Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Przepisy na Święto Niepodległości: Świąteczna kuchnia w patriotycznych kolorach. Czyli biało-czerwone dania na 11 listopada

Anastazja Bezduszna
Anastazja Bezduszna
Przepisy na Święto Niepodległości: Biało-czerwona zupa krem
Przepisy na Święto Niepodległości: Biało-czerwona zupa krem 123rf
11 listopada: Świąteczna kuchnia w patriotycznych kolorach: wypróbuj przepisy na biało-czerwone dania, które zasmakują wszystkim gościom i domownikom. Na białym obrusie przystrojonym czerwonym bukietem kwiatów będą się wspaniale prezentować.

Przepis ma biało-czerwoną zupę krem

Składniki na zupę czerwoną:

  • 700 g pomidorów miękkich,
  • łyżeczka koncentratu pomidorowego,
  • 2 marchewki,
  • pieprz i sól,
  • 1 litr rosołu,
  • ząbek czosnku

Do gotującego się rosołu dodaj koncentrat, pokrojone na kawałki pomidory oraz obrane i pokrojone marchewki, przypraw solą i pieprzem. Gotuj około 30 minut. Na końcu zupę zblenduj.

Składniki na zupę białą:

  • 1 litr rosołu,
  • 1 kalafior,
  • 2 średniej wielkości ziemniaki,
  • 3 korzenie pietruszki, mała cebula,
  • 1-2 ząbki czosnku, 2 łyżki masła, sól i biały pieprz do smaku

Wszystkie warzywa umyj i obierz. Z kalafiora do zupy potrzebne są tylko różyczki. Pokrój je w kostkę. W głębokim garnku należy roztopić masło, a następnie wrzucić pokrojoną cebulę z rozgniecionym czosnkiem. Jak poczujesz intensywny aromat, możesz wrzucić pokrojone warzywa i zalać rosołem. Tak gotuj warzywa do miękkości około 15-20 minut. Dopraw solą i pieprzem. Wszystko zblenduj na gładką masę i gotuj na małym ogniu jeszcze około 10 minut.

Równocześnie wlej obie zupy do talerza tak, aby zbytnio nie połączyły się. Gotowa zupa powinna posiadać dwa kolory.

Przepis na barszcz z krokietami

Składniki:

  • 500 g buraka czerwonego,
  • 300 g mięsa wieprzowego (np. żeberka),
  • 1 cebula,
  • 1 marchewka,
  • 1 mały korzeń pietruszki,
  • kawałek pora,
  • kawałek selera,
  • ząbek czosnku,
  • 2 liście laurowe,
  • szczypta majeranku,
  • 1 łyżka octu,
  • sól, cukier i pieprz do smaku

Buraczki obierz, umyj i pokrój w plastry 1 cm. Zalej 1 l zimnej wody i gotuj przez 30 minut. Następnie wlej ocet, zagotuj i gotuj na bardzo małym ogniu 10 minut. Warzywa obierz, umyj. Mięso zalej 1,5 l zimnej wody, zagotuj, dodaj liście laurowe, ziarenka ziela angielskiego i gotuj 30 minut, następnie dodaj warzywa i gotuj do miękkości warzyw, 5 minut przed końcem gotowania dodaj sól, majeranek i rozgnieciony czosnek. Przecedź wywar z buraczków i mięsa przez sito. Dopraw do smaku pieprzem i cukrem.

Przepis na krokiety do barszczu

  • Ciasto: pół litra mleka, 350 g mąki, 30 ml oleju, 2 jajka, 250 ml gorącej wody (przegotowanej)
  • Mleko, jajka i mąkę razem zmiksuj, po dokładnym wymieszaniu dolej stopniowo wodę, na koniec dodaj olej. Usmaż naleśniki z obu stron.
  • Farsz: pieczarki, cebula, ser żółty gouda, olej, sól i pieprz, jajko, bułka tarta

Umyj i oczyść pieczarki. Pieczarki i cebulę pokrój w drobną kostkę, dopraw solą i pieprzem do smaku, podsmaż na odrobinie oleju. Następnie do ostudzonej cebuli i pieczarek dodaj starty na grubych oczkach ser gouda. Całość dokładnie wymieszaj. Na naleśniki nałóż przygotowany farsz, zawiń, obtocz w jajku, bułce tartej i usmaż na oleju na złoty kolor, na średnim ogniu. Podawaj z barszczem.

Zobacz też: Rogal Swiętomarciński: Zobacz jak powstają rogale w Poznaniu

Przepis na roladki z indyka z suszonymi pomidorami

Składniki:

  • 500 g sznycli z indyka
  • 8 suszonych pomidorów w oleju
  • 100 g żółtego sera
  • sok z połowy cytryny
  • 2 łyżeczki miodu
  • sół i pieprz do smaku

Sznycle zbij tłuczkiem z obu stron. Również z obu stron dopraw solą i pieprzem. Dalej odcedź pomidory z oleju, ale pozostaw go do marynaty. Pomidory pokrój w kawałki. Ser pokrój w niewielką kostkę. Wymieszaj ser z pomidorami o wyłóż farsz na mięso. Uformuj rolady i zwiąż je sznurkiem. Dalej przygotuj marynatę. Olej spod suszonych pomidorów wymieszaj z przyprawami, sokiem z cytryny oraz miodem. Rolady posmaruj marynatą i ostaw na pół godziny do lodówki. Przełóż je do naczynia żaroodpornego i wypiekaj około 35 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C. By mięso nie było suche, można polewać go w trakcie pieczenia marynatą.

Przepis na pierogi z wiśniami i śmietaną

Farsz do pierogów:

  • 500 g drylowanych wiśni
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 250 ml zimnej wody
  • cukier

Ciasto:

  • 480 g mąki
  • 300 ml kefiru
  • 1 jajko (opcjonalnie)
  • łyżka proszku do pieczenia
  • sól

Owoce posyp cukrem i odstaw na 20 minut, żeby puściły sok. Odlej sok do garnka - będzie potrzebny do zrobienia kisielu. Mąkę ziemniaczaną rozprowadź w zimnej wodzie. Doprowadź sok do wrzenia i dodaj mąkę z wodą. Mieszaj chwilę, aż powstanie kisiel (może być rzadki). Ciasto: Z mąki usyp kopczyk i zrób w nim wgłębienie. Dodaj sól, proszek do pieczenia, jajko i kefir. Zagnieć ciasto i odstaw je na pół godziny. Pierogi podawaj polane kisielem i kwaśną śmietaną.

Kliknij w galerię i zobacz, jak się robią rogale.

Rogal świętomarciński: zobacz jak wypieka się prawdziwy rogal.Przejdź dalej --->

Rogale świętomarcińskie: Przepis, historia, certyfikat, ceny...

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski