Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Przepisy na lekkie dania obiadowe

AB
Na Wielkanoc jak zawsze było obficie: pachnące mięsa, gęste zupy, tradycyjne jajka, sałaty i sałatki, słodkie ciasta. Podpowiadamy co zrobić, aby święta nie okazały się dla nas zbyt „ciężkie” w skutkach.

Czas zatem poznać kilka prostych sposobów, jak po świętach dobrze czuć się we własnym ciele.

Sałatka ogórkowa

Składniki:

  • 100 g liści sałaty
  • ogórek
  • pęczek rzodkiewki
  • sos sałatkowy koperkowo – ziołowy z gorczycą np. Knorr
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • Sposób przygotowania:

Sałatę oczyść, umyj i dobrze osusz. Ogórek i rzodkiewkę umyj i osusz. Rzodkiewkę pokrój w plastry, ogórek pokrój w cienkie plasterki lub zetrzyj na tarce. Sos sałatkowy wymieszaj z 2 łyżkami wody, 3 łyżkami oliwy z oliwek i 1 łyżką soku z cytryny, aby nadać aromatu. Dodaj resztę składników i wymieszaj.

Sałatka z awokado

Składniki:

  • 150 g główki sałaty lub liści sałaty
  • 1,5 awokado
  • 300 g pomidorów
  • 125 g sera mozzarella
  • Sos sałatkowy truskawka z chili Knorr
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżka soku z cytryny

Sposób przygotowania:
Sałatę oczyść, umyj i dobrze osusz. Awokado przekrój na pół, usuń środek i obierz połówki ze skórki, a następnie pokrój w plastry. Pomidory umyj i pokrój w plasterki. Odsącz ser mozzarella i pokrój w plasterki. Sos sałatkowy wymieszaj z 2 łyżkami wody, 3 łyżkami oliwy z oliwek i 1 łyżką soku z cytryny, aby nadać niezwykłego smaku. Dodaj resztę składników i wymieszaj.

Warzywa z sosem holenderskim

Składniki:

  • mały kalafior
  • mały brokuł
  • 2 marchewki
  • 150 g fasolki szparagowej
  • mała cukinia
  • 200 ml masła klarowanego
  • cytryna
  • łyżka cukru
  • biały pieprz
  • kostka rosołowa
  • pieprz do smaku

Sposób przygotowania:
Umyj kalafiora i brokuły, podziel je na mniejsze różyczki. Obierz i pokrój marchewki na grubsze plastry. Oczyść fasolę i odetnij jej końce. Cukinię umyj i pokrój na grubsze półplastry. W garnku nastaw wodę z solą i cukrem – warzywa gotuj kolejno – marchew 7 minut, fasolkę szparagową 12 minut, brokuły 4 minuty, kalafior 5 minut, cukinię 2 minuty. Sparzone warzywa natychmiast hartuj w zimnej bieżącej wodzie. W międzyczasie przygotuj sos, wyciśnij sok z cytryny. W garnuszku zagrzej masło do temperatury 60 stopni. Do kielicha miksera wbij jedno całe jajko i jedno żółtko, dodaj sok z cytryny, pół łyżeczki cukru i kostkę rosołową, dla nadania smaku. Uruchom mikser na średnich obrotach, jednocześnie powoli wlewając masło. Masło dodawaj do momentu, aż sos zgęstnieje. Przełóż go wtedy do miski, dopraw białym pieprzem. Sparzone warzywa zagrzej ponownie w gotującej się wodzie. Gorące już ułóż na talerzu, podawaj z sosem.

Schab z fioletowym kalafiorem

Składniki:

  • 1 kg schabu środkowego
  • 2 łyżki Przyprawy do mięs Knorr
  • mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka majeranku
  • łyżka oleju
  • Esencja do sosu pieczeniowego ciemnego
  • 100 ml czerwonego wina (opcjonalnie)
  • 3 łyżki margaryny czy masła
  • 100 g fioletowego kalafiora
  • 100 g brokuła lub kalafiora Romanesco
  • łyżka masła
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • cukier do smaku
  • 600 g obranych ziemniaków

Sposób przygotowania:
Przygotuj aromatyczną marynatę. Przyprawę do mięs Knorr wymieszaj z majerankiem i roztartym czosnkiem, dodaj olej, całość wymieszaj, aby nadać aromatu. Tak powstałą marynatą natrzyj dokładnie mięso. Odstaw je na co najmniej godzinę do lodówki.
Po tym czasie schab obsmaż na średnio rozgrzanej patelni z margaryną. Schab obsmaż z obu stron. Zawiń w folię aluminiową i piecz w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni przez 45-50 minut. W międzyczasie ugotuj ziemniaki.
Nastaw garnek z osoloną wodą i łyżeczką cukru. W gotującej się wodzie sparz pokrojone na małe różyczki kalafiora i brokuły. Warzywa polej rozpuszczonym masłem. Na patelni podsmaż pokrojoną w kosteczkę cebulę. Gdy się zeszkli, wlej sok powstały z pieczenia schabu. Dolej wino, tak aby całego płynu na patelni było około 250 ml. Dodaj sos, który nada potrawie bogaty mięsny smak. Zadbaj, aby dokładnie się rozpuściła. Sos zagotuj, cały czas mieszając. Gotuj, aż nabierze odpowiedniej konsystencji. Na ugotowanych ziemniakach ułóż plastry upieczonego schabu, całość obłóż dookoła warzywami. Po wierzchu mięso obficie polej gorącym sosem.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski