Kapustę kiszoną przelewam wodą, odciskam i drobno siekam. Oczyszczony i umyty boczek kroję w kostkę , przesmażam na oleju wraz z obraną, opłukaną i pokrojoną również w kostkę cebulą. Po podsmażeniu dodaję kapustę, podlewam niewielką ilością wody, całość mieszam i duszę pod przykryciem. Jabłka myję, obieram, kroję na ćwiartki i usuwam gniazda nasienne, dodaję do kapusty wraz z suszonymi śliwkami.
Oczyszczone i opłukane kotlety oprószam solą i pieprzem, obsmażam na oleju z obu stron na złoty kolor i przekładam do kapusty. Doprawiam pieprzem i majerankiem, duszę całość do miękkości. Kotlety podaję z ziemniakami lub kluskami.
Składniki (na 4 osoby):
- 4 kotlety schabowe z kością,
- 10 dag boczku,
- 20 dag kapusty kiszonej,
- 5 dag suszonych śliwek (bez pestek),
- cebula,
- 2 jabłka,
- 5 łyżek oleju,
- sól, pieprz i majeranek do smaku.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?