Patisony
Składniki:
- 500 g patisonów,
- 2 ząbki czosnku
Zalewa:
- 500 ml wody,
- 1 łyżka soli,
- 1 łyżka cukru,
- 1 łyżka octu 10%,
- kilka ziaren pieprzu,
- kilka listków laurowych.
- koper,
- kilka liści porzeczki,
- kawałek chrzanu
Przygotowanie:
Warzywa myjemy i obcinamy końcówki. Duże możemy przekroić. Do słoików wkładamy po listku porzeczki, koper oraz kilka plastrów chrzanu i ząbek czosnku. Dokładamy patisony. Przygotowujemy zalewę - do gorącej wody dodajemy sól, cukier, pieprz oraz liść laurowy. Gotujemy przez 3-4 minuty i zalewamy słoiki. Zakręcamy i pasteryzujemy przez 15 minut.
Papryka w krążkach
Składniki:
- 1 kg papryki kolorowej,
- 2 małe cebule,
- 1 płaska łyżka soli
Zalewa:
- 2 szklanki wody,
- 1 szklanka octu 10%,
- 3 ziarna pieprzu,
- 3 ziarna ziela angielskiego,
- 2 liście laurowe,
- 2 goździki
Przygotowanie:
Paprykę myjemy i kroimy. Cebulę obieramy i siekamy drobno. Dodajemy do papryki i wszystko solimy. Odstawiamy na kilka godzin. W tym czasie przygotowujemy zalewę. W niej gotujemy paprykę, partiami przez 2-3 minuty. Odcedzamy. Ciasno układamy paprykę w słoikach i dodajemy zalewę. Dodajemy po 1 łyżce oleju i zamykamy. Pasteryzujemy przez 10 minut.
Kabaczki konserwowane
Do każdego litrowego słoika potrzebujemy:
- kabaczek,
- liść porzeczki, wiśni,
- ząbek czosnku,
- kawałek kopru,
- kilka ziarenek ziela angielskiego
Zalewa:
- 9 łyżek wody,
- 250 ml octu 10%,
- 100 g soli,
- 100 g cukru
Przygotowanie:
Kabaczki myjemy i kroimy. Do słoików wkładamy przyprawy. Wszystkie składniki na zalewę zagotowujemy. Kabaczki umieszczamy w ciepłych wyparzonych słoikach i zalewamy gorącą zalewą. Zakręcamy i pasteryzujemy przez 15 minut.
Papryka faszerowana serem
Składniki:
- 500 g okrągłych papryczek,
- 1 litr mleka 3,2 %,
- olej,
- kilka ząbków czosnku
Farsz:
- 400 g sera feta,
- 4 duże posiekane ząbki czosnku,
- 1 łyżeczka suszonego oregano,
- 1 łyżeczka suszonej bazylii,
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
Przygotowanie:
Papryczki wydrążamy i zalewamy zimnym mlekiem. Zostawiamy je na 24 godziny, by były mniej ostre. Po tym czasie dokładnie płuczemy w zimnej wodzie i odstawiamy do wyschnięcia. Wszystkie składniki na farsz mieszamy razem i nadziewamy nim papryczki. Do słoików wrzucamy czosnek. Układamy papryczki do słoików i zalewamy zimnym olejem. Możemy też dodać ziół prowansalskich.
Pasta z cukinii i kabaczków
Składniki:
- 1 kg kabaczków,
- 500 g cukinii,
- 500 g pora,
- pół łyżki oliwy,
- 400 g przecieru pomidorowego,
- 100 g cukru,
- sól do smaku,
- mielona czerwona papryka
Przygotowanie:
Kabaczki i cukinię oczyszczamy ze skórki. Ścieramy na tarce o grubych oczkach. Por siekamy i razem z kabaczkami na dużym ogniu smażymy przez kilka minut. Następnie skręcamy ogień i dusimy warzywa co najmniej godzinę. Później dodajemy do masy przecier pomidorowy i cukier. Do smaku solimy i dodajemy czerwoną paprykę. Mieszamy wszystko dokładnie i dusimy jeszcze z 30 minut. Gorącą masę blendujemy i przekładamy do słoików. Zakręcamy szczelnie i obracamy do góry dnem na kilka minut. Pozostawiamy w ciepłym miejscu do wystygnięcia.
Warzywne pasty i sosy:
- Do przygotowania sosów wykorzystajmy dojrzałe warzywa.
- Paprykę, pomidory najlepiej sparzyć wrzątkiem i obrać z skórki.
- Młodych cukinii i kabaczków nie trzeba obierać, ale te z grubą skórką lepiej obierać i pokroić.
- Zanim nałożymy sosy i pasy do słoików, sprawdźmy, czy są odpowiednio przyprawione.
- Gdy do naszych przetworów dodamy dodatkowe przyprawy, gotujmy je 10 minut dłużej.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?