Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Przepisy na truskawki. Pięć sposobów na lato w truskawkowym stylu

Anastazja Bezduszna
Więcej witaminy C niż w cytrynie. Dzięki zawartości fitocydów ma właściwości bakteriobójcze. A do tego smak, bez którego nie wyobrażamy sobie lata. O czym mowa? O truskawkach! Wiele osób uwielbia je jeść garściami. Pamiętajmy jednak, że można z nich również przygotować pyszne desery, wytrawne sałatki, koktajle, musy a nawet nadzienie do pierogów i chłodnik. Do woli też możemy grillować truskawki z mięsem i rybą, a także z grejpfrutem i śliwką.

W stu gramach truskawek jest około 32 kalorii, ale to nie przeszkadza tym małym owocom dostarczć nam witamin A, B1, B2 oraz PP, która między innymi reguluje dotlenienie krwi. Truskawki uzupełniają też niedobory makroelementów i mikroelementów oraz dostarcza ciału zdrowej dawki wapnia, fosforu, żelaza, magnezu i manganu.

Ale uwaga alergicy, truskawki należą do produktów uczulających. Za to osoby, które nie są uczulone, mogą i powinny cieszyć się ich smakiem bez ograniczeń.

Chłodnik truskawkowy

Składniki:

  • 500 g truskawek,
  • 3 goździki,
  • 700 ml wody,
  • 4 łyżki cukru,
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,
  • 1 łyżka śmietany 18%

Sposób przygotowania:
Truskawki oczyścić z szypułek i opłukać. Wrzucić truskawki do miksera, zmiksować. Mus przełożyć do garnka, zalać wodą, dodać goździki i cukier, gotować kilka minut.
Mąkę ziemniaczaną rozmieszać w niewielkiej ilości zimnej wody, dodać do zupy, zagotować. Śmietanę wymieszać z gorącą zupą, wlać do garnka, chwilę podgotować, ostudzić.
Ostudzoną zupę włożyć do lodówki, dobrze schłodzić. Makaron ugotować we wrzącej i osolonej wodzie, odcedzić. Podawać zimny chłodnik z makaronem.

Zamiast kupować truskawkowe jogurty latem zrób je sam.

Owsianka z migdałami i truskawkami

Składniki:

  • 2-3 łyżki płatków owsianych,
  • 1 szklanka mleka,
  • 10 świeżych truskawek,
  • 1 łyżeczka cukru lub miodu,
  • 2 łyżki płatków migdałowych

Sposób przygotowania:
Pokrój w kostkę 5 truskawek. Wsyp do rondelka płatki owsiane i zalej je mlekiem. Gotuj przez 1-2 minuty od momentu zagotowania. Płatki migdałów praż w piekarniku ustawionym na 160 stopni przez 5 minut. Gotową owsiankę wymieszaj z truskawkami pokrojonymi w kostkę. Nałóż danie do miseczki. Pozostałe truskawki pokrój na pół i udekoruj nimi owsiankę. Posyp całość uprażonymi płatkami migdałowymi.

Pierogi czekoladowe z truskawkami

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej,
  • 6 łyżki kakao,
  • 2 jajko,
  • 2 łyżki masła,
  • 200 ml mleka lub wody,
  • 600 g truskawek,
  • 100 g cukru,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 200 g serka kremowego,
  • 200 g serka mascarpone,
  • 500 ml śmietanki 36%,
  • do dekoracji: świeża mięta, syrop z agawy

Sposób przygotowania:
Truskawki podduszamy w rondelku z cukrem i sokiem z cytryny. Jak odparują dorze przecieramy je przez sito i pozostawiamy do wystygnięcia. Zagniatamy ciasto z jajka, mąki, kakao, masła i wody lub mleka. Gorące mleko najlepiej na początku wymieszać z kakao, a następnie wystudzić do temperatury pokojowej i wtedy dodać do pozostałych składników. Łączymy oba serki i masę truskawkową. Ciasto cienko rozwałkowujemy, wykrajamy krążki. Na każdy krążek ciasta nakładamy małą łyżeczkę farszu i lepimy pierogi.

Panna Cotta z truskawkami

Składniki:
3 łyżeczki żelatyny w proszku, 1 laska wanilii, 250 ml śmietanki kremówki (30% lub 36%), 250 ml pełnego mleka, 80 gramów cukru, truskawki, do których możemy dodać: gruszkę, borówki, karambolę, mandarynkę, banana, brzoskwinię, kiwi, wiśnie, pomarańczę, morelę

Sposób przygotowania:
Żelatynę zalać 2 łyżkami zimnej wody i odstawić na 5 minut. Laskę wanilii przepołowić wzdłuż na pół i łyżeczką wyskrobać ziarenka. Do rondelka wlać śmietankę kremową i mleko, dodać cukier, ziarenka wanilii i przepołowioną laskę lub ekstrakt z wanilii. Mieszając podgrzewać aż cukier się rozpuści.

Dodać namoczoną żelatynę i mieszać energicznie przez około minutę, aż cała żelatyna się rozpuści. Mieszankę wlać do miseczek i odstawić do wystudzenia. Aby ułatwić wysunięcie deseru z filiżanek, można je włożyć na sekundę do gorącej wody. Deser wyłożyć na talerzyk i podawać ze świeżymi owocami lub musem owocowym.

Sałatka z truskawkami

Składniki:

  • 200 świeżego szpinaku młodego świeżego,
  • 200 g truskawek,
  • 1 awokado,
  • garść orzechów,
  • 100 g sera pleśniowego typu blue,
  • garść orzechów greckich,
  • 50 g szynki parmeńskiej - opcjonalnie

Sposób przygotowania:
Szpinak dokładnie należy opłukać i osuszyć. Oddzielamy liście od ogonków. Truskawki myjemy i jak są wielkie - kroimy na mniejsze kawałki. Awokado obieramy i pozbywamy się pestki. Kroimy i skrapiamy cytryną. Na talerz wykładamy najpierw szpinak, na niego truskawki, awokado, orzechy, pokruszony ser i opcjonalnie szynkę. Możemy doprawić sos sosem winegret, oliwą z oliwek czy octem balsamicznym.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski