Stek klasyczny
Składniki:
- stek wołowy
- łyżka oliwy z oliwek
- łyżeczka masła
- sól, świeżo mielony pieprz
- gałązka rozmarynu
- ząbek czosnku
PRZYGOTOWANIE:
Umyty stek suszymy na ręczniku papierowym. Smarujemy oliwą, a następnie dobrze pieprzymy. Stek wykładamy na rozgrzany grill lub patelnię grillową. Smażymy po 2-4 minuty z każdej strony. Następnie przekładamy gotowe mięso natalerz, solimy. Na wierzch gorącego steku wykładamy gałązkę rozmarynu, rozgnieciony ząbek czosnku, a na koniec masło. Pozostawiamy go tak na kilka minut, aż masło się roztopi i mięso „odpocznie” .
Karkówka z morelami
Składniki:
- 400 g karkówki bez kości
- 100 g suszonych moreli,
- olej
- 2 łyżeczki przyprawy do karkówki
Przyprawa:
- sól, czosnek granulowany
- papryka słodka
- kolendra granulowana,
- cukier,
- gorczyca biała,
- majeranek
- papryka ostra,
- rozmaryn
- owoc jałowca
- pieprz czarny,
- goździki
PRZYGOTOWANIE:
Karkówkę cienko rozbić, oprószyć z obu stron przyprawą. Na karkówce ułożyć morele, zwinąć w ruloniki, lekko posmarować olejem i odstawić w chłodne miejsce na kilka godzin. Grillować po kilka minut z każdej strony.
Grillowane żeberka z sosem Bbq
Składniki:
- 600 g żeberek (wołowych, wieprzowych lub cielęcych)
- 100 ml sosu barbecue (bbq)
- sól i pieprz
- papryka słodka do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Żeberka doprawiamy solą, pieprzem, papryką i grillujemy, a następnie dusimy w sosie bbq. Wszystko mieszamy. Żeberka układamy na usmażonych frytkach, lekko podlewając pozostałym sosem bbq.
Kotlety drobiowe z grilla
Składniki:
- 600 g mielonego mięsa z uda kurczaka zagrodowego
- cebula pokrojona w kostkę
- mały pęczek kolendry
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- garść kiełków rzodkiewki
- kmin rzymski
- papryka ostra
- sól
PRZYGOTOWANIE:
Obraną cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na gorącym oleju i wystudzić. Zmielone mięso przełożyć do miski, dodać cebulę, kolendrę oraz czosnek i doprawić do smaku. Mięso wyrobić na gładką, jednolitą masę, uformować z niego walcowate kotleciki o długości około 5 cm, a następnie nadziać je na długie wykałaczki i odstawić do lodówki. Przygotowane kotleciki piec na grillu, bądź smażyć na patelni grillowej około 3 minut z każdej strony. Podawać od razu.
Skrzydełka kurczaka w miodzie i ketchupie
Składniki:
- 10 skrzydełek z kurczaka
- 4 łyżki ketchupu
- łyżka miodu
- łyżka oleju
- pół opakowania przyprawy do kurczaka
- sok z 1/4 cytryny lub z limonki
Przyprawa:
- sól, czosnek granulowany
- gorczyca biała,
- papryka słodka
- marchew, kolendra
- kozieradka, kminek, chili
- kurkuma, cynamon
PRZYGOTOWANIE:
Wymieszać ketchup, miód, olej i przyprawę do kurczaka z sokiem z cytryny/limonki. Marynować skrzydełka przez 2 godziny, a następnie grillować ok. 25-30 minut. W przypadku marynaty zawierającej miód, dobrze jest skorzystać ze specjalnych tacek, które uchronią skrzydełka przed przypaleniem.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?