Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Przepisy na kurki: sos kurkowy, zupa z kurkami, tarta i nie tylko

Anastazja Bezduszna
Sezon na świeże, żółciutkie kurki zaczyna się już w czerwcu i trwa aż do późnej jesieni. Ale lato to idealny moment, by przyrządzić wyborny sos kurkowy na maśle i słodkiej śmietance, z dodatkiem młodej, letniej cebulki (bez szczypiorku). To bardzo prosty sos, który pasować będzie do kasz i makaronów, ale także i do mięs. Przedstawiamy pięć przepisów na kurki.

Dzień można zacząć też z grzybami. Na przykład pożywna jajecznica z kurkami da nam sił na cały dzień. Co potrzebujemy dla jej przygotowania? 2 jajka, 50 g boczku wędzonego, łyżkę drobno krojonej cebuli, pół pomidora, masło do smażenia, szczypiorek, sól i pieprz.

Najpierw boczek kroimy w kostkę, wrzucamy na dużą patelnię i zaczynamy na małym ogniu podsmażać. Pomidora kroimy w cienkie plasterki. Szczypiorek siekamy drobno i rozdzielamy na dwie części. Jajka rozbijamy i wlewamy do naczynia - mieszamy je. Gdy boczek zacznie się już podpiekać, ale żeby był miękki, dodajemy cebulę, podpiekamy razem z boczkiem, a gdy cebula się już zarumieni, to wsypujemy pokrojone pomidory. Zalewamy jajkami i mieszamy.

Zupa krem z kurkami

Składniki:

  • 400 gramów kurek,
  • 2 pietruszki,
  • 2 marchewki,
  • seler,
  • por,
  • ząbek czosnku,
  • średniej wielkości cebula,
  • 0,5 l bulionu drobiowego,
  • 8 kromek z chleba kanapkowo--tostowego,
  • sól, pieprz,
  • masło,
  • ulubione zioła,
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania:
Wcześniej przygotowujemy bulion. Kurki oczyszczamy, kilka odkładamy do dekoracji, resztę podsmażamy na maśle. Gotowe grzyby dodajemy do bulionu. Następnie kroimy warzywa, podsmażamy chwilę i stopniowo dodajemy do wywaru. Całość gotujemy około 20-25 minut, aż warzywa będą miękkie. W tym czasie podpiekamy grzanki np. w piekarniku i wycinamy z nich serca. Zupę miksujemy na gładki krem i doprawiamy według uznania. Podsmażamy resztę kurek. Gotowy krem przelewamy do miseczek, dekorujemy grzybami oraz świeżą natką pietruszki.

Sos kurkowy dobry do wszystkiego

Składniki:

  • 250 g kurek,
  • cebula,
  • 2 łyżki masła,
  • szklanka śmietany 30%,
  • pieprz kolorowy do smaku,
  • łyżka natki pietruszki posiekanej
  • suszone warzywa

Sposób przygotowania:
Kurki dokładnie oczyszczamy, myjemy i odsączamy z wody. Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę. Następnie należy zeszklić je na maśle. Do cebuli dodajemy kurki i smażymy razem z cebulą 5 minut. Dodajemy śmietanę, mieszamy i gotujemy przez chwilę na małym ogniu. Doprawiamy suszonymi warzywami i pieprzem. Przed podaniem dodajemy natkę pietruszki. Dobrze smakują z makaronem i duszoną polędwiczką.

Tarta z grzybami

Składniki na ciasto:

  • 50 g mąki pszennej,
  • 150 g masła,
  • jajko,
  • 2 łyżki zimnej wody,
  • sól.

Nadzienie:

  • 500 g kurek,
  • cebula - drobno posiekać,
  • 2 jaja, szklanka śmietany 18%,
  • 5 łyżek startego żółtego sera,
  • 2 łyżki masła,
  • 1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:
Mąkę przesiewamy, dodajemy sól, masło, jajko, wodę i zagniatamy ciasto. Formujemy kulę, owijamy folią aluminiową i wstawiamy do zamrażarki na pół godz. W międzyczasie przygotowujemy nadzienie: cebulę smażymy na maśle, dodajemy pokrojone w plasterki grzyby. Gdy puszczą sok, zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem 10 minut. Na końcu dodajemy natkę pietruszki, sól i pieprz. Ciasto wyjmujemy z zamrażarki, rozwałkowujemy i przekładamy na formę do tarty. Należy nakłuć je widelcem w kilku miejscach i podpiec w 200 st. ok. 10 minut. Śmietanę dobrze mieszamy z jajkami, serem i solimy. Na podpieczony spód nakładamy nadzienie, zalewamy śmietaną z serem i jajkiem i pieczemy około 35 minut przy temperaturze 180 stopni.

Dietetycy radzą, by jeść grzyby nawet dwa razy w tygodniu. Dostarczają one dużo żelaza, fosforu, wapnia i wielu innych składników odżywczych

Risotto z kurkami na dwa sposoby

Składniki na risotto na patelni:

  • 300 g ryżu arborio,
  • 200 g kurek,
  • 200 g groszku zielonego,
  • 100 g cebuli,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 100 ml śmietany 30%,
  • 200 ml bulionu warzywnego,
  • 150 g masła,
  • 50 ml oleju,
  • 100 ml wina białego,
  • sól i pieprz,
  • nać pietruszki

Sposób przygotowania:
Na oleju i części masła podsmażamy cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Po zeszkleniu dodajemy surowy ryż, który obsmażamy z cebulą, dodajemy starty czosnek i smażymy jeszcze chwilę, a następnie zalewamy białym winem. Po wchłonięciu przez ryż wina dolewamy porcjami bulion tak długo, aż ryż osiągnie oczekiwaną przez nas konsystencję. Cały czas mieszamy.

Na osobnej patelni podsmażamy kurki z cebulą pokrojoną w drobną kostkę. Podsmażone grzyby łączymy z ryżem, groszkiem, dodajemy resztę masła, śmietanę. Zagotowujemy i serwujemy w głębokim talerzu. Można też doprawić przed podaniem risotto serem typu gorgonzola czy Grana Padano.

Składniki na risotto z termomix’sem:

  • 700 g gorącej wody,
  • 2 łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM5,
  • 100 g sera parmezan pokrojonego na kawałki,
  • 80 g cebuli,
  • 35 g oliwy z oliwek,
  • 250 g ryżu do risotto np. arborio,
  • 150 g białego wytrwanego wina,
  • 200-250 g kurek,
  • świeżych oczyszczonych,
  • 20 g masła

Sposób przygotowania:
Na pokrywę naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej wodę, dodać bulion warzywny, dokładnie wymieszać, odstawić. Do naczynia miksującego włożyć parmezan, rozdrobnić 10s/obr. 10. Przełożyć do innego naczynia, odstawić. Do naczynia miksującego włożyć cebulę, rozdrobnić 3s/obr. 5. Cebulę zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego. Dodać oliwę z oliwek, dusić 2 min/ 120°C/obr. 1. Dodać ryż, gotować 3 min/100°C/obr. 1. Dodać wino, wymieszać 5 s/obr. 2.Dodać bulion warzywny i kurki, gotować bez założonej miarki 22min/100°C. Dodać masło i 20 g rozdrobnionego parmezanu, całość dokładnie wymieszać kopystką. Gotowe risotto doprawić do smaku i podawać bezpośrednio po przygotowaniu, posypane pozostałym parmezanem.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski