Zakwas buraczany
Składniki:
1,5 kg buraków, 5 ząbków czosnku, 5 liści laurowych, 5 ziaren ziela angielskiego, kilka ziaren pieprzu, przegotowana letnia woda, sól
Sposób przygotowania:
Buraki solidnie umyj. Następnie potnij je w cienkie plastry (by nie polamić rąk przydadzą się lateksowe rękawiczki). Ułóż buraki w kamionce. Dodaj do nich pokrojony w płatki czosnek oraz przyprawy. Całość zalej tak, by woda przykryła buraki i posol. Na jeden litr wody przypada 1 płaska łyżeczka soli. Możesz dodać kawałek skórki z chleba razowego. Następnie naczynie przykryj szmatką lub gazą i odstaw w ciemne i ciepłe miejsce. Po 5-7 dniach zbierz powstałą pianę i całość przecedź przez sito lub gazę.
Zupa rybna halaszle
Składniki:
2 l wywaru rybnego lub warzywnego, 700 g wyfiletowanego karpia, 2 duże różnokolorowe papryki, 2 średnie cebule, 3 ząbki czosnku, 500 g obranych i pokrojonych w kostkę ziemniaków, 1 marchewka, 20 g słodkiej papryki w proszku, sól, pół łyżeczki mielonego kminku, 150 g jarmużu, 30g smalcu, pół kieliszka czerwonego wytrawnego wina, 2 średnie pomidory, liść laurowy, ziele angielskie
Sposób przygotowania:
W rondlu rozgrzej smalec, dodaj pokrojoną w kostkę cebulę oraz posiekany czosnek, a kiedy się zeszklą, pokrojoną w paski paprykę i marchewkę posiekaną w półplastry. Przesmaż i dodaj sproszkowaną słodką paprykę. Włóż pokrojone w kostkę ziemniaki i zalej wywarem. Gotuj około 10 minut, tyle, żeby ziemniaki były pół -miękkie wtedy dodaj posiekany jarmuż, następnie dodaj posiekane w kostkę pomidory i gotuj 2 - 3 minuty. Włóż pokrojone i skropione sokiem z cytryny filety rybne i wlej czerwone wino. Od momentu zagotowania poczekaj 1 -2 minuty. Dopraw do smaku. Udekoruj natką pietruszki.
Pierogi ruskie
Składniki:
Ok. 1 szklanki zsiadłego mleka, mąka,
Farsz: 1 cebulka, 0,5 kg ziemniaków wcześniej ugotowanych, 400 g białego sera (najlepiej przeciśniętego przez praskę), 125 g sera typu lazur, sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Ciasto: Wlej zsiadłe mleko do miseczki i następnie dosyp mąkę, mieszając. Mąki należy dodać tyle, aby uzyskać zwarte i jędrne ciasto. Ciasto dziel na części i wałkuj. Wykrawaj szklanką kółka z ciasta. Na środek układane będą kulki z farszu. Zamykaj pierogi, tworząc półokręgi i zlepiaj starannie. Końce dociskamy palcami lub widelcem, aby nadać pierogom ich charakterystyczny wygląd.
Farsz: Podsmaż na patelni cebulkę drobno posiekaną, aby ją zeszklić. W misce wymieszaj przeciśnięte przez praskę (ugotowane wcześniej) ziemniaki, ser biały i starty na drobnych oczkach ser lazur. Dodaj zeszkloną cebulkę. Dopraw solą i pieprzem. Gdy ostygnie, wykorzystaj jako farsz do pierogów, krokietów, naleśników.
Pasztet z karpia
Składniki:
2 kg pieczonego, smażonego lub ugotowanego karpia, 3 łyżki masła, 2 cebule, 2 ząbki czosnku, 2 marchewki, 1 mały seler, pół pęczka natki pietruszki, 3 jajka, sól, pieprz, łyżeczka pieprzu ziołowego, pół łyżeczki gałki muszkatołowej, 100 g bułki tartej
Sposób przygotowania:
Mięso z ryb porwij w palcach lub posiekaj. Na rozgrzanym maśle podsmaż pokrojone w piórka cebule oraz płatki czosnku. Odstaw do ostygnięcia.
Ugotuj do miękkości marchewki oraz seler. Wszystkie składniki zmiel w maszynce do mielenia lub malakserze, do powstania gładkiej masy.
Dodaj pozostałe składniki - posiekaną natkę pietruszki, jajka, przyprawy oraz bułkę tartą. Całość wyrabiaj kilka minut. Piecz 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Karp po żydowsku
Składniki:
1 karp w całości (około 1,5 kg), 1 butelka (500 ml) jasnego piwa, 4 średnie cebule, solidna garść rodzynek (100-150 g), 2 cytryny, 5 ziaren ziela angielskiego, 4 liście laurowe, kilka goździków, sól, pieprz, oliwa z oliwek lub masło
Sposób przygotowania:
Rybę opraw i umyj. Z części mniej atrakcyjnych (łeb, kręgosłup) ugotuj wywar. Rodzynki zalej niewielką ilością zimnej wody lub białego wina na około godzinę. Karpia dopraw solą, pieprzem, sokiem z cytryny oraz utłuczonymi goździkami i odstaw ją w chłodne miejsce na 2-3 godziny. Cebule posiekaj w piórka i duś na maśle do zeszklenia. Następnie ułóż na niej karpia i podlej piwem. Jeżeli płyn nie przykrywa ryby, podlej całość wywarem. Dodaj rodzynki oraz otartą skórkę z jednej cytryny. Duś 15 do 20 minut na małym ogniu. Po wyłożeniu karpia zostanie sporo sosu, jest on jednak stosunkowo rzadki. Zredukuj go przez kilkanaście minut na minimalnym ogniu. Eksperymentuj zamiast jasnego piwa możesz dodać portera, zamiast białego wina do rodzynek użyj malagi lub porto.
Kotlety mielone z piekarnika z fetą
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?