Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Pyrlandia górą: Gołąbki z mięsem i ryżem

Waldemar Kurowski
Gołąbki z mięsem i ryżem w sosie pomidorowym
Gołąbki z mięsem i ryżem w sosie pomidorowym Andrzej Szozda
Postanowiłem, że na dzisiejszy obiad przygotuję gołąbki z mięsem i ryżem, których dawno już nie robiłem. Zaraz rodzince cieknie ślinka, kiedy pomyślą o ich walorach smakowych. Mówią, że nikt tak dobrze nie potrafi ich przyrządzić. Pracy trochę to wymaga, ale zawsze powtarzam, że jak chce się zjeść coś smacznego, trzeba poświęcić więcej czasu i cierpliwości.

Najpierw gotuję ryż w torebkach według przepisu na opakowaniu i odstawiam do wystudzenia. Kapustę czyszczę, płuczę, wydrążam głąb, zalewam wrzącą wodą i obgotowuję.

Przyrządzam nadzienie: do mięsa mielonego dodaję namoczoną w mleku, a następnie odciśniętą bułkę pszenną, wbijam jajko, dodaję przyprawy (czosnek wyciskam praską), wcześniej ugotowany i przestudzony ryż na sypko i wszystkie składniki dobrze mieszam.

Z głowy kapusty zdejmuję liście i po ściągnięciu głównego nerwu liściowego, na każdy nakładam przygotowany farsz. Gołąbki zawijam w wałki, zakładając z obu stron brzegi liści do środka. Gotowe gołąbki układam ciasno, jeden przy drugim w głębokiej brytfannie, jeśli zachodzi potrzeba, to w kilku warstwach, zalewam niedużą ilością osolonej wody, przykrywam i duszę, dopóki kapusta nie zmięknie.

Gołąbki na dogotowaniu zalewam rozrzedzonym sosem pomidorowym i chwilę duszę. Sos pomidorowy przygotowuję następująco: umyte pomidory kroję na części, zalewam niedużą ilością wody i gotuję pod przykryciem, następnie przecieram i przecier duszę z połową ilości masła.

Z reszty masła przyrządzam lekko zrumienioną zasmażkę, rozprowadzam ją przecierem z pomidorów i rosołem (może być z kostki rosołowej), dodaję sól, cukier i zagotowuję. Zamiast świeżych pomidorów, można użyć koncentrat pomidorowy. Gołąbki podaję z ziemniakami duszonymi.

SKŁADNIKI

Gołąbki z mięsem i ryżem
(na 4 osoby)

  • główka kapusty cukrowej
  • 30 dag mięsa mielonego
  • bułka pszenna
  • 2 torebki ryżu
  • 3 dag smalcu
  • średnia cebula
  • jajko
  • ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz do smaku

Sos pomidorowy
(na 4 osoby)

  • 50 dag pomidorów świeżych lub 10 dag koncentratu pomidorowego 30 procent
  • 3 dag masła
  • 3 dag mąki pszennej
  • cukier
  • sól do smaku

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski