Omijamy śniadanie nie dlatego, że nie mamy czasu na przygotowanie go , ale dlatego, że nie mamy na nie pomysłu.
- Uważam za dobry start posiłek, którego podstawą są jajka, to najlepsze, co możemy dać naszemu organizmowi - mówi Konrad Gaca, dietetyk.
Produkt ten zawiera cenne dla zdrowia proteiny oraz aminokwasy, których człowiek nie jest w stanie sam wyprodukować, a które świetnie wpływają na funkcjonowanie naszego ciała i umysłu. - Tak, właśnie umysłu, ponieważ oprócz szeregu właściwości, jak niska zawartość kaloryczna czy odpowiedni poziom węglowodanów, jaja mają w sobie też lecytynę. W prostym przełożeniu wpływają na naszą zdolność zapamiętywania, opanowania (redukuje ona kortyzol - hormon odpowiedzialny za stres) czy koncentracji - wyjaśnia dietetyk.
Przepisy na śniadanie
Naleśniki biszkoptowe z suszoną żurawiną
Składniki:
- 4 jajka,
- 2 łyżki mąki orkiszowej,
- 150 ml mleka,
- 2 łyżki cukru brzozowego,
- garść suszonej żurawiny
Sposób przygotowania:
Mleko mieszamy z mąką. W miseczce ubijamy białka na sztywną pianę, a żółtka ubijamy z cukrem. Łączymy żółtka i żurawinę z mąką i mlekiem i delikatnie mieszamy. Do takiej mieszanki delikatnie dodajemy pianę z białek, cały czas mieszając. Na suchą patelnię wylewamy niewielkie naleśniki i smażymy z obydwu stron.
Jajka po florencku
Składniki:
- 2 jajka, pieprz czarny młotkowany,
- 30 g masła bez soli,
- 2 żółtka z jajek,
- 1 łyżeczka soku z cytryny,
- pieprz czarny mielony,
- 2 łyżki sparzonego i poszatkowanego szpinaku,
- gałka muszkatołowa do smaku,
- pieczywo wieloziarniste
Sposób przygotowania:
Masło roztapiamy, żeby było bardzo gorące. Ogrzane w temperaturze pokojowej żółtka ubijamy z sokiem z cytryny i pieprzem mielonym. Nie przestając ubijać, dodajemy stopniowo gorące masło do uzyskania kremowej konsystencji. Do rondla wlewamy wodę i doprowadzamy ją do wrzenia, po czym zmniejszamy ogień. Do porcelanowej miseczki delikatnie wbijamy jajko i zanurzamy miseczkę w wodzie. Przechylając miskę, nabieramy wodę, po czym delikatnie przelewamy jajko do rondla. Czynność powtarzamy z drugim jajkiem. Sparzony szpinak mieszamy z gałką muszkatołową. Na talerzu kładziemy pieczywo, na nie kładziemy szpinak, jajka i polewamy sosem i posypujemy pieprzem młotkowanym.
Przepisy na śniadanie
Omlet ze szpinakiem
Składniki:
- 2 jajka,
- 30 g szpinaku,
- 4 średnie pieczarki,
- 2 szczypty gałki muszkatołowej,
- 1 ząbek czosnku,
- pieprz do smaku,
- 1 łyżeczka masła bez dodatku soli
Sposób przygotowania:
Do miski wbijamy jajka, dodajemy sparzony wrzątkiem szpinak, pokrojone drobno pieczarki i przyprawy. Dokładnie mieszamy. Na delikatnie rozgrzaną patelnię wrzucamy masło i rozpuszczamy je. Na tak przygotowaną patelnię wlewamy jajka ze szpinakiem i pieczarkami. Czekamy aż jajka zetną się i przewracamy na drugą stronę. Trzymamy jeszcze parę minut.
Tosty z grzybami i brokułem z jajeczno-grzybowym dipem
Składniki:
- 4 kanapki chleba tostowego pełnoziarnistego,
- 4 plastry żółtego sera,
- 8 pieczarek,
- 6 różyczek brokuła,
- sól, pieprz.
- Składniki na dip:
- 4 jajka,
- 4 duże pieczarki,
- łyżka oliwy,
- łyżka majonezu,
- natka pietruszki,
- słodka papryka,
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Różyczki brokuła gotujemy w osolonej wodzie, gdy będzie gotowy kroimy go w plasterki. Grzyby oczyszczamy i kroimy na plasterki. Na kromkach chleba tostowego układamy żółty ser, plastry brokuła oraz grzyby. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Zapiekamy ok. 10 minut w temperaturze 180 stopni. W tym czasie przygotowujemy dip. Z ugotowanych wcześniej jajek wyjmujemy żółtka. Pieczarki należy zetrzeć na tarce i podsmażyć na oliwie. Żółtka mieszamy z majonezem i pieczarkami. Na koniec dodajemy posiekane białka, natkę pietruszki oraz pieprz. Miksujemy wszystko na gładki dip i posypujemy słodką papryką.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?