Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Przepisy na pyszne desery dla dzieci w każdym wieku

AB
Dzień Dziecka to szczególny okres dla najmłodszych. To czas, w którym to właśnie oni są w centrum uwagi. Co ugotować, aby zapamiętali ten dzień na długo?

Dzień dziecka - jak go uczcić?

– Nie ma jednego przepisu na świętowanie tego dnia. Rodzice powinni najlepiej wiedzieć co lubi ich dziecko
i wybrać dla niego to, co sprawi mu radość i pozytywnie zaskoczy. Dla najmłodszych najważniejsze jest,
aby przeżyć wspólnie coś niezwykłego i niecodziennego – radzi Agnieszka Carrasco – Żylicz, psycholog dziecięcy współpracujący z marką Lubella, producentem płatków Mlekołaki. Starszym dzieciom można zaproponować pójście do teatru czy opery bądź zwiedzenie np. muzeum, w zależności od ich zainteresowań. Dobrym pomysłem będzie również zaskoczenie dziecka i zrobienie wspólnie z nim kolorowych latawców, a następnie zabawa w puszczanie ich. Opcji jest wiele, wycieczka do lasu
i zbudowanie tam prawdziwego szałasu, rozpalenie ogniska, zorganizowanie podchodów czy też odbycie tajemniczej wyprawy po skarb. To wszystko z pewnością przypadnie dziecku do gustu. – Nie namawiam rodziców, aby rujnowali domowy budżet i zasypywali dzieci drogimi prezentami. Rzeczy materialne szybko pójdą w zapomnienie i wylądują w wypełnionej po brzegi skrzyni z zabawkami. Zamiast tego można zorganizować domowe przyjęcie, przygotować z myślą o dziecku jego ulubione smakołyki i zaprosić gości – mówi Agnieszka Carrasco – Żylicz, psycholog. Zaskoczmy dzieci i przyrządźmy dla nich coś specjalnego. Na przykład płatki śniadaniowe mają różne kształty i smaki, dzięki czemu możemy z nich stworzyć pyszne propozycje na ten szczególny dzień. Kulki śniadaniowe z miodem to dobry sposób na domowe batony.

Batoniki śniadaniowe

Składniki:

  • 100 g gorzka czekolada
  • 2 szklanki kulek śniadaniowych (np. Mlekołaki Kulki Choco)
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka kakao

Sposób przygotowania:
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Formę - małą keksówkę wyłóż papierem do pieczenia i wylej czekoladę. Do rondelka dodaj masło. Wlej miód i podgrzej chwilę. Wsyp kakao i wymieszaj składniki. Płatki przełóż do miski. Wlej wcześniej przygotowaną mieszankę. Wymieszaj składniki. Płatki przełóż do keksówki z czekoladą. Włóż do lodówki na minimum 2 godziny. Po upływie czasu podziel na porcje.

O czym jeszcze powinniśmy pamiętać?

Świątecznej uczcie przy stole mogą towarzyszyć rodzinne tańce przy muzyce, zabawa w teatrzyk rodzinny, a nawet prawdziwy bal przebierańców. Ubranie dziecka w strój ukochanego bohatera z bajki może okazać się wspaniałą niespodzianką. Jednak nawet najbardziej oryginalne pomysły nie zastąpią samej atmosfery. – Jeśli dziecko doświadczy ze strony dorosłych otwartości, radości ze wspólnie spędzonego czasu, tym intensywniej przeżyje ten dzień i poczuje się w pełni obdarowane – mówi Agnieszka Carrasco – Żylicz. Dobrym pomysłem do zrealizowania również ze starszym dzieckiem, będzie wycieczka rowerowa bądź piknik, na który wystarczy przygotować kilka przekąsek i wziąć ze sobą koc. A potem trzeba już tylko rozłożyć swój ekwipunek i cieszyć się wspólnie spędzanym czasem na łonie natury. W budowaniu
i pogłębianiu rodzinnych więzi bardzo pomagają rozmowy. Podczas spędzanych razem chwil, oprócz zabaw, warto zagospodarować czas na wzajemne słuchanie tego, czym każdy chciałby się podzielić z innymi,
co go trapi, a co uszczęśliwia. Dzięki temu dzieci poczują się szczęśliwe, bo będą wiedziały, że są ważne, potrzebne, a rodzice ich słuchają.

Melonowe lizaki

Składniki:

  • 1 melon
  • 200 g czekolady mlecznej (np. Toblerone)
  • 25 g tłuszczu kokosowego
  • Drewniane szpikulce
  • Pokruszona czekolada (biała lub ciemna), cynamon, cukier lub posypki cukrowe do obtoczenia

Sposób przygotowania:
Melon przetnij na pół i usuń nasiona. Wytnij z niego kawałki i uformuj kulki wielkości kęsa. Połam czekoladę i stop w rondlu z olejem kokosowym na małym ogniu, cały czas mieszając. Melonowe kulki nabij na szpikulce od szaszłyków i zanurz w roztopionej czekoladzie. Jako przybranie użyj posiekaną białą lub ciemną czekoladę, cynamon i cukier lub cukrowe posypki do ciast. Posyp nimi każdy lizak i odstaw do ostygnięcia.

Lody bananowe

Składniki:

  • 150 ml tłustego mleka,
  • 1 banan,
  • 100 g serka wiejskiego,
  • 2 łyżeczki miodu,
  • (opcjonalnie) odrobina sproszkowanej wanilii

Sposób przygotowania:
Do przygotowania lodów potrzebujemy jeszcze blendera i foremek. Z serka wiejskiego będą nam potrzebne same granulki bez zalewy. W naczyniu miksujemy mleko, kawałki banana, miód oraz serek wiejski. Uzyskaną masę przelewamy do plastikowych pojemniczków do robienia lodów na patyku. Możemy dodać też do każdego po kilka rodzynek i kawałków orzechów. Wstawiamy patyczki do każdej foremki. By został na środku, mocujemy go folią spożywczą. Mrozimy co najmniej kilka godzin.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski