Podczas przygotowywania schabowych nie ma zbytniej filozofii. Od umytego schabu odcinam mięso od kręgów i żeberek. Ponownie myję aby usunąć drobne kosteczki, tnę na kotlety, rozbijam i solę.
Następnie przyrządzam ciasto. Do naczynia wlewam wodę, dodaję mąkę pszenną, żółtko, olej i szczyptę soli. Starannie to rozmącam mątewką. Białko ubijam na pianę i łączę ją z ciastem.
Teraz tylko pozostaje usmażyć kotlety. Mięso nabijam na widelec, zanurzam w cieście, nieco osączam i kładę na bardzo gorący tłuszcz. Z początku na silnym ogniu; gdy się zrumienią, dosmażam na słabym ogniu.
Do tego ziemniaki i surówka (najlepiej z białej kapusty), no i obowiązkowo kompot z wiśni.
Składniki
- 60 dag schabu
- sól
- tłuszcz do smażenia
Ciasto:
- pół kubka wody
- ok. 10 dag mąki pszennej
- jajko
- łyżka oleju
- sól do smaku
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?