Przetwory: Kolorowe marynaty warto mieć zawsze na półce, rozgrzeją nas w chłodne dni

AB
Papryka w krążkach [Przepis]
Papryka w krążkach [Przepis] 123rf
Udostępnij:
Pikantne dodatki doskonale pasują do dań mięsnych i warzywnych past, możemy je użyć jako przyprawy bądź smarowidła do kanapek

Patisony

Składniki:

  • 500 g patisonów,
  • 2 ząbki czosnku

Zalewa:

  • 500 ml wody,
  • 1 łyżka soli,
  • 1 łyżka cukru,
  • 1 łyżka octu 10%,
  • kilka ziaren pieprzu,
  • kilka listków laurowych.
  • koper,
  • kilka liści porzeczki,
  • kawałek chrzanu

Przygotowanie:
Warzywa myjemy i obcinamy końcówki. Duże możemy przekroić. Do słoików wkładamy po listku porzeczki, koper oraz kilka plastrów chrzanu i ząbek czosnku. Dokładamy patisony. Przygotowujemy zalewę - do gorącej wody dodajemy sól, cukier, pieprz oraz liść laurowy. Gotujemy przez 3-4 minuty i zalewamy słoiki. Zakręcamy i pasteryzujemy przez 15 minut.

Papryka w krążkach

Składniki:

  • 1 kg papryki kolorowej,
  • 2 małe cebule,
  • 1 płaska łyżka soli

Zalewa:

  • 2 szklanki wody,
  • 1 szklanka octu 10%,
  • 3 ziarna pieprzu,
  • 3 ziarna ziela angielskiego,
  • 2 liście laurowe,
  • 2 goździki

Przygotowanie:
Paprykę myjemy i kroimy. Cebulę obieramy i siekamy drobno. Dodajemy do papryki i wszystko solimy. Odstawiamy na kilka godzin. W tym czasie przygotowujemy zalewę. W niej gotujemy paprykę, partiami przez 2-3 minuty. Odcedzamy. Ciasno układamy paprykę w słoikach i dodajemy zalewę. Dodajemy po 1 łyżce oleju i zamykamy. Pasteryzujemy przez 10 minut.

Kabaczki konserwowane

Do każdego litrowego słoika potrzebujemy:

  • kabaczek,
  • liść porzeczki, wiśni,
  • ząbek czosnku,
  • kawałek kopru,
  • kilka ziarenek ziela angielskiego

Zalewa:

  • 9 łyżek wody,
  • 250 ml octu 10%,
  • 100 g soli,
  • 100 g cukru

Przygotowanie:
Kabaczki myjemy i kroimy. Do słoików wkładamy przyprawy. Wszystkie składniki na zalewę zagotowujemy. Kabaczki umieszczamy w ciepłych wyparzonych słoikach i zalewamy gorącą zalewą. Zakręcamy i pasteryzujemy przez 15 minut.

Papryka faszerowana serem

Składniki:

  • 500 g okrągłych papryczek,
  • 1 litr mleka 3,2 %,
  • olej,
  • kilka ząbków czosnku

Farsz:

  • 400 g sera feta,
  • 4 duże posiekane ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka suszonego oregano,
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii,
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich

Przygotowanie:
Papryczki wydrążamy i zalewamy zimnym mlekiem. Zostawiamy je na 24 godziny, by były mniej ostre. Po tym czasie dokładnie płuczemy w zimnej wodzie i odstawiamy do wyschnięcia. Wszystkie składniki na farsz mieszamy razem i nadziewamy nim papryczki. Do słoików wrzucamy czosnek. Układamy papryczki do słoików i zalewamy zimnym olejem. Możemy też dodać ziół prowansalskich.

Pasta z cukinii i kabaczków

Składniki:

  • 1 kg kabaczków,
  • 500 g cukinii,
  • 500 g pora,
  • pół łyżki oliwy,
  • 400 g przecieru pomidorowego,
  • 100 g cukru,
  • sól do smaku,
  • mielona czerwona papryka

Przygotowanie:
Kabaczki i cukinię oczyszczamy ze skórki. Ścieramy na tarce o grubych oczkach. Por siekamy i razem z kabaczkami na dużym ogniu smażymy przez kilka minut. Następnie skręcamy ogień i dusimy warzywa co najmniej godzinę. Później dodajemy do masy przecier pomidorowy i cukier. Do smaku solimy i dodajemy czerwoną paprykę. Mieszamy wszystko dokładnie i dusimy jeszcze z 30 minut. Gorącą masę blendujemy i przekładamy do słoików. Zakręcamy szczelnie i obracamy do góry dnem na kilka minut. Pozostawiamy w ciepłym miejscu do wystygnięcia.

Warzywne pasty i sosy:

  • Do przygotowania sosów wykorzystajmy dojrzałe warzywa.
  • Paprykę, pomidory najlepiej sparzyć wrzątkiem i obrać z skórki.
  • Młodych cukinii i kabaczków nie trzeba obierać, ale te z grubą skórką lepiej obierać i pokroić.
  • Zanim nałożymy sosy i pasy do słoików, sprawdźmy, czy są odpowiednio przyprawione.
  • Gdy do naszych przetworów dodamy dodatkowe przyprawy, gotujmy je 10 minut dłużej.

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie