Przepisy na grilla. Smakołyki prosto z rusztu

    Przepisy na grilla. Smakołyki prosto z rusztu

    Anastazja Bezduszna

    Głos Wielkopolski

    Głos Wielkopolski

    Przepisy na grilla. Smakołyki prosto z rusztu
    1/5
    przejdź do galerii

    ©123rf

    Chcesz zaprosić znajomych i obawiasz się, że coś pójdzie nie tak? Podpowiadamy, jak przygotować się do grillowania! Skwierczenie tłustych kiełbasek, zapach karkówki w marynacie i soczyste warzywa z rusztu - zrób je sam! A oto przepisy na grilla.
    Coraz cieplejsze popołudnia i wieczory zachęcają do przeniesienia kuchni na zewnątrz. Powoli rozpoczynamy sezon grillowy. To doskonała okazja do kulinarnych eksperymentów i wypróbowania nowych smaków. Zacznijmy jednak od klasyki - jeśli grill, to koniecznie soczyste kiełbaski - zadbaj o różne ich rodzaje i oryginalne doprawianie. Twoim gościom z pewnością przypadnie do gustu inspirowany niemiecką kuchnią currywurst, podany z wyrazistym sosem. Podobnie jak kurze piersi w śmietanie, pikantna karkówka i żeberka rodem z amerykańskich filmów.
    Pamiętajmy także o warzywach i owocach - grillowana cukinia z mozarellą, papryczki waromatycznych ziołach czy gruszki z sosem serowym - wszystkich zachwycą smakiem i aromatem. Nie zapominajmy o rybach, np. pstrągu i łososiu, które wybornie smakują podane z sałatką i pieczywem czosnkowym.

    Głębia smaku


    Kluczowym elementem grillowania jest staranne doprawianie potraw. Począwszy od marynaty, przez dodatek ziół i przypraw, aż na pysznych sosach kończąc - możliwości są praktycznie nieograniczone.
    Tradycyjne doprawianie ketchupem i musztardą warto uzupełnić o wyraziste sosy. Zwolennikom ostrych potraw z pewnością przypadnie do gustu sos musztardowo-paprykowy lub stworzony na bazie bardzo pikantnych papryczek - sos piri-piri. Sos piri-piri jest także doskonałą bazą do marynowania karkówki czy żeberek. Większość tych sosów można zrobić samemu. Nie zapominajmy też o sałatkach - ich smak wybornie podkreśli winegret klasyczny, czosnkowy lub koperkowy. Pamiętajmy, że mięso potrzebuje czasu, aby się przegryźć, dlatego najlepiej je zamarynować dzień wcześniej.


    Stek klasyczny


    Składniki:
    • 1 stek wołowy,
    • łyżka oliwy z oliwek,
    • 1 łyżeczka masła,
    • sól, świeżo mielony pieprz,
    • gałązka rozmarynu,
    • ząbek czosnku


    Sposób przygotowania:
    Umyty stek suszymy na ręczniku papierowym. Smarujemy oliwą, a następnie dobrze pieprzymy. Stek wykładamy na rozgrzanym grillu lub patelni grillowej. Smażymy po 2-4 minuty z każdej strony. Następnie przekładamy gotowe mięso na talerz, solimy. Na wierzch gorącego steku wykładamy gałązkę rozmarynu, rozgnieciony ząbek czosnku, a na wierzch masło. Pozostawiamy go tak na kilka minut, aż masło się nie roztopi i mięso „odpocznie” .

    Kiełbaski z cebulką i ziemniaczkami


    Składniki:
    • 8 kiełbasek wędzonych,
    • pół szklanki piwa,
    • 4 duże ziemniaki,
    • 2 cebule,
    • natka pietruszki,
    • olej, sól, pieprz,
    • tacki do grillowania


    Sposób przygotowania:
    Obrane i opłukane ziemniaki pokrój na ćwiartki. Cebule obierz z łupin, pokrój na grube plasterki. Na tackach ułóż kiełbaski, pokrojone ziemniaki i plasterki cebuli. Warzywa skrop olejem. Tacki ułóż na grillu. Grilluj kiełbasę i warzywa, aż się przyrumienią. W czasie pieczenia kiełbaski 2-3 razy polej piwem. Gotowe warzywa dopraw solą i pieprzem, posyp posiekaną natką pietruszki.

    Żeberka w marynacie miodowej


    Składniki:
    • 1,5 kg żeberek wieprzowych,
    • 250 ml keczupu,
    • 60 ml miodu,
    • 60 ml sosu sojowego,
    • przyprawa grillowa do mięsa lub do żeberek


    Sposób przygotowania:
    Przygotować marynatę: w głębokiej misce wymieszać ze sobą: keczup, miód, sos sojowy i przyprawę grillową do żeberek.
    Żeberka obtoczyć i zanurzyć w marynacie. Przykryć i odstawić do lodówki na 24 godziny.
    Gotowe żeberka owinąć osobno w folię i położyć na rozgrzanym grillu. Piec około 30-35 minut, obracając od czasu do czasu. Upieczone żeberka wyciągnąć z folii i położyć na chwilę na grillu, aby się ładnie zrumieniły.


    Delikatny łosoś z rusztu z feerią grillowanych warzyw


    Składniki na 2 porcje:
    • 1 torebka ryżu, 2 filety z łososia,
    • 1 mała cukinia,
    • 1 mały bakłażan,
    • 1 żółta papryka,
    • 1 czerwona papryka,
    • 1 cytryna,
    • 100 ml oliwy z oliwek,
    • gałązki tymianku,
    • sól i pieprz do smaku


    Sposób przygotowania:
    Warzywa pokrój w plastry o grubości pół centymetra. Posól je delikatnie, natrzyj oliwą i posyp posiekanym tymiankiem. Odstaw na około 10-15 minut. Ryż ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. Łososia przypraw solą i pieprzem do smaku, a następnie smaż go około 4 minuty z każdej strony. Zamarynowane wcześniej warzywa smaż na patelni grillowej ok. 2-3 minuty z każdej strony tak, aby uzyskać na skórce delikatną, ozdobną krateczkę. Usmażonego łososia podaj z ryżem oraz grillowanymi warzywami. Udekoruj listkami tymianku.

    Czytaj treści premium w Głosie Wielkopolskim Plus

    Nielimitowany dostęp do wszystkich treści, bez inwazyjnych reklam.

    Komentarze

    Dodajesz komentarz jako: Gość

    Dodając komentarz, akceptujesz regulamin forum

    Liczba znaków do wpisania:

    zaloguj się

    Najnowsze wiadomości

    Zobacz więcej

    Najczęściej czytane

    Polecamy

    Wideo