Przepisy na Wielkanoc: Jajka nie tylko faszerowane - jak ja zrobić?

Anastazja Bezduszna
Barwione łupinami cebuli, malowane wielobarwnymi farbkami, zdobione skrobanym deseniem. Jajo jest nieodłącznym elementem Wielkanocy - nie tylko jako ozdoba święconki, ale przede wszystkim jedną z najważniejszych potraw na wielkanocnym stole.

Odświętnie w kruchym cieście

Któż z nas nie lubi świeżych jajek przekrojonych na pół, ozdobionych łyżką majonezu i obsypanych młodym szczypiorkiem? Taka forma podania jaj podczas wielkanocnego menu śniadania jest zawsze dobrym rozwiązaniem. Ugotowane jajko ze względu na swoją delikatną konsystencję, świetnie sprawdzi się też w formie aksamitnej pasty.

- Dzięki połączeniu jajek z odrobiną majonezu lub jogurtu z dodatkiem likieru jajecznego, płatków migdałowych i kawałków wędzonego łososia w mgnieniu oka przygotujemy pyszną pastę jajeczną - mówi Wiktor Kowalski z Dan Cake Polonia. - W prosty sposób nadamy jej też charakteru wykwintnej przekąski na świąteczny stół, jeśli wykorzystamy ją jako nadzienie do naszych kruchych minibabeczek do nadzień słonych - dodaje ekspert.

Wytrawne babeczki z aksamitną pastą jajeczną, łososiem

Składniki:

  • 6 jajek
  • 4 łyżki majonezu lub jogurt typu greckiego
  • 100 g wędzonego łososia
  • 2 łyżki likieru jajecznego
  • 50 g płatków migdałowych
  • sól i pieprz biały
  • 12 kruchych minibabeczek do nadzień słonych

Misterium Męki Pańskiej na poznańskiej Cytadeli

Sposób przygotowania:
Jajka ugotować na twardo, po wystudzeniu przekroić na pół, oddzielić delikatnie żółtko od białek. Żółtka umieścić w misce, dodać majonez lub jogurt grecki, drobno posiekanego łososia i likier jajeczny. Dodać pokruszone płatki migdałowe, wymieszać. Doprawić do smaku solą i białym pieprzem. Powstałą masą jajeczną wypełnić babeczki. Pozostałe białka można wykorzystać do przygotowania oddzielnej przekąski i nadziać, np. drobno posiekanymi pieczarkami i ogórkiem kiszonym z dodatkiem majonezu.

Zakręcony omlet z twarożkiem

Składniki:

  • 3 jajka, 1 łyżka masła, 1 pomidor
  • 150 g twarogu wiejskiego lekkiego
  • 3-4 gałązki natki pietruszki i koperku
  • 2 ząbki czosnku, pół łyżeczki ziół prowansalskich
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego, sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:
Do miseczki wbić jajka, dodać posiekaną natkę pietruszki, koperek i wyciśnięty przez praskę czosnek. Dodać zioła prowansalskie, następnie doprawić solą i pieprzem do smaku. Całość dokładnie wymieszać (roztrzepać).
Na patelni roztopić masło, wlać masę jajeczno-ziołową i smażyć na wolnym ogniu z obu stron.
Do twarogu dodać jogurt naturalny i pokrojony w kostkę pomidor, doprawić odrobiną soli. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Na wystudzonego już omleta nałożyć gotowy twarożek i zrolować. Pokroić omleta w parocentymetrowe rolki.
Przepis poleca Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy, Robert Muzyczka

Szczypiorkowe pancakes

Składniki:

  • 250ml maślanki
  • 2 jajka L
  • 1,5 szklanki maki
  • 3 łyżki roztopionego masła
  • 2 łyżki serka twarogowy
  • szczypiorek
  • pomidorki koktajlowe
  • kiełki
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:
Do miski wbijamy jajka, wlej masło, maślankę, dodajemy serek i dokładnie mieszamy składniki. Następnie wsyp sól, pieprz, mąkę i posiekany szczypiorek - całość delikatnie pomieszaj.

Na suchej, rozgrzanej patelni nakładamy porcje placuszków. Smażymy z dwóch stron na złoty kolor. Pancakes podajemy posmarowane serkiem z kiełkami i pomidorkami koktajlowymi.

Sałatka z jajkiem, boczkiem i sosem serowym

Składniki:

  • zielona sałata lub mix sałat
  • 1 mały ogórek
  • 100g pomidorków koktajlowych
  • 1 mały pęczek rzodkiewki
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 100g wędzonego boczku
  • Sos serowy z ziołami włoskimi
  • świeże zioła na przykład tymianek
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:
Myjemy dokładnie wszystkie warzywa i sałatę. Rzodkiewkę i ogórka kroimy na plasterki, pomidorki oraz jajka na ćwiartki. Boczek tniemy na drobną kostkę, a następnie podsmażamy na suchej patelni. Rwiemy sałatę na mniejsze kawałki i przekładamy ją do miski. Dokładamy pozostałe warzywa, a następnie jajka oraz boczek. Posypujemy solą, pieprzem i świeżym tymiankiem. Całość polewamy serowym sosem.

Koszyczki z ciasta francuskiego z jajkami i serem pleśniowym

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 mała śmietana 18%,
  • 10 śliwek kalifornijskich
  • 100g sera pleśniowego,
  • 3 jajka
  • 50g sera Ementaler
  • 50g orzechów włoskich
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 szczypty soli, masło do smarowania foremek

Sposób przygotowania:
W zależności od wielkości foremek (kokilek), którymi dysponujemy, ciasto podzielić na 6 lub 8 porcji. Foremki smarujemy masłem, wyścielamy kawałkami ciasta francuskiego. Śliwki kroimy w paski. Orzechy włoskie siekamy drobno. Do wyższej miski wbijamy jaja, dodajemy śmietanę i starty ser, dodajemy pokruszony ser pleśniowy, sól, całość dokładnie mieszamy (można użyć blendera). Dodajemy pokrojone śliwki, orzechy i natkę pietruszki. Masę przekładamy do foremek z ciastem francuskim. Koszyczki pieczemy przez 35-40 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170 stopni.

POLECAMY:

Wybuch kamienicy na Dębcu

Gdzie są najlepsze burgery i pizza w Poznaniu?

Mapa inwestycji 2018

10 ciekawostek o świniach

Wszystko o Lechu Poznań [NEWSY, TRANSFERY]

Quizy gwarowe, które pokochaliście [SPRAWDŹ SIĘ]

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3