Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Przygotowania do Wigilii: Zaplanuj z nami prace

Elżbieta Podolska
Grzegorz Dembiński
Trzeba podejść do świąt bardzo spokojnie. Wszystko najpierw zaplanować, ułożyć i potem tylko ten stworzony plan realizować. Wiele rzeczy w kuchni można przygotować nieco wcześniej. To nieprawda, że wszystko musimy robić w Wigilię, bo nie będzie świeże. Przygotowujmy przysmaki na święta wtedy, kiedy chcemy, a nie kiedy musimy, bo czas nas goni. Od czego zacząć przygotowania do Wigilii?

Przygotowania do Wigilii.

17 grudnia
Jeżeli ktoś chce zrobić barszcz własnej produkcji to teraz nastawia zakwas. Zabieramy się za pieczenie ciasteczek i pierniczków także tych na choinkę.

Warto także zajrzeć do szaf i obejrzeć zastawę i obrusy, czy wszystko jest w porządku.

Przygotowujemy farsze i ciasto na uszka oraz do pierogów. Lepimy i wkładamy na 2-3 minuty do wrzącej wody. Odcedzamy, polewamy delikatnie olejem i zamrażamy.

Od 18 do 20 grudnia
Przyszedł czas na piernik, na który ciasto zrobiliśmy już ok. 6 grudnia.

Można już kupić opłatek i choinkę.

Sprawiamy śledzie. Niektóre, szczególnie te z beczki mogą się moczyć nawet i 48 godzin.

Należy zlać zakwasy do butelek.

W wolnej chwili można sprawdzić, jaki jest stan ozdób choinkowych i ciasteczek, które piekliśmy kilka dni wcześniej

Zabieramy się za robienie pasztetów. Gotujemy mięsa

Nacieramy ziołami i przyprawami mięsa, które będziemy piec na pieczyste.

Od 21 - 22 grudnia
Wyjmujemy moczące się śledzie, dzielimy je na porcje, takie jakie będę nam potrzebne do przygotowania z nich kolejnych potraw.

Mielimy wcześniej ugotowane mięso na pasztety, formujemy i pieczemy. Pieczemy w piekarniku mięsa.

Mięso, solimy, okładamy pokrojoną w krążki cebulą w kamiennym naczyniu. Mielimy mak do ciast i na makiełki

23 grudnia
Wyjmujemy peklowaną szynkę, płuczemy, osuszamy i zostawiamy ją w przewiewnym miejscu.
Obgotowujemy filety z ryb w rozmrożonym wywarze. Robimy galarety.

Przygotowujemy śledzie na różne sposoby w musztardzie, marynowane, w pomidorach.

Pieczemy chleb i ciasta. Gotujemy kompot z suszu. Gotujemy grzyby i kapustę. Gotujemy warzywa na sałatkę warzywną i wieczorem je kroimy.

Namaczamy groch i soczewicę.

Przygotowujemy kutię i makiełki.

Robimy ćwikłę i gotujemy barszcz na zakwasie.

Wkładamy do piekarnika mięsa na pieczyste i peklowane szynki

24 grudnia
Robimy śledzie w śmietanie

Smażmy ryby.

Podgrzewamy zupy.

Gotujemy pierogi i uszka.

Łączymy kapustę z grochem lub grzybami.

Chcesz skontaktować się z autorem informacji? [email protected]

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski