Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Przepisy na grilla: Mięso wrzuć na ruszt

Anastazja Bezduszna
Wyborne grillowa-nie trudno sobie wyobrazić bez mięsa, które stanowi główny składnik biesiadnego talerza. Zajmuje także najważniejsze miejsce na rozgrzanym do czerwoności ruszcie, dzięki któremu w powietrzu unosi się znany aromat pieczonych potraw.

Stek klasyczny

Składniki:

  • stek wołowy
  • łyżka oliwy z oliwek
  • łyżeczka masła
  • sól, świeżo mielony pieprz
  • gałązka rozmarynu
  • ząbek czosnku

PRZYGOTOWANIE:
Umyty stek suszymy na ręczniku papierowym. Smarujemy oliwą, a następnie dobrze pieprzymy. Stek wykładamy na rozgrzany grill lub patelnię grillową. Smażymy po 2-4 minuty z każdej strony. Następnie przekładamy gotowe mięso natalerz, solimy. Na wierzch gorącego steku wykładamy gałązkę rozmarynu, rozgnieciony ząbek czosnku, a na koniec masło. Pozostawiamy go tak na kilka minut, aż masło się roztopi i mięso „odpocznie” .

Karkówka z morelami

Składniki:

  • 400 g karkówki bez kości
  • 100 g suszonych moreli,
  • olej
  • 2 łyżeczki przyprawy do karkówki

Przyprawa:

  • sól, czosnek granulowany
  • papryka słodka
  • kolendra granulowana,
  • cukier,
  • gorczyca biała,
  • majeranek
  • papryka ostra,
  • rozmaryn
  • owoc jałowca
  • pieprz czarny,
  • goździki

PRZYGOTOWANIE:
Karkówkę cienko rozbić, oprószyć z obu stron przyprawą. Na karkówce ułożyć morele, zwinąć w ruloniki, lekko posmarować olejem i odstawić w chłodne miejsce na kilka godzin. Grillować po kilka minut z każdej strony.

Grillowane żeberka z sosem Bbq

Składniki:

  • 600 g żeberek (wołowych, wieprzowych lub cielęcych)
  • 100 ml sosu barbecue (bbq)
  • sól i pieprz
  • papryka słodka do smaku

PRZYGOTOWANIE:
Żeberka doprawiamy solą, pieprzem, papryką i grillujemy, a następnie dusimy w sosie bbq. Wszystko mieszamy. Żeberka układamy na usmażonych frytkach, lekko podlewając pozostałym sosem bbq.

Kotlety drobiowe z grilla

Składniki:

  • 600 g mielonego mięsa z uda kurczaka zagrodowego
  • cebula pokrojona w kostkę
  • mały pęczek kolendry
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • garść kiełków rzodkiewki
  • kmin rzymski
  • papryka ostra
  • sól

PRZYGOTOWANIE:
Obraną cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na gorącym oleju i wystudzić. Zmielone mięso przełożyć do miski, dodać cebulę, kolendrę oraz czosnek i doprawić do smaku. Mięso wyrobić na gładką, jednolitą masę, uformować z niego walcowate kotleciki o długości około 5 cm, a następnie nadziać je na długie wykałaczki i odstawić do lodówki. Przygotowane kotleciki piec na grillu, bądź smażyć na patelni grillowej około 3 minut z każdej strony. Podawać od razu.

Skrzydełka kurczaka w miodzie i ketchupie

Składniki:

  • 10 skrzydełek z kurczaka
  • 4 łyżki ketchupu
  • łyżka miodu
  • łyżka oleju
  • pół opakowania przyprawy do kurczaka
  • sok z 1/4 cytryny lub z limonki

Przyprawa:

  • sól, czosnek granulowany
  • gorczyca biała,
  • papryka słodka
  • marchew, kolendra
  • kozieradka, kminek, chili
  • kurkuma, cynamon

PRZYGOTOWANIE:
Wymieszać ketchup, miód, olej i przyprawę do kurczaka z sokiem z cytryny/limonki. Marynować skrzydełka przez 2 godziny, a następnie grillować ok. 25-30 minut. W przypadku marynaty zawierającej miód, dobrze jest skorzystać ze specjalnych tacek, które uchronią skrzydełka przed przypaleniem.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski