Przepisy wielkanocne: Mięsa i pasztety na Wielkanocny stół

AB
Dodaj komentarz:
Udostępnij:
Święta przede wszystkim kojarzą nam się ze smacznymi potrawami. Ale nie zawsze słowo „smaczne” oznacza „zdrowe”. Potrawy świąteczne mogą występować w wersji fit, nie tracąc przy tym walorów smakowych. Niemożliwe? Mięsa i pasztety na Wielkanoc - proponujemy dzisiaj kilka pysznych przepisów, których koniecznie trzeba spróbować - pasztet z zielonej soczewicy czy faszerowana pierś indyka.

Mięsa i pasztety po Wielkim Poście wracają na nasze stoły. Jak trafić w gust wszystkich gości, a do tego nie przejeść się serwowanymi potrawami? Co, oprócz mięsa, ma się znaleźć na wielkanocnym stole? Oto kilka propozycji.

Mięsa i pasztety na Wielkanoc:

Faszerowana pierś z indyka

Składniki:

  • pietruszka,
  • 2 jajka,
  • 6 łyżek drobnych otrębów, np. owsianych,
  • 5 łyżek oliwy z oliwek,
  • po 1 łyżeczce majeranku, oregano, tymianku,
  • pół łyżeczki pieprzu,
  • 1 pęczek świeżej pietruszki,
  • 1 mały seler,
  • 500 g soczewicy zielonej,
  • 4 średnie marchewki,
  • 2 średnie cebule

Sposób przygotowania:
Soczewicę gotujemy do miękkości razem z warzywami. Odsączamy i przepuszczamy przez maszynkę. Następnie do zmielonej soczewicy z warzywami dodajemy jajka, otręby, posiekaną pietruszkę i 5 łyżek oliwy. Potem przyprawy: pieprz, majeranek, oregano, tymianek. Całość mieszamy łyżką. Masę przekładamy do wysmarowanej oliwą formy keksowej. Posypujemy po wierzchu dowolnymi otrębami i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni. Pieczemy przez 45 minut. Zostawiamy do ostygnięcia, dopiero potem wyjmujemy z formy.

Pasztet z zielonej soczewicy

Składniki:

  • 200 gramów suszonych śliwek i moreli
  • około 800 g filetu z piersi indyka
  • 4 łyżki musztardy sarepskiej,
  • 4 łyżki oleju
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • przyprawa do indyka po staropolsku

Sposób przygotowania:
Przyprawę wymieszać z olejem, musztardą i sokiem z cytryny. Owoce zanurzyć we wrzątku na 2 minuty. Mięso naciąć z jednej strony, aby utworzyć kieszonkę, włożyć do niej owoce i spiąć wykałaczką. Natrzeć mięso marynatą i włożyć do lodówki na kilka godzin. Piec 1,5 godziny w rękawie do pieczenia w 150 stopniach. Po upieczeniu zostawić w worku na 10 minut. Podawać pokrojone w plastry.

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie