Przepis ma biało-czerwoną zupę krem
Składniki na zupę czerwoną:
- 700 g pomidorów miękkich,
- łyżeczka koncentratu pomidorowego,
- 2 marchewki,
- pieprz i sól,
- 1 litr rosołu,
- ząbek czosnku
Do gotującego się rosołu dodaj koncentrat, pokrojone na kawałki pomidory oraz obrane i pokrojone marchewki, przypraw solą i pieprzem. Gotuj około 30 minut. Na końcu zupę zblenduj.
Składniki na zupę białą:
- 1 litr rosołu,
- 1 kalafior,
- 2 średniej wielkości ziemniaki,
- 3 korzenie pietruszki, mała cebula,
- 1-2 ząbki czosnku, 2 łyżki masła, sól i biały pieprz do smaku
Wszystkie warzywa umyj i obierz. Z kalafiora do zupy potrzebne są tylko różyczki. Pokrój je w kostkę. W głębokim garnku należy roztopić masło, a następnie wrzucić pokrojoną cebulę z rozgniecionym czosnkiem. Jak poczujesz intensywny aromat, możesz wrzucić pokrojone warzywa i zalać rosołem. Tak gotuj warzywa do miękkości około 15-20 minut. Dopraw solą i pieprzem. Wszystko zblenduj na gładką masę i gotuj na małym ogniu jeszcze około 10 minut.
Równocześnie wlej obie zupy do talerza tak, aby zbytnio nie połączyły się. Gotowa zupa powinna posiadać dwa kolory.
Przepis na barszcz z krokietami
Składniki:
- 500 g buraka czerwonego,
- 300 g mięsa wieprzowego (np. żeberka),
- 1 cebula,
- 1 marchewka,
- 1 mały korzeń pietruszki,
- kawałek pora,
- kawałek selera,
- ząbek czosnku,
- 2 liście laurowe,
- szczypta majeranku,
- 1 łyżka octu,
- sól, cukier i pieprz do smaku
Buraczki obierz, umyj i pokrój w plastry 1 cm. Zalej 1 l zimnej wody i gotuj przez 30 minut. Następnie wlej ocet, zagotuj i gotuj na bardzo małym ogniu 10 minut. Warzywa obierz, umyj. Mięso zalej 1,5 l zimnej wody, zagotuj, dodaj liście laurowe, ziarenka ziela angielskiego i gotuj 30 minut, następnie dodaj warzywa i gotuj do miękkości warzyw, 5 minut przed końcem gotowania dodaj sól, majeranek i rozgnieciony czosnek. Przecedź wywar z buraczków i mięsa przez sito. Dopraw do smaku pieprzem i cukrem.
Przepis na krokiety do barszczu
- Ciasto: pół litra mleka, 350 g mąki, 30 ml oleju, 2 jajka, 250 ml gorącej wody (przegotowanej)
- Mleko, jajka i mąkę razem zmiksuj, po dokładnym wymieszaniu dolej stopniowo wodę, na koniec dodaj olej. Usmaż naleśniki z obu stron.
- Farsz: pieczarki, cebula, ser żółty gouda, olej, sól i pieprz, jajko, bułka tarta
Umyj i oczyść pieczarki. Pieczarki i cebulę pokrój w drobną kostkę, dopraw solą i pieprzem do smaku, podsmaż na odrobinie oleju. Następnie do ostudzonej cebuli i pieczarek dodaj starty na grubych oczkach ser gouda. Całość dokładnie wymieszaj. Na naleśniki nałóż przygotowany farsz, zawiń, obtocz w jajku, bułce tartej i usmaż na oleju na złoty kolor, na średnim ogniu. Podawaj z barszczem.
Zobacz też: Rogal Swiętomarciński: Zobacz jak powstają rogale w Poznaniu
Przepis na roladki z indyka z suszonymi pomidorami
Składniki:
- 500 g sznycli z indyka
- 8 suszonych pomidorów w oleju
- 100 g żółtego sera
- sok z połowy cytryny
- 2 łyżeczki miodu
- sół i pieprz do smaku
Sznycle zbij tłuczkiem z obu stron. Również z obu stron dopraw solą i pieprzem. Dalej odcedź pomidory z oleju, ale pozostaw go do marynaty. Pomidory pokrój w kawałki. Ser pokrój w niewielką kostkę. Wymieszaj ser z pomidorami o wyłóż farsz na mięso. Uformuj rolady i zwiąż je sznurkiem. Dalej przygotuj marynatę. Olej spod suszonych pomidorów wymieszaj z przyprawami, sokiem z cytryny oraz miodem. Rolady posmaruj marynatą i ostaw na pół godziny do lodówki. Przełóż je do naczynia żaroodpornego i wypiekaj około 35 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C. By mięso nie było suche, można polewać go w trakcie pieczenia marynatą.
Przepis na pierogi z wiśniami i śmietaną
Farsz do pierogów:
- 500 g drylowanych wiśni
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 250 ml zimnej wody
- cukier
Ciasto:
- 480 g mąki
- 300 ml kefiru
- 1 jajko (opcjonalnie)
- łyżka proszku do pieczenia
- sól
Owoce posyp cukrem i odstaw na 20 minut, żeby puściły sok. Odlej sok do garnka - będzie potrzebny do zrobienia kisielu. Mąkę ziemniaczaną rozprowadź w zimnej wodzie. Doprowadź sok do wrzenia i dodaj mąkę z wodą. Mieszaj chwilę, aż powstanie kisiel (może być rzadki). Ciasto: Z mąki usyp kopczyk i zrób w nim wgłębienie. Dodaj sól, proszek do pieczenia, jajko i kefir. Zagnieć ciasto i odstaw je na pół godziny. Pierogi podawaj polane kisielem i kwaśną śmietaną.
Kliknij w galerię i zobacz, jak się robią rogale.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?