Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Przepisy na szparagi. Wypróbuj proste sposoby

Anastazja Bezduszna
Kluczem do udanej kolacji ze szparagami jest ich świeżość. Te delikatne w smaku lekkostrawne i niskokaloryczne warzywa trzeba umieć wybierać. - Wybierając szparagi, warto zwrócić uwagę, gdzie były przechowywane. Powinny być trzymane w wilgoci - ich końcówki muszą być zanurzone w wodzie. Bez niej szparagi szybko więdną, a pozostając długo na słońcu - drewnieją, co od razu widać - mówi prof. Mikołaj Knaflewski z Katedry Warzywnictwa Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu.

Kiedy łodyga jest miękka i sprężysta, a po przełamaniu wypływa z niej sok, można je śmiało kupować. Ale nie każdy sprzedawca pozwoli łamać szparagi, wtedy zwróćmy wagę na końcówki. U świeżych nie powinny one być rozwarstwione. A przy pocieraniu o siebie wydają charakterystyczny, skrzypiący dźwięk.

Świeże szparagi trzeba jak najszybciej ugotować. Jeżeli planujemy zrobić to później, najlepiej przechowywać je w lodówce, zawinięte w wilgotną ściereczkę.

Przygotowując szparagi do gotowania, pamiętajmy: białe obieramy i odcinamy zdrewniałe końcówki, z zielonych także usuwamy końcówki, ale nie trzeba już ich obierać, wystarczy tylko umyć

Przed gotowaniem szparagi należy umyć. Pamiętajmy, że białe, grube obieramy. Niezależnie od koloru, wszystkie szparagi mają twarde końcówki, które należy obciąć. Szparagi, w zależności od grubości, gotujemy od 5 do 15 minut w osolonej wodzie. Łodygi układamy w dużym garnku do góry główkami. Jeżeli nie mamy odpowiednio wąskiego garnka, można związać je sznurkiem, aby się nie przewracały i mogły równomiernie ugotować. Zielone, najbardziej cienkie szparagi możemy od razu dodać do omletu lub tylko na chwilę zanurzyć do wrzątku i polać ciepłym sosem. Jakim?

- Do szparagów najbardziej pasują maślane sosy, jak holenderski na bazie żółtek i masła czy też beszamelowy i cytrynowy - mówi Ireneusz Ptak, szef kuchni restauracji Rzymianka w Hotelu Rzymskim.

Nie wylewajmy wody po ugotowaniu warzyw. Na jej bazie też można przyrządzić zupę szparagową lub nawet sos.

Rzadko zdarza się , aby po uczcie został choć jeden szparag , ale jeżeli tak się stanie, to ugotowane możemy dodać do omletu czy tarty, ale także sałatki, makaronu, kaszy lub zrobić na ich bazie sos.

Szparagi możemy także upiec w piekarniku z szynką czy w cieście francuskim lub nawet zgrillować.

Zupa krem ze szparagów

Składniki:

  • 500 g szparagów,
  • 6 łyżek masła,
  • 4 łyżki krojonej cebuli,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 2 szklanki bulionu z kury,
  • 2 szklanki śmietany 12%,
  • mielony pieprz do smaku

Sposób przygotowania:
Szparagi myjemy i kroimy w niewielkie kawałki. Główki zostawiamy do dekoracji. Cebulę smażymy w 3 łyżkach masła przez 5 minut. Pozostałe 3 łyżki masła topimy w rondelku, dodajemy do niego mąkę i pieprzymy. Mieszamy całość i po około 2 minutach stopniowo wlewamy rosół. Doprowadzamy do wrzenia. Następnie dodajemy do zupy szparagi i cebulę, i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem około 20 minut. Po upływie czasu przecedzić zupę przez sito, pozostałe kawałki zmielić mikserem. Wszystko z powrotem łączymy i dodajemy śmietanę. Podgrzewamy zupę na małym ogniu, solimy do smaku. Główki szparagów dodajemy do zupy pod sam koniec gotowania.
Na następnej stronie znajdziesz przepisy na szparagi z mozzarellą i prosciutto, tartę szparagową oraz szparagi z jajkiem w koszulce.

Szparagi z mozzarellą i prosciutto

Składniki:

  • 400 g szparagów,
  • 250 g minimozzarelli,
  • 100 g szynki,
  • 1 łyżka orzeszków piniowych,
  • garść listków bazylii,
  • 2 łyżki bułki tartej,
  • 2 łyżeczek octu balsamicznego,
  • 4 łyżki oliwy z oliwek,
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:
Szparagi myjemy i odcinamy zdrewniałe końcówki. Nadającą się część zanurzamy do osolonej wrzącej się wody na 3-4 minuty, w zależności od grubości szparagów. Następnie hartujemy je w zimnej wodzie i osuszamy papierowym ręcznikiem. Owijamy 3-4 łodygi szparagów dwoma plastrami bekonu. Tak postępujemy ze wszystkimi szparagami. Następnie układamy je w żaroodpornym naczyniu. Posypujemy bułką tartą i orzeszkami pini. Skrapiamy oliwą i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 15-17 minut. Tymczasem kulki mozzarelli kroimy na pół, a bazylię drobno siekamy. Po upieczeniu szparagów wykładamy na nie mozzarellę i bazylię.

Tarta szparagowa

Składniki:

  • 300 g szparagów,
  • 2 jajka, opakowanie ciasta francuskiego czy na tartę,
  • 100 ml śmietanki 30%,
  • sól i pieprz,
  • parmezan tarty do posypania

Sposób przygotowania:
Szparagi myjemy i pozbywamy się grubych końcówek. Wykładamy na ręcznik papierowy. Następnie łączymy roztrzepane jajka ze śmietanką. Dobrze mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem.

Formę do tarty wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy ciasto, tak by się utworzyły brzegi. Podpiekamy ciasto w piekarniku rozgrzanym do 180-200 stopni przez około 15 minut. Następnie na spód wylewamy masę jajeczną i układamy szparagi. Ponownie wkładamy do piekarnika i pieczemy przez około 20 minut. Podając tartę na gorąco, posypujemy ją parmezanem.

Szparagi z jajkiem w koszulce

Składniki:

  • 300 g zielonych szparagów,
  • pół łyżeczki soli,
  • pół łyżeczki papryki w proszku,
  • 4 jajka, woda,
  • 1 łyżka octu winnego,
  • 1 łyżka soli

Sposób przygotowania:
W rondelku doprowadzamy litr wody do wrzenia. Dodajemy łyżkę octu. Obok zagotowujemy osoloną wodę w rondlu. Każde jajko należy delikatnie nakłuć i przelać do chochli, tak by nie naruszyć żółtka. Zanurzyć chochlę do wody z octem na 20 sekund, w tym czasie białko zdąży stężeć i utworzyć powłokę białkową wokół żółtka. Po tym można wyjąć chochlę, pozostawiając jajko w wodzie na 3 minuty. Następnie takie jajko można przełożyć do rondla z osoloną wodą na 30 sekund, by pozbyć się zapachu octu. Następnie jajka możemy osuszyć ręcznikiem papierowym. Potem gotujemy umyte szparagi. W osolonej wodzie około 4-5 minut, nie dłużej. Gotowe szparagi przekładamy na talerze. Na nie wykładamy jajko i doprawiamy słodką papryką.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski