Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

PYRLANDIA GÓRĄ: Kotlet schabowy w cieście

Waldemar Kurowski
Bardzo często w niedzielę proszę moje dzieci wraz z rodzinami na obiad. Teraz te młode gospodynie są takie zapracowane więc niech chociaż odpoczną sobie w niedzielę. A i dzieciaki lubią przyjść do "dziadków" na ulubione potrawy. Największą frajdę sprawia im zupa pomidorowa z makaronem własnej roboty, a na drugie - kotlet schabowy w cieście.

Podczas przygotowywania schabowych nie ma zbytniej filozofii. Od umytego schabu odcinam mięso od kręgów i żeberek. Ponownie myję aby usunąć drobne kosteczki, tnę na kotlety, rozbijam i solę.
Następnie przyrządzam ciasto. Do naczynia wlewam wodę, dodaję mąkę pszenną, żółtko, olej i szczyptę soli. Starannie to rozmącam mątewką. Białko ubijam na pianę i łączę ją z ciastem.
Teraz tylko pozostaje usmażyć kotlety. Mięso nabijam na widelec, zanurzam w cieście, nieco osączam i kładę na bardzo gorący tłuszcz. Z początku na silnym ogniu; gdy się zrumienią, dosmażam na słabym ogniu.
Do tego ziemniaki i surówka (najlepiej z białej kapusty), no i obowiązkowo kompot z wiśni.

Składniki

  • 60 dag schabu
  • sól
  • tłuszcz do smażenia

Ciasto:

  • pół kubka wody
  • ok. 10 dag mąki pszennej
  • jajko
  • łyżka oleju
  • sól do smaku

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski