reklama

Przepisy na Święto Niepodległości: Świąteczna kuchnia w patriotycznych kolorach. Czyli biało-czerwone dania na 11 listopada

Anastazja Bezduszna
Anastazja Bezduszna
Zaktualizowano 
Przepisy na Święto Niepodległości: Biało-czerwona zupa krem 123rf
11 listopada: Świąteczna kuchnia w patriotycznych kolorach: wypróbuj przepisy na biało-czerwone dania, które zasmakują wszystkim gościom i domownikom. Na białym obrusie przystrojonym czerwonym bukietem kwiatów będą się wspaniale prezentować.

Przepis ma biało-czerwoną zupę krem

Składniki na zupę czerwoną:

  • 700 g pomidorów miękkich,
  • łyżeczka koncentratu pomidorowego,
  • 2 marchewki,
  • pieprz i sól,
  • 1 litr rosołu,
  • ząbek czosnku

Do gotującego się rosołu dodaj koncentrat, pokrojone na kawałki pomidory oraz obrane i pokrojone marchewki, przypraw solą i pieprzem. Gotuj około 30 minut. Na końcu zupę zblenduj.

Składniki na zupę białą:

  • 1 litr rosołu,
  • 1 kalafior,
  • 2 średniej wielkości ziemniaki,
  • 3 korzenie pietruszki, mała cebula,
  • 1-2 ząbki czosnku, 2 łyżki masła, sól i biały pieprz do smaku

Wszystkie warzywa umyj i obierz. Z kalafiora do zupy potrzebne są tylko różyczki. Pokrój je w kostkę. W głębokim garnku należy roztopić masło, a następnie wrzucić pokrojoną cebulę z rozgniecionym czosnkiem. Jak poczujesz intensywny aromat, możesz wrzucić pokrojone warzywa i zalać rosołem. Tak gotuj warzywa do miękkości około 15-20 minut. Dopraw solą i pieprzem. Wszystko zblenduj na gładką masę i gotuj na małym ogniu jeszcze około 10 minut.

Równocześnie wlej obie zupy do talerza tak, aby zbytnio nie połączyły się. Gotowa zupa powinna posiadać dwa kolory.

Przepis na barszcz z krokietami

Składniki:

  • 500 g buraka czerwonego,
  • 300 g mięsa wieprzowego (np. żeberka),
  • 1 cebula,
  • 1 marchewka,
  • 1 mały korzeń pietruszki,
  • kawałek pora,
  • kawałek selera,
  • ząbek czosnku,
  • 2 liście laurowe,
  • szczypta majeranku,
  • 1 łyżka octu,
  • sól, cukier i pieprz do smaku

Buraczki obierz, umyj i pokrój w plastry 1 cm. Zalej 1 l zimnej wody i gotuj przez 30 minut. Następnie wlej ocet, zagotuj i gotuj na bardzo małym ogniu 10 minut. Warzywa obierz, umyj. Mięso zalej 1,5 l zimnej wody, zagotuj, dodaj liście laurowe, ziarenka ziela angielskiego i gotuj 30 minut, następnie dodaj warzywa i gotuj do miękkości warzyw, 5 minut przed końcem gotowania dodaj sól, majeranek i rozgnieciony czosnek. Przecedź wywar z buraczków i mięsa przez sito. Dopraw do smaku pieprzem i cukrem.

Przepis na krokiety do barszczu

  • Ciasto: pół litra mleka, 350 g mąki, 30 ml oleju, 2 jajka, 250 ml gorącej wody (przegotowanej)
  • Mleko, jajka i mąkę razem zmiksuj, po dokładnym wymieszaniu dolej stopniowo wodę, na koniec dodaj olej. Usmaż naleśniki z obu stron.
  • Farsz: pieczarki, cebula, ser żółty gouda, olej, sól i pieprz, jajko, bułka tarta

Umyj i oczyść pieczarki. Pieczarki i cebulę pokrój w drobną kostkę, dopraw solą i pieprzem do smaku, podsmaż na odrobinie oleju. Następnie do ostudzonej cebuli i pieczarek dodaj starty na grubych oczkach ser gouda. Całość dokładnie wymieszaj. Na naleśniki nałóż przygotowany farsz, zawiń, obtocz w jajku, bułce tartej i usmaż na oleju na złoty kolor, na średnim ogniu. Podawaj z barszczem.

Zobacz też: Rogal Swiętomarciński: Zobacz jak powstają rogale w Poznaniu

Przepis na roladki z indyka z suszonymi pomidorami

Składniki:

  • 500 g sznycli z indyka
  • 8 suszonych pomidorów w oleju
  • 100 g żółtego sera
  • sok z połowy cytryny
  • 2 łyżeczki miodu
  • sół i pieprz do smaku

Sznycle zbij tłuczkiem z obu stron. Również z obu stron dopraw solą i pieprzem. Dalej odcedź pomidory z oleju, ale pozostaw go do marynaty. Pomidory pokrój w kawałki. Ser pokrój w niewielką kostkę. Wymieszaj ser z pomidorami o wyłóż farsz na mięso. Uformuj rolady i zwiąż je sznurkiem. Dalej przygotuj marynatę. Olej spod suszonych pomidorów wymieszaj z przyprawami, sokiem z cytryny oraz miodem. Rolady posmaruj marynatą i ostaw na pół godziny do lodówki. Przełóż je do naczynia żaroodpornego i wypiekaj około 35 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C. By mięso nie było suche, można polewać go w trakcie pieczenia marynatą.

Przepis na pierogi z wiśniami i śmietaną

Farsz do pierogów:

  • 500 g drylowanych wiśni
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 250 ml zimnej wody
  • cukier

Ciasto:

  • 480 g mąki
  • 300 ml kefiru
  • 1 jajko (opcjonalnie)
  • łyżka proszku do pieczenia
  • sól

Owoce posyp cukrem i odstaw na 20 minut, żeby puściły sok. Odlej sok do garnka - będzie potrzebny do zrobienia kisielu. Mąkę ziemniaczaną rozprowadź w zimnej wodzie. Doprowadź sok do wrzenia i dodaj mąkę z wodą. Mieszaj chwilę, aż powstanie kisiel (może być rzadki). Ciasto: Z mąki usyp kopczyk i zrób w nim wgłębienie. Dodaj sól, proszek do pieczenia, jajko i kefir. Zagnieć ciasto i odstaw je na pół godziny. Pierogi podawaj polane kisielem i kwaśną śmietaną.

Kliknij w galerię i zobacz, jak się robią rogale.

Rogale świętomarcińskie: Przepis, historia, certyfikat, ceny...

Wideo

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3