Przyjęcie komunijne we własnym domu - jak dobrać odpowiednie...

    Przyjęcie komunijne we własnym domu - jak dobrać odpowiednie menu? [Przepisy]

    AB

    Głos Wielkopolski

    Głos Wielkopolski

    Przyjęcie komunijne we własnym domu - jak dobrać odpowiednie menu?

    Przyjęcie komunijne we własnym domu - jak dobrać odpowiednie menu? ©Lubella

    Jeśli chcemy uczcić pierwszą komunię dziecka tradycyjnym, domowym poczęstunkiem, planowanie menu warto rozpocząć już dzisiaj.
    Przyjęcie komunijne we własnym domu - jak dobrać odpowiednie menu?

    Przyjęcie komunijne we własnym domu - jak dobrać odpowiednie menu? ©Lubella

    Nie bójmy się tego dnia spróbować czegoś nowego. Pierwsza Komunia Święta, ze względu na swój wymiar duchowy oraz rodzinny, jest szczególnie ważnym dniem dla każdego kilku-latka.

    Stres związany z przygotowaniami dotyczy także rodziców, którzy bardzo przejmują się organizacją i przebiegiem całego wydarzenia.

    Nie będzie on jednak potrzebny, jeżeli odpowiednio wcześniej zaplanujemy sobie wszystkie działania.
    Szczególnie, jeśli zdecydujemy się na organizację poczęstunku w domu. Przy takich okazjach priorytetem jest zadbanie o kwestie związane z kuli-nariami. Jakie potrawy warto zaserwować komunijnym gościom po ceremonii?

    Jadłospis idealny


    - Na uroczystym obiedzie może pojawić się nawet kilkadziesiąt osób, dobranie odpowiedniego menu jest wówczas nie lada wyzwaniem. Będą to najprawdopodobniej goście o różnych gustach smakowych, dlatego uniwersalizm serwowanych dań ma tu znaczącą rolę - radzi Piotr Ceranowicz, ekspert kulinarny marki Lubella.

    Na komunijnym stole powinno znaleźć się jedno danie główne. Najlepiej w tej roli wypadną propozycje mięsne: pieczenie, kotlety czy rolady.

    Oprócz tego, warto przygotować dla gości kilka przystawek „na zimno” w postaci surówek, kanapek czy koreczków.

    Punktem kulminacyjnym spotkania jest oczywiście tort - najlepiej śmietankowy, nawiązujący do symboliki komunijnej bieli. Świetnym dopełnieniem tego deseru będą sezonowe owoce, na przykład maliny czy czereśnie.

    Najlepiej będzie zacząć od zup. Pozwolą one na zaspokojenie głodu, a jednocześnie nie obciążą zbytnio żołądka w ciepły, majowy dzień. Zupę na pewno z apetytem zje każde dziecko, a tych wśród komunijnych gości może być przecież całkiem sporo.
    Jako danie pierwsze na domowym przyjęciu idealnie sprawdzi się rosół
    Idealną propozycją jest tu domowy rosół. Istotnym elementem tego wywaru jest odpowiednio dobrany makaron. Najlepiej taki, który produkowany jest z najwyższej jakości mąk i jaj. Nasi goście na pewno docenią jego wspaniały smak.

    Przepis na rosół


    Składniki na 6 - 8 osób (3 litry):
    • makaron krajanka,
    • 1,5 kg kości wołowych z karku lub szpikowych, 500 g karkówki wołowej,
    • 50 g obranego imbiru, 2 cebule,
    • 2,5 łyżki sosu rybnego lub sojowego, 2 łyżki cukru, 1 łyżka soli,
    • 5 gwiazdek anyżu,
    • 6 ząbków czosnku,
    • kiełki fasoli lub inne,
    • siekany szczypiorek,
    • cytryna,
    • listki kolendry do dekoracji


    Sposób przygotowania:
    W dużym garnku gotujemy 4 litry wody. Kiedy zacznie już wrzeć, wkładamy do niej kości oraz mięso i zostawiamy całość na bardzo dużym ogniu na 5 minut. Po tym czasie wyjmujemy wymienione produkty i dokładnie płuczemy je zimną wodą. Wylewamy płyn, myjemy garnek i nalewamy do niego świeżą wodę - również 4 litry.

    Przekładamy do garnka wyczyszczone mięso oraz kości, całość zagotowujemy. Usuwamy z powierzchni bulionu powstały tłuszcz, piankę i zmniejszamy ogień do minimum. Do wywaru dodajemy imbir, cebulę, sos rybny lub sojowy, sól oraz cukier i zostawiamy rosół na małym ogniu aż mięso będzie miękkie - ok. 40 minut.

    Po tym czasie dorzucamy anyż oraz czosnek zawinięte w gazę. Dzięki temu łatwo będzie je wyjąć z garnka. Po 30 minutach usuwamy powyższe składniki. Mięso przekładamy do zimnej wody by się ostudziło i nie straciło soczystości. Następnie osuszamy je ręcznikiem papierowym i kroimy na cienkie plasterki. Gotujemy makaron wg zaleceń producenta: ok. 8 minut. Dzięki temu uzyskamy domowy smak zupy, który świetnie dopełni aromat orientalnych dodatków.

    Następnie odsączamy makaron i przekładamy go do misek dla gości. Na wierzch kładziemy plasterki mięsa oraz ulubione kiełki. Całość zalewamy gorącym bulionem i dekorujemy szczypiorkiem oraz kolendrą. Rosół podajemy z ćwiartką cytryny.

    Czytaj treści premium w Głosie Wielkopolskim Plus

    Nielimitowany dostęp do wszystkich treści, bez inwazyjnych reklam.

    Komentarze (3)

    Dodajesz komentarz jako: Gość

    Dodając komentarz, akceptujesz regulamin forum

    Liczba znaków do wpisania:

    zaloguj się

    Autor komentarza nie dodał zdjęcia
    doświadczony

    giwry (gość)

    Zgłoś naruszenie treści / 1

    Tłusto zeby pod wódkę było, a najwazniejsze to są prezenty, więc polecam skoczyć sobie do media expert bo tam są promocje i żeby nie okazało się ze jesteście spłukani po. Mówię z doświadczenia.


    Autor komentarza nie dodał zdjęcia
    restauracja i medalionik

    momo (gość)

    Zgłoś naruszenie treści

    My w tym roku restauracja i na bogato, więc prezentów też dużo bo dwójka dzieci. W me tylko i wyłącznie + medalionik zeby było tradycyjnie mimo wszystko.

    Autor komentarza nie dodał zdjęcia
    ?c{}z https://www.facebook.com/Kz-Nszz-Solidarnosc-Oragnistow-4-490920631095168/?fref=ts ?

    ?c{}z A.S.C. ?c{}z (gość)

    Zgłoś naruszenie treści

    ?c{}z

    https://www.facebook.com/Kz-Nszz-Solidarnosc-Oragnistow-4-490920631095168/?fref=ts

    ?c {}z

    Najnowsze wiadomości

    Zobacz więcej

    Najczęściej czytane

    Polecamy

    Wideo