by ciasto nie urosło. Tak przygotowane wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni na 15 minut. Po upływie tego czasu zdejmujemy groch i papier, zmniejszamy temperaturę i pieczemy spód jeszcze przez 10 minut. Cebulę kroimy w piórka, boczek w kostkę. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Najpierw smażymy boczek na oleju. Jak się zarumieni, wykładamy na ręcznik papierowy. Na patelnie po boczku dodajemy łyżkę masła i kiedy się roztopi, dodajemy cebulę i dusimy na małym ogniu około 10 minut. W miseczce mieszamy cebulę, boczek i 150 g sera i gałkę muszkatołową. Na ciasto wysypujemy równomiernie nadzienie i przyprawiamy solą i pieprzem. Zapiekamy w 180 stopniach około 20 minut. Następnie posypujemy pozostałym serem i pieczemy około 8 minut.
Tarta ze szpinakiem, ricottą i parmezanem
Składniki na ciasto:
- 1,5 szklanki mąki
- 100g schłodzonego masła, pokrojonego
- 1/3 szklanki tartego parmezanu
- 1 żółtko,
- 3 łyżki zimnej wody
Nadzienie:
- 1 kg mrożonego szpinaku,
- rozmrażamy, odciskamy
- 4 jajka,
- 2 żółtka,
- 250 g świeżego sera ricotta
- 2/3 filiżanki tartego parmezanu
- 1/2 szklanki śmietany
- mielony pieprz
- sól morska i gałka muszkatołowa
Sposób przygotowania:
Do ciasta przesiewamy mąkę. Dodajemy do niej masło i parmezan. Mieszamy do uzyskania kruszonki. Następnie dodajemy roztrzepane jajko. Mieszamy i formujemy kulę. Odstawiamy do lodówki na 15 minut. w tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni. Ciasto rozwałkowujemy i wyścielamy nim formę, biorąc pod uwagę brzegi. Przykrywamy ciasto papierem do pieczenia i wysypujemy na górę groch czy ryż, by ciasto nie wyrosło. Tak przygotowane ciasto wstawiamy do piekarnika na 15 minut. Po upływie czasu zdejmujemy groch i papier i pieczemy jeszcze przez 10 minut ciasto. Wszystkie składniki na nadzienie miksujemy blenderem. Piekarnik ustawiamy na 160 stopni. W tym czasie wlewamy nadzienie do formy z ciastem. Kiedy temperatura się obniży do odpowiedniego stopnia, wkładamy tartę i pieczemy przez 45 minut.
Tarta z cukinii i pomidorów
Składniki na ciasto:
- 1,25 szklanki mąki
- 110g zimnego masła, pokrojonego w kawałki
- 1/2 łyżeczki soli, 2-4 łyżki zimnej wody
Nadzienie:
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek
- 1/4 szklanki drobno posiekanej świeżej bazylii
- 3 ząbki czosnku
- 1/3 szklanki tartego parmezanu
- 450 g pomidorów
- 450 g cukinii
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
W misce mieszamy mąkę z solą. Dodajemy do nie masło i mieszamy do uzyskania kruszonki. Następnie dodając po 2 łyżki wody, próbujemy zlepić kulę. Formujemy ją i odstawiamy do lodówki na 30-45 minut. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Wykładamy formę rozwałkowanym ciastem, przykrywamy go papierem do pieczenia i obciążamy grochem. Pieczemy przez 20 minut. Po upływie czasu zdejmujemy groch i papier. Podpiekamy spód jeszcze przez 5-10 minut. Dla nadzienia najpierw mieszamy czosnek, bazylię, oliwę i solimy wg uznania. Pomidory i cukinię kroimy w cienkie plastry. Spód smarujemy połową oliwy z przyprawami. Wykładamy cukinię i pomidory. Na górę wylewamy pozostały olej. Dodajemy sól i pieprz. Pieczemy całość w 200 stopniach około 30-45 minut, aż warzywa lekko się skarmelizują.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?