Przepisy na kanapki do szkoły: z orzechami, pastą z makreli a może z awokado?

Anastazja Bezduszna
Anastazja Bezduszna
Zaktualizowano 
Przepis na kanapkę po włosku Konspol
Jemy je codziennie - zazwyczaj na śniadanie lub kolację. Są niezastąpione w podróży jako przekąska i awaryjny posiłek. Kanapki, bo o nich mowa, towarzyszą nam praktycznie wszędzie. W ostatnim czasie ich sposób podawania zmienił się, a smakowite wędliny coraz częściej pojawiają się w towarzystwie oryginalnych dodatków.

Popularność kanapek nie maleje. Powód jest prosty, są łatwe w przygotowaniu, nie wymagają dużego nakładu pracy i można je zabrać ze sobą praktycznie wszędzie - do szkoły, pracy czy na wycieczkę. Zazwyczaj przygotowujemy je z białego pieczywa, żółtego sera i jakiegoś dodatku np. pomidora. A da się przecież inaczej. Nawet z codziennego i tradycyjnego posiłku można wyczarować ciekawe i niebanalne danie, które zachwyci posiadaczy najwybredniejszych podniebień.

Przepis na kanapkę po włosku

  • 1 ciabatta
  • zielone pesto
  • kilka plastrów żółtego sera
  • 1 pomidor
  • cebula
  • sałata rzymska
  • rukola
  • szynka z indyka (np. Konspol)
  • sól i pieprz do smaku

Pomidora kroimy w plastry, cebulę w piórka, a szynkę delikatnie podpiekamy na maśle na patelni, by była chrupka i ciepła. Ciabattę kroimy na pół i smarujemy pesto. Następnie układamy na niej liście rzymskiej sałaty, pomidora, plastry żółtego sera, podpieczoną szynkę i cebulę. Na wierzch kładziemy rukolę, doprawiamy do smaku i zamykamy drugą połówką.

Pyszne kanapki śniadaniowe z orzechami

Składniki:

  • ciemna bagietka
  • 10 g margaryny (np. Rama Classic)
  • kiełki rzodkiewki
  • 3 jajka przepiórcze
  • szczypiorek

Kroimy bagietkę na kromki i smarujemy margaryną. Gotujemy przepiórcze jaja na twardo. Układamy na kromkach kiełki rzodkiewki. Na kiełkach rzodkiewki układamy obrane połówki jajek i dekorujemy kanapki pastą łososiową.

Przepisy na śniadania: Kreatywne drugie śniadanie w domu i do szkoły

Przepis na kanapki z jajkiem przepiórczymi kanapki z pastą z makreli

  • Składniki:

  • 4 kromki chleba z ziarnami słonecznika

  • 4 łyżki margaryny np. Rama Classic)

  • 2 jajka

  • 1 wędzona makrela

  • cebula dymka ze szczypiorkiem

Jaja gotujemy na twardo, obieramy ze skorupek. Makrelę oczyszczamy ze skóry i ości, oddzielone mięso wkładamy do miseczki. Jaja i cebulę dymkę drobno siekamy, mieszamy w miseczce z 2 łyżkami margaryny, dodajemy makrelę. Smarujemy pieczywo margaryną. Na kromki chleba nakładamy pastę rybną, a następnie posypujemy je siekanym szczypiorem i ziarnami słonecznika.

Pyszne kanapki śniadaniowe z orzechami

Składniki:

  • 4 kromki chleba pumpernikiel
  • margaryna
  • 80 g twarożku
  • 2 łyżki orzechów
  • 6 rzodkiewek
  • pęczek szczypiorku
  • szczypta świeżo mielonego pieprzu

Rzodkiewki ścieramy na tarce na dużych oczkach. Twarożek łączymy ze startą rzodkiewką oraz pokruszonymi orzechami. Pumpernikiel kroimy na trójkąciki i smarujemy margaryną. Nakładamy twarożek na kromki. Szczypiorek siekamy i posypujemy nim kanapki. Gotowe kanapki posypujemy świeżo mielonym pieprzem.

Przepis na kanapkę à la kubańska z sosem musztardowym

Składniki:

  • ciabatta i masło
  • kilka plasterków sera żółtego (np. gouda)
  • kilka plasterków szynki wędzonej z kurczaka (np. Konspol Natura)
  • kilka plasterków pieczonej łopatki wieprzowej
  • ogórek kiszony
  • sól i pieprz do smaku

Składniki na sos musztardowy:

  • 3 łyżki majonezu
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 i 1/2 łyżeczki octu winnego
  • 1/4 szklanki śmietanki kremówki
  • sól i pieprz do smaku

Kubańska kanapka najlepiej smakuje na ciepło, dlatego pracę rozpoczynamy od przygotowania sosu, który jest bardzo prosty. Wystarczy zmieszać ze sobą wszystkie składniki. Gdy dressing będzie gotowy, to przystępujemy do robienia kanapki. Na blasze do pieczenia układamy na sobie plastry wieprzowiny, szynki wędzonej z kurczaka i żółtego sera. Podpiekamy je w piekarniku przez 5 minut w temperaturze 200 stopni C, by ser się lekko stopił. W tym czasie przekrajamy wzdłuż ciabattę, smarujemy masłem, sosem musztardowym, a następnie układamy pokrojonego w plasterki ogórka. To samo robimy z drugą częścią bułki. Na obie połówki wykładamy podpieczone plastry wieprzowiny, szynki i żółtego sera. Na koniec składamy ciabattę i delektujemy się prawdziwą symfonią smaków.

Kanapka jesienna z pastą z awokado i sosem Tahini

Składniki:
1 dojrzałe awokado
kilka plasterków polędwicy (np. królewskiej light Konspol),
chleb żytni na zakwasie i masło
pomidor i czerwona cebula
rukola i cytryna

Składniki na sos pomidorowy:
2 łyżki przecieru pomidorowego
po łyżce majonezu i keczupu
1 ząbek czosnku, sól i pieprz do smaku
szczypta ostrej papryki

Składniki na sos tahini:
1/4 szklanki pasty Tahini
1/2 szklanki wody, 1 łyżka soku z cytryny
1/2 szklanki jogurtu greckiego, sól do smaku

Awokado ugniatamy w miseczce widelcem i skrapiamy delikatnie cytryną. Chleb kroimy na kromki i smarujemy przygotowaną pastą. Układamy na nich pomidora, rukolę, pokrojoną w cienkie plasterki czerwoną cebulę i polędwicę. Solimy i pieprzymy według uznania. Tak przygotowaną kanapkę możemy zjeść z dodatkiem sosu pomidorowego lub sosem Tahini. Sos pomidorowy jest wyjątkowo łatwy do przygotowania, wystarczy przecisnąć przez praskę czosnek i wymieszać wszystkie składniki ze sobą. Tahini także nie powinien sprawić nikomu trudności, a może zaskoczyć swoim smakiem. W tym przypadku również mieszamy ze sobą wszystkie składniki do uzyskania gładkiej masy, tak przygotowanym sosem polewamy nasze kanapki.

polecane: Flesz - e-papieros zagraża zdrowiu

Wideo

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3