Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

PYRLANDIA GÓRĄ: Kotlety schabowe w kiszonej kapuście

Waldemar Kurowski
Wymyślanie codziennego obiadowego menu, dla każdego, kto się tym zajmuje, jest prawdziwą zmorą, bo co tu wymyślić. Przecież nie może codziennie być np. kotlet schabowy, w miarę szybki do przyrządzenia. Zgadzam się z tym, ale kotlety schabowe, również można przyrządzać na wiele sposobów i się nie znudzą. Dzisiaj polecam kotlety schabowe w kiszonej kapuście.

Kapustę kiszoną przelewam wodą, odciskam i drobno siekam. Oczyszczony i umyty boczek kroję w kostkę , przesmażam na oleju wraz z obraną, opłukaną i pokrojoną również w kostkę cebulą. Po podsmażeniu dodaję kapustę, podlewam niewielką ilością wody, całość mieszam i duszę pod przykryciem. Jabłka myję, obieram, kroję na ćwiartki i usuwam gniazda nasienne, dodaję do kapusty wraz z suszonymi śliwkami.

Oczyszczone i opłukane kotlety oprószam solą i pieprzem, obsmażam na oleju z obu stron na złoty kolor i przekładam do kapusty. Doprawiam pieprzem i majerankiem, duszę całość do miękkości. Kotlety podaję z ziemniakami lub kluskami.

Składniki (na 4 osoby):

  • 4 kotlety schabowe z kością,
  • 10 dag boczku,
  • 20 dag kapusty kiszonej,
  • 5 dag suszonych śliwek (bez pestek),
  • cebula,
  • 2 jabłka,
  • 5 łyżek oleju,
  • sól, pieprz i majeranek do smaku.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski