W polskiej kuchni ryby nie pojawiają się zbyt często. Zyskują tylko w okolicach świąt. A to błąd. Ryby są nie tylko bogate w wartości odżywcze (zawierają wzmacniające odporność kwasy omega-3, wysokiej jakości białko, witaminy A i D oraz związki jodu, potasu, fosforu i wapnia), ale też smaczne. Przepisy na rybę też wcale nie są trudne, jak niektórzy uważają.
Co ciekawe, lekarze oraz dietetycy zalecają spożywanie rybiego mięsa minimum dwa razy w tygodniu. Podpowiadamy, jakie ryby są zdrowe oraz jak szybko i łatwo je przygotować. A oto nasze przepisy na rybę.
Karmelowa ryba zapiekana z brokułami
Składniki:
- 700 g białej ryby morskiej (np. makrela, mintaj)
- 1 brokuł i 1 średni por
- 1 pęczek koperku
- sos koperkowy
- 0,5 szklanki cukru
- 2 łyżki oliwy
Sposób przygotowania:
Pora tniemy grubo, podsmażamy na oliwie i wykładamy do żaroodpornego naczynia. Wykładamy na nim pokrojoną w cząstki surową rybę i posypujemy grubo zmielonym pieprzem. Z cukru robimy na patelni karmel i wylewamy na rybę. Różyczki brokułu lekko podsmażamy na odrobinie oliwy i również wykładamy na rybę. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni około 50 minut. Polewamy sosem koperkowym. Potrawy nie solimy.
Łosoś pieczony z cebulą i tymiankiem
Składniki:
- 700 g łososia
- 1 łyżka masła
- 1 cebula
- 1 listek laurowy
- 1 łyżka świeżego tymianku lub szczypta
- suszonego
- sól, pieprz
- sos tatarski
Sposób przygotowania:
Umytą rybę dzielimy na porcje. W żaroodpornym naczyniu podgrzewamy masło. Układamy rybę, posypujemy solą i pieprzem, przykrywamy plastrami cebuli. Posypujemy rybę tymiankiem i pokruszonym listkiem laurowym. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na około 35 minut. Po schłodzeniu rybę możemy polać sosem tatarskim.
Sałatka tatarska ze śledziem i ananasem
Okoń morski z cytryną i pomidorami
Składniki:
- 2 puszki pomidorów krojonych
- 4 okonie morskie
- 2 cytryny
- 1 szklanka białego wina
- 2 ząbki czosnku
- mąka
- oliwa extra vergine
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Smarujemy oliwą spód żaroodpornego naczynia. Wlewamy krojone pomidory i wino oraz posiekany czosnek. Lekko obtaczamy okonie mąką i zanurzamy dokładnie w sosie pomidorowym. Na wierzchu ryb wykładamy plastry cytryny. Doprawiamy wszystko solą i pieprzem. Pieczemy pod przykryciem (może to być folia aluminiowa) około 45 minut przy temperaturze około 170 stopni.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?