Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Przepisy na rybę. Czyli ryby są dobre na każdą okazję

Anastazja Bezduszna
Przepisy na rybę: Okoń morski z cytryną i pimidorami
Przepisy na rybę: Okoń morski z cytryną i pimidorami 123rf
Przepisy na rybę jest mnóstwo. Można je przygotować na wiele sposobów: na parze, w piekarniku i na patelni - zależy od upodobań.

W polskiej kuchni ryby nie pojawiają się zbyt często. Zyskują tylko w okolicach świąt. A to błąd. Ryby są nie tylko bogate w wartości odżywcze (zawierają wzmacniające odporność kwasy omega-3, wysokiej jakości białko, witaminy A i D oraz związki jodu, potasu, fosforu i wapnia), ale też smaczne. Przepisy na rybę też wcale nie są trudne, jak niektórzy uważają.

Co ciekawe, lekarze oraz dietetycy zalecają spożywanie rybiego mięsa minimum dwa razy w tygodniu. Podpowiadamy, jakie ryby są zdrowe oraz jak szybko i łatwo je przygotować. A oto nasze przepisy na rybę.

Karmelowa ryba zapiekana z brokułami

Składniki:

  • 700 g białej ryby morskiej (np. makrela, mintaj)
  • 1 brokuł i 1 średni por
  • 1 pęczek koperku
  • sos koperkowy
  • 0,5 szklanki cukru
  • 2 łyżki oliwy

Sposób przygotowania:
Pora tniemy grubo, podsmażamy na oliwie i wykładamy do żaroodpornego naczynia. Wykładamy na nim pokrojoną w cząstki surową rybę i posypujemy grubo zmielonym pieprzem. Z cukru robimy na patelni karmel i wylewamy na rybę. Różyczki brokułu lekko podsmażamy na odrobinie oliwy i również wykładamy na rybę. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni około 50 minut. Polewamy sosem koperkowym. Potrawy nie solimy.

Łosoś pieczony z cebulą i tymiankiem

Składniki:

  • 700 g łososia
  • 1 łyżka masła
  • 1 cebula
  • 1 listek laurowy
  • 1 łyżka świeżego tymianku lub szczypta
  • suszonego
  • sól, pieprz
  • sos tatarski

Sposób przygotowania:
Umytą rybę dzielimy na porcje. W żaroodpornym naczyniu podgrzewamy masło. Układamy rybę, posypujemy solą i pieprzem, przykrywamy plastrami cebuli. Posypujemy rybę tymiankiem i pokruszonym listkiem laurowym. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na około 35 minut. Po schłodzeniu rybę możemy polać sosem tatarskim.

Sałatka tatarska ze śledziem i ananasem

Okoń morski z cytryną i pomidorami

Składniki:

  • 2 puszki pomidorów krojonych
  • 4 okonie morskie
  • 2 cytryny
  • 1 szklanka białego wina
  • 2 ząbki czosnku
  • mąka
  • oliwa extra vergine
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:
Smarujemy oliwą spód żaroodpornego naczynia. Wlewamy krojone pomidory i wino oraz posiekany czosnek. Lekko obtaczamy okonie mąką i zanurzamy dokładnie w sosie pomidorowym. Na wierzchu ryb wykładamy plastry cytryny. Doprawiamy wszystko solą i pieprzem. Pieczemy pod przykryciem (może to być folia aluminiowa) około 45 minut przy temperaturze około 170 stopni.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski