ZOBACZ TEŻ: PRZEPISY WIELKANOCNE - KIEŁBASA PIECZONA Z RODZYNKAMI
Jajka nadziewane
SKŁADNIKI:
6 jajek ugotowanych na twardo
7 łyżkę majonezu
3-4 łyżki zmielonego twarogu
3 łyżki naturalnego jogurtu
Łyżka koncentratu pomidorowego Pesto
Łyżka musztardy
Ząbek czosnku
Mielona słodka papryka
Curry
Łosoś wędzony
Sól i pieprz do smaku
Polecamy: Przepisy i porady kulinarne na GłosWielkopolski.pl
Sposób przygotowania:
Jajka ugotowane na twardo obrać ze skorupki, przekroić na połówki.
Ostrożnie wyjąć żółtka i włożyć je do miseczek.
Dodać majonez i zmielony twaróg.
Doprawić do smaku sola i pieprzem, utrzeć na jednolita pastę.
Podzielić na 3 części. Jedną zmiksować z koncentratem pomidorowym i szczyptą mielonej papryki.
Drugą połączyć z Pesto i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
Do trzeciej części pasty dodać koperek i łososia wędzonego.
Kolorowymi pastami napełnić połówki jajek i udekorować.
Żurek wielkopolski na naturalnym zakwasie
SKŁADNIKI:
4 szklanki zakwasu na żurek
½ kg kości wędzonej
½ kg boczku wędzonego
½ kg białej kiełbasy
Pęczek włoszczyzny
3 ząbki czosnku
1,5 kg ziemniaków
1/3 kwaśnej śmietany
Liść laurowy
Ziele angielskie
Świeżo zmielony pieprz
4 jajka
2 białe cebule
Sposób przygotowania:
Ugotować wywar na kościach, boczku wędzonym.
Przyprawić do smaku liściem laurowym, zielem angielskim, sprasowanym czosnkiem.
Wywar odcedzić po 2 godzinach gotowania.
Do wywaru dodać usmażoną cebulkę pokrojoną w drobną kostkę, czosnek, kiełbasę białą, boczek wędzony i ziemniaki pokrojone w kostkę.
Zagotować, wlać ostrożnie zakwas i śmietanę stale mieszkając.
Przyprawić świeżo startym majerankiem i udekorować jajkiem gotowanym.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?