Najpierw gotuję ryż w torebkach według przepisu na opakowaniu i odstawiam do wystudzenia. Kapustę czyszczę, płuczę, wydrążam głąb, zalewam wrzącą wodą i obgotowuję.
Przyrządzam nadzienie: do mięsa mielonego dodaję namoczoną w mleku, a następnie odciśniętą bułkę pszenną, wbijam jajko, dodaję przyprawy (czosnek wyciskam praską), wcześniej ugotowany i przestudzony ryż na sypko i wszystkie składniki dobrze mieszam.
Z głowy kapusty zdejmuję liście i po ściągnięciu głównego nerwu liściowego, na każdy nakładam przygotowany farsz. Gołąbki zawijam w wałki, zakładając z obu stron brzegi liści do środka. Gotowe gołąbki układam ciasno, jeden przy drugim w głębokiej brytfannie, jeśli zachodzi potrzeba, to w kilku warstwach, zalewam niedużą ilością osolonej wody, przykrywam i duszę, dopóki kapusta nie zmięknie.
Gołąbki na dogotowaniu zalewam rozrzedzonym sosem pomidorowym i chwilę duszę. Sos pomidorowy przygotowuję następująco: umyte pomidory kroję na części, zalewam niedużą ilością wody i gotuję pod przykryciem, następnie przecieram i przecier duszę z połową ilości masła.
Z reszty masła przyrządzam lekko zrumienioną zasmażkę, rozprowadzam ją przecierem z pomidorów i rosołem (może być z kostki rosołowej), dodaję sól, cukier i zagotowuję. Zamiast świeżych pomidorów, można użyć koncentrat pomidorowy. Gołąbki podaję z ziemniakami duszonymi.
SKŁADNIKI
Gołąbki z mięsem i ryżem
(na 4 osoby)
- główka kapusty cukrowej
- 30 dag mięsa mielonego
- bułka pszenna
- 2 torebki ryżu
- 3 dag smalcu
- średnia cebula
- jajko
- ząbek czosnku
- sól
- pieprz do smaku
Sos pomidorowy
(na 4 osoby)
- 50 dag pomidorów świeżych lub 10 dag koncentratu pomidorowego 30 procent
- 3 dag masła
- 3 dag mąki pszennej
- cukier
- sól do smaku
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?