Przepisy na truskawki. Pięć sposobów na lato w...

    Przepisy na truskawki. Pięć sposobów na lato w truskawkowym stylu

    Anastazja Bezduszna

    Głos Wielkopolski

    Aktualizacja:

    Głos Wielkopolski

    Przepisy na truskawki. Pięć sposobów na lato w  truskawkowym stylu
    1/6
    przejdź do galerii

    ©123rf

    Więcej witaminy C niż w cytrynie. Dzięki zawartości fitocydów ma właściwości bakteriobójcze. A do tego smak, bez którego nie wyobrażamy sobie lata. O czym mowa? O truskawkach! Wiele osób uwielbia je jeść garściami. Pamiętajmy jednak, że można z nich również przygotować pyszne desery, wytrawne sałatki, koktajle, musy a nawet nadzienie do pierogów i chłodnik. Do woli też możemy grillować truskawki z mięsem i rybą, a także z grejpfrutem i śliwką.
    W stu gramach truskawek jest około 32 kalorii, ale to nie przeszkadza tym małym owocom dostarczć nam witamin A, B1, B2 oraz PP, która między innymi reguluje dotlenienie krwi. Truskawki uzupełniają też niedobory makroelementów i mikroelementów oraz dostarcza ciału zdrowej dawki wapnia, fosforu, żelaza, magnezu i manganu.

    Ale uwaga alergicy, truskawki należą do produktów uczulających. Za to osoby, które nie są uczulone, mogą i powinny cieszyć się ich smakiem bez ograniczeń.

    Chłodnik truskawkowy


    Składniki:
    • 500 g truskawek,
    • 3 goździki,
    • 700 ml wody,
    • 4 łyżki cukru,
    • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,
    • 1 łyżka śmietany 18%


    Sposób przygotowania:
    Truskawki oczyścić z szypułek i opłukać. Wrzucić truskawki do miksera, zmiksować. Mus przełożyć do garnka, zalać wodą, dodać goździki i cukier, gotować kilka minut.
    Mąkę ziemniaczaną rozmieszać w niewielkiej ilości zimnej wody, dodać do zupy, zagotować. Śmietanę wymieszać z gorącą zupą, wlać do garnka, chwilę podgotować, ostudzić.
    Ostudzoną zupę włożyć do lodówki, dobrze schłodzić. Makaron ugotować we wrzącej i osolonej wodzie, odcedzić. Podawać zimny chłodnik z makaronem.

    Zamiast kupować truskawkowe jogurty latem zrób je sam.

    Owsianka z migdałami i truskawkami


    Składniki:
    • 2-3 łyżki płatków owsianych,
    • 1 szklanka mleka,
    • 10 świeżych truskawek,
    • 1 łyżeczka cukru lub miodu,
    • 2 łyżki płatków migdałowych


    Sposób przygotowania:
    Pokrój w kostkę 5 truskawek. Wsyp do rondelka płatki owsiane i zalej je mlekiem. Gotuj przez 1-2 minuty od momentu zagotowania. Płatki migdałów praż w piekarniku ustawionym na 160 stopni przez 5 minut. Gotową owsiankę wymieszaj z truskawkami pokrojonymi w kostkę. Nałóż danie do miseczki. Pozostałe truskawki pokrój na pół i udekoruj nimi owsiankę. Posyp całość uprażonymi płatkami migdałowymi.

    1 »

    Czytaj treści premium w Głosie Wielkopolskim Plus

    Nielimitowany dostęp do wszystkich treści, bez inwazyjnych reklam.

    Komentarze

    Dodajesz komentarz jako: Gość

    Dodając komentarz, akceptujesz regulamin forum

    Liczba znaków do wpisania:

    zaloguj się

    Najnowsze wiadomości

    Zobacz więcej

    Najczęściej czytane

    Polecamy

    Wideo