Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Przepisy na Wigilię od Jana Kuronia. Świąteczna kuchnia z umiarem? Zobacz przepisy od słynnego kucharza

Anastazja Bezduszna
Karp po żydowsku
Karp po żydowsku PIOTR WARCZAK
- Teraz możemy znaleźć jeszcze wolny dzień i zrobić ciasto na pierogi, a lepiej i same pierogi, które nadają się do zamrożenia na kilka tygodni. Pierogi są wdzięcznym daniem, bo robiąc trzy rodzaje - na przykład ruskie, z kapustą i też na słodko - mamy już trzy dania opędzone - dzieli się Jan Kuroń i dodaje. - Zawsze staram się zrobić kilka dań z tych samych składników. Weźmiemy chociażby śledzia - po skandynawsku, w sosie musztardowym. Czy też tradycyjna ryba na Wigilię - karp - smażony, duszony, pasztet z karpia czy nawet karpiowe nadzienie do pierogów. Tak samo kapusta - może być z grochem, w kulebiaku, w pierogach...

Zakwas buraczany

Składniki:
1,5 kg buraków, 5 ząbków czosnku, 5 liści laurowych, 5 ziaren ziela angielskiego, kilka ziaren pieprzu, przegotowana letnia woda, sól

Sposób przygotowania:
Buraki solidnie umyj. Następnie potnij je w cienkie plastry (by nie polamić rąk przydadzą się lateksowe rękawiczki). Ułóż buraki w kamionce. Dodaj do nich pokrojony w płatki czosnek oraz przyprawy. Całość zalej tak, by woda przykryła buraki i posol. Na jeden litr wody przypada 1 płaska łyżeczka soli. Możesz dodać kawałek skórki z chleba razowego. Następnie naczynie przykryj szmatką lub gazą i odstaw w ciemne i ciepłe miejsce. Po 5-7 dniach zbierz powstałą pianę i całość przecedź przez sito lub gazę.

Zupa rybna halaszle

Składniki:
2 l wywaru rybnego lub warzywnego, 700 g wyfiletowanego karpia, 2 duże różnokolorowe papryki, 2 średnie cebule, 3 ząbki czosnku, 500 g obranych i pokrojonych w kostkę ziemniaków, 1 marchewka, 20 g słodkiej papryki w proszku, sól, pół łyżeczki mielonego kminku, 150 g jarmużu, 30g smalcu, pół kieliszka czerwonego wytrawnego wina, 2 średnie pomidory, liść laurowy, ziele angielskie

Sposób przygotowania:
W rondlu rozgrzej smalec, dodaj pokrojoną w kostkę cebulę oraz posiekany czosnek, a kiedy się zeszklą, pokrojoną w paski paprykę i marchewkę posiekaną w półplastry. Przesmaż i dodaj sproszkowaną słodką paprykę. Włóż pokrojone w kostkę ziemniaki i zalej wywarem. Gotuj około 10 minut, tyle, żeby ziemniaki były pół -miękkie wtedy dodaj posiekany jarmuż, następnie dodaj posiekane w kostkę pomidory i gotuj 2 - 3 minuty. Włóż pokrojone i skropione sokiem z cytryny filety rybne i wlej czerwone wino. Od momentu zagotowania poczekaj 1 -2 minuty. Dopraw do smaku. Udekoruj natką pietruszki.

Pierogi ruskie

Składniki:
Ok. 1 szklanki zsiadłego mleka, mąka,
Farsz: 1 cebulka, 0,5 kg ziemniaków wcześniej ugotowanych, 400 g białego sera (najlepiej przeciśniętego przez praskę), 125 g sera typu lazur, sól, pieprz

Sposób przygotowania:
Ciasto: Wlej zsiadłe mleko do miseczki i następnie dosyp mąkę, mieszając. Mąki należy dodać tyle, aby uzyskać zwarte i jędrne ciasto. Ciasto dziel na części i wałkuj. Wykrawaj szklanką kółka z ciasta. Na środek układane będą kulki z farszu. Zamykaj pierogi, tworząc półokręgi i zlepiaj starannie. Końce dociskamy palcami lub widelcem, aby nadać pierogom ich charakterystyczny wygląd.
Farsz: Podsmaż na patelni cebulkę drobno posiekaną, aby ją zeszklić. W misce wymieszaj przeciśnięte przez praskę (ugotowane wcześniej) ziemniaki, ser biały i starty na drobnych oczkach ser lazur. Dodaj zeszkloną cebulkę. Dopraw solą i pieprzem. Gdy ostygnie, wykorzystaj jako farsz do pierogów, krokietów, naleśników.

Pasztet z karpia

Składniki:
2 kg pieczonego, smażonego lub ugotowanego karpia, 3 łyżki masła, 2 cebule, 2 ząbki czosnku, 2 marchewki, 1 mały seler, pół pęczka natki pietruszki, 3 jajka, sól, pieprz, łyżeczka pieprzu ziołowego, pół łyżeczki gałki muszkatołowej, 100 g bułki tartej

Sposób przygotowania:
Mięso z ryb porwij w palcach lub posiekaj. Na rozgrzanym maśle podsmaż pokrojone w piórka cebule oraz płatki czosnku. Odstaw do ostygnięcia.
Ugotuj do miękkości marchewki oraz seler. Wszystkie składniki zmiel w maszynce do mielenia lub malakserze, do powstania gładkiej masy.
Dodaj pozostałe składniki - posiekaną natkę pietruszki, jajka, przyprawy oraz bułkę tartą. Całość wyrabiaj kilka minut. Piecz 30 minut w temperaturze 180 stopni.

Karp po żydowsku

Składniki:
1 karp w całości (około 1,5 kg), 1 butelka (500 ml) jasnego piwa, 4 średnie cebule, solidna garść rodzynek (100-150 g), 2 cytryny, 5 ziaren ziela angielskiego, 4 liście laurowe, kilka goździków, sól, pieprz, oliwa z oliwek lub masło

Sposób przygotowania:
Rybę opraw i umyj. Z części mniej atrakcyjnych (łeb, kręgosłup) ugotuj wywar. Rodzynki zalej niewielką ilością zimnej wody lub białego wina na około godzinę. Karpia dopraw solą, pieprzem, sokiem z cytryny oraz utłuczonymi goździkami i odstaw ją w chłodne miejsce na 2-3 godziny. Cebule posiekaj w piórka i duś na maśle do zeszklenia. Następnie ułóż na niej karpia i podlej piwem. Jeżeli płyn nie przykrywa ryby, podlej całość wywarem. Dodaj rodzynki oraz otartą skórkę z jednej cytryny. Duś 15 do 20 minut na małym ogniu. Po wyłożeniu karpia zostanie sporo sosu, jest on jednak stosunkowo rzadki. Zredukuj go przez kilkanaście minut na minimalnym ogniu. Eksperymentuj zamiast jasnego piwa możesz dodać portera, zamiast białego wina do rodzynek użyj malagi lub porto.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kotlety mielone z piekarnika z fetą

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski