reklama

Przepisy na rybę. Czyli ryby są dobre na każdą okazję

Anastazja BezdusznaZaktualizowano 
Przepisy na rybę: Okoń morski z cytryną i pimidorami 123rf
Przepisy na rybę jest mnóstwo. Można je przygotować na wiele sposobów: na parze, w piekarniku i na patelni - zależy od upodobań.

W polskiej kuchni ryby nie pojawiają się zbyt często. Zyskują tylko w okolicach świąt. A to błąd. Ryby są nie tylko bogate w wartości odżywcze (zawierają wzmacniające odporność kwasy omega-3, wysokiej jakości białko, witaminy A i D oraz związki jodu, potasu, fosforu i wapnia), ale też smaczne. Przepisy na rybę też wcale nie są trudne, jak niektórzy uważają.

Co ciekawe, lekarze oraz dietetycy zalecają spożywanie rybiego mięsa minimum dwa razy w tygodniu. Podpowiadamy, jakie ryby są zdrowe oraz jak szybko i łatwo je przygotować. A oto nasze przepisy na rybę.

Karmelowa ryba zapiekana z brokułami

Składniki:

  • 700 g białej ryby morskiej (np. makrela, mintaj)
  • 1 brokuł i 1 średni por
  • 1 pęczek koperku
  • sos koperkowy
  • 0,5 szklanki cukru
  • 2 łyżki oliwy

Sposób przygotowania:
Pora tniemy grubo, podsmażamy na oliwie i wykładamy do żaroodpornego naczynia. Wykładamy na nim pokrojoną w cząstki surową rybę i posypujemy grubo zmielonym pieprzem. Z cukru robimy na patelni karmel i wylewamy na rybę. Różyczki brokułu lekko podsmażamy na odrobinie oliwy i również wykładamy na rybę. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni około 50 minut. Polewamy sosem koperkowym. Potrawy nie solimy.

Łosoś pieczony z cebulą i tymiankiem

Składniki:

  • 700 g łososia
  • 1 łyżka masła
  • 1 cebula
  • 1 listek laurowy
  • 1 łyżka świeżego tymianku lub szczypta
  • suszonego
  • sól, pieprz
  • sos tatarski

Sposób przygotowania:
Umytą rybę dzielimy na porcje. W żaroodpornym naczyniu podgrzewamy masło. Układamy rybę, posypujemy solą i pieprzem, przykrywamy plastrami cebuli. Posypujemy rybę tymiankiem i pokruszonym listkiem laurowym. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na około 35 minut. Po schłodzeniu rybę możemy polać sosem tatarskim.

Sałatka tatarska ze śledziem i ananasem

Okoń morski z cytryną i pomidorami

Składniki:

  • 2 puszki pomidorów krojonych
  • 4 okonie morskie
  • 2 cytryny
  • 1 szklanka białego wina
  • 2 ząbki czosnku
  • mąka
  • oliwa extra vergine
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:
Smarujemy oliwą spód żaroodpornego naczynia. Wlewamy krojone pomidory i wino oraz posiekany czosnek. Lekko obtaczamy okonie mąką i zanurzamy dokładnie w sosie pomidorowym. Na wierzchu ryb wykładamy plastry cytryny. Doprawiamy wszystko solą i pieprzem. Pieczemy pod przykryciem (może to być folia aluminiowa) około 45 minut przy temperaturze około 170 stopni.

Flesz - nowi marszałkowie Sejmu i Senatu, sukces opozycji

Wideo

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3