Mięsa i pasztety po Wielkim Poście wracają na nasze stoły. Jak trafić w gust wszystkich gości, a do tego nie przejeść się serwowanymi potrawami? Co, oprócz mięsa, ma się znaleźć na wielkanocnym stole? Oto kilka propozycji.
Mięsa i pasztety na Wielkanoc:
Faszerowana pierś z indyka
Składniki:
- pietruszka,
- 2 jajka,
- 6 łyżek drobnych otrębów, np. owsianych,
- 5 łyżek oliwy z oliwek,
- po 1 łyżeczce majeranku, oregano, tymianku,
- pół łyżeczki pieprzu,
- 1 pęczek świeżej pietruszki,
- 1 mały seler,
- 500 g soczewicy zielonej,
- 4 średnie marchewki,
- 2 średnie cebule
Sposób przygotowania:
Soczewicę gotujemy do miękkości razem z warzywami. Odsączamy i przepuszczamy przez maszynkę. Następnie do zmielonej soczewicy z warzywami dodajemy jajka, otręby, posiekaną pietruszkę i 5 łyżek oliwy. Potem przyprawy: pieprz, majeranek, oregano, tymianek. Całość mieszamy łyżką. Masę przekładamy do wysmarowanej oliwą formy keksowej. Posypujemy po wierzchu dowolnymi otrębami i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni. Pieczemy przez 45 minut. Zostawiamy do ostygnięcia, dopiero potem wyjmujemy z formy.
Pasztet z zielonej soczewicy
Składniki:
- 200 gramów suszonych śliwek i moreli
- około 800 g filetu z piersi indyka
- 4 łyżki musztardy sarepskiej,
- 4 łyżki oleju
- 2 łyżki soku z cytryny
- przyprawa do indyka po staropolsku
Sposób przygotowania:
Przyprawę wymieszać z olejem, musztardą i sokiem z cytryny. Owoce zanurzyć we wrzątku na 2 minuty. Mięso naciąć z jednej strony, aby utworzyć kieszonkę, włożyć do niej owoce i spiąć wykałaczką. Natrzeć mięso marynatą i włożyć do lodówki na kilka godzin. Piec 1,5 godziny w rękawie do pieczenia w 150 stopniach. Po upieczeniu zostawić w worku na 10 minut. Podawać pokrojone w plastry.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?