Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Przepisy na Wielkanoc: Jajka nie tylko faszerowane - jak ja zrobić?

Anastazja Bezduszna
Barwione łupinami cebuli, malowane wielobarwnymi farbkami, zdobione skrobanym deseniem. Jajo jest nieodłącznym elementem Wielkanocy - nie tylko jako ozdoba święconki, ale przede wszystkim jedną z najważniejszych potraw na wielkanocnym stole.

Odświętnie w kruchym cieście

Któż z nas nie lubi świeżych jajek przekrojonych na pół, ozdobionych łyżką majonezu i obsypanych młodym szczypiorkiem? Taka forma podania jaj podczas wielkanocnego menu śniadania jest zawsze dobrym rozwiązaniem. Ugotowane jajko ze względu na swoją delikatną konsystencję, świetnie sprawdzi się też w formie aksamitnej pasty.

- Dzięki połączeniu jajek z odrobiną majonezu lub jogurtu z dodatkiem likieru jajecznego, płatków migdałowych i kawałków wędzonego łososia w mgnieniu oka przygotujemy pyszną pastę jajeczną - mówi Wiktor Kowalski z Dan Cake Polonia. - W prosty sposób nadamy jej też charakteru wykwintnej przekąski na świąteczny stół, jeśli wykorzystamy ją jako nadzienie do naszych kruchych minibabeczek do nadzień słonych - dodaje ekspert.

Wytrawne babeczki z aksamitną pastą jajeczną, łososiem

Składniki:

  • 6 jajek
  • 4 łyżki majonezu lub jogurt typu greckiego
  • 100 g wędzonego łososia
  • 2 łyżki likieru jajecznego
  • 50 g płatków migdałowych
  • sól i pieprz biały
  • 12 kruchych minibabeczek do nadzień słonych

Misterium Męki Pańskiej na poznańskiej Cytadeli

Sposób przygotowania:
Jajka ugotować na twardo, po wystudzeniu przekroić na pół, oddzielić delikatnie żółtko od białek. Żółtka umieścić w misce, dodać majonez lub jogurt grecki, drobno posiekanego łososia i likier jajeczny. Dodać pokruszone płatki migdałowe, wymieszać. Doprawić do smaku solą i białym pieprzem. Powstałą masą jajeczną wypełnić babeczki. Pozostałe białka można wykorzystać do przygotowania oddzielnej przekąski i nadziać, np. drobno posiekanymi pieczarkami i ogórkiem kiszonym z dodatkiem majonezu.

Zakręcony omlet z twarożkiem

Składniki:

  • 3 jajka, 1 łyżka masła, 1 pomidor
  • 150 g twarogu wiejskiego lekkiego
  • 3-4 gałązki natki pietruszki i koperku
  • 2 ząbki czosnku, pół łyżeczki ziół prowansalskich
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego, sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:
Do miseczki wbić jajka, dodać posiekaną natkę pietruszki, koperek i wyciśnięty przez praskę czosnek. Dodać zioła prowansalskie, następnie doprawić solą i pieprzem do smaku. Całość dokładnie wymieszać (roztrzepać).
Na patelni roztopić masło, wlać masę jajeczno-ziołową i smażyć na wolnym ogniu z obu stron.
Do twarogu dodać jogurt naturalny i pokrojony w kostkę pomidor, doprawić odrobiną soli. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Na wystudzonego już omleta nałożyć gotowy twarożek i zrolować. Pokroić omleta w parocentymetrowe rolki.
Przepis poleca Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy, Robert Muzyczka

Szczypiorkowe pancakes

Składniki:

  • 250ml maślanki
  • 2 jajka L
  • 1,5 szklanki maki
  • 3 łyżki roztopionego masła
  • 2 łyżki serka twarogowy
  • szczypiorek
  • pomidorki koktajlowe
  • kiełki
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:
Do miski wbijamy jajka, wlej masło, maślankę, dodajemy serek i dokładnie mieszamy składniki. Następnie wsyp sól, pieprz, mąkę i posiekany szczypiorek - całość delikatnie pomieszaj.

Na suchej, rozgrzanej patelni nakładamy porcje placuszków. Smażymy z dwóch stron na złoty kolor. Pancakes podajemy posmarowane serkiem z kiełkami i pomidorkami koktajlowymi.

Sałatka z jajkiem, boczkiem i sosem serowym

Składniki:

  • zielona sałata lub mix sałat
  • 1 mały ogórek
  • 100g pomidorków koktajlowych
  • 1 mały pęczek rzodkiewki
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 100g wędzonego boczku
  • Sos serowy z ziołami włoskimi
  • świeże zioła na przykład tymianek
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:
Myjemy dokładnie wszystkie warzywa i sałatę. Rzodkiewkę i ogórka kroimy na plasterki, pomidorki oraz jajka na ćwiartki. Boczek tniemy na drobną kostkę, a następnie podsmażamy na suchej patelni. Rwiemy sałatę na mniejsze kawałki i przekładamy ją do miski. Dokładamy pozostałe warzywa, a następnie jajka oraz boczek. Posypujemy solą, pieprzem i świeżym tymiankiem. Całość polewamy serowym sosem.

Koszyczki z ciasta francuskiego z jajkami i serem pleśniowym

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 mała śmietana 18%,
  • 10 śliwek kalifornijskich
  • 100g sera pleśniowego,
  • 3 jajka
  • 50g sera Ementaler
  • 50g orzechów włoskich
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 szczypty soli, masło do smarowania foremek

Sposób przygotowania:
W zależności od wielkości foremek (kokilek), którymi dysponujemy, ciasto podzielić na 6 lub 8 porcji. Foremki smarujemy masłem, wyścielamy kawałkami ciasta francuskiego. Śliwki kroimy w paski. Orzechy włoskie siekamy drobno. Do wyższej miski wbijamy jaja, dodajemy śmietanę i starty ser, dodajemy pokruszony ser pleśniowy, sól, całość dokładnie mieszamy (można użyć blendera). Dodajemy pokrojone śliwki, orzechy i natkę pietruszki. Masę przekładamy do foremek z ciastem francuskim. Koszyczki pieczemy przez 35-40 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170 stopni.

POLECAMY:

Wybuch kamienicy na Dębcu

Gdzie są najlepsze burgery i pizza w Poznaniu?

Mapa inwestycji 2018

10 ciekawostek o świniach

Wszystko o Lechu Poznań [NEWSY, TRANSFERY]

Quizy gwarowe, które pokochaliście [SPRAWDŹ SIĘ]

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski