Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Przepisy wielkanocne: Mięsa i pasztety na Wielkanocny stół

AB
Święta przede wszystkim kojarzą nam się ze smacznymi potrawami. Ale nie zawsze słowo „smaczne” oznacza „zdrowe”. Potrawy świąteczne mogą występować w wersji fit, nie tracąc przy tym walorów smakowych. Niemożliwe? Mięsa i pasztety na Wielkanoc - proponujemy dzisiaj kilka pysznych przepisów, których koniecznie trzeba spróbować - pasztet z zielonej soczewicy czy faszerowana pierś indyka.

Mięsa i pasztety po Wielkim Poście wracają na nasze stoły. Jak trafić w gust wszystkich gości, a do tego nie przejeść się serwowanymi potrawami? Co, oprócz mięsa, ma się znaleźć na wielkanocnym stole? Oto kilka propozycji.

Mięsa i pasztety na Wielkanoc:

Faszerowana pierś z indyka

Składniki:

  • pietruszka,
  • 2 jajka,
  • 6 łyżek drobnych otrębów, np. owsianych,
  • 5 łyżek oliwy z oliwek,
  • po 1 łyżeczce majeranku, oregano, tymianku,
  • pół łyżeczki pieprzu,
  • 1 pęczek świeżej pietruszki,
  • 1 mały seler,
  • 500 g soczewicy zielonej,
  • 4 średnie marchewki,
  • 2 średnie cebule

Sposób przygotowania:
Soczewicę gotujemy do miękkości razem z warzywami. Odsączamy i przepuszczamy przez maszynkę. Następnie do zmielonej soczewicy z warzywami dodajemy jajka, otręby, posiekaną pietruszkę i 5 łyżek oliwy. Potem przyprawy: pieprz, majeranek, oregano, tymianek. Całość mieszamy łyżką. Masę przekładamy do wysmarowanej oliwą formy keksowej. Posypujemy po wierzchu dowolnymi otrębami i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni. Pieczemy przez 45 minut. Zostawiamy do ostygnięcia, dopiero potem wyjmujemy z formy.

Pasztet z zielonej soczewicy

Składniki:

  • 200 gramów suszonych śliwek i moreli
  • około 800 g filetu z piersi indyka
  • 4 łyżki musztardy sarepskiej,
  • 4 łyżki oleju
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • przyprawa do indyka po staropolsku

Sposób przygotowania:
Przyprawę wymieszać z olejem, musztardą i sokiem z cytryny. Owoce zanurzyć we wrzątku na 2 minuty. Mięso naciąć z jednej strony, aby utworzyć kieszonkę, włożyć do niej owoce i spiąć wykałaczką. Natrzeć mięso marynatą i włożyć do lodówki na kilka godzin. Piec 1,5 godziny w rękawie do pieczenia w 150 stopniach. Po upieczeniu zostawić w worku na 10 minut. Podawać pokrojone w plastry.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski