Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

PYRLANDIA GÓRĄ: Pejzanka z żółtkami

Waldemar Kurowski
Czy ktoś pamięta przepyszną zupę, którą się jadało w poprzednim wieku, a nazywa się pejzanka z żółtkami. Nie? W takim razie proponuję spróbować.

Grzyby myję, moczę, kroję w paseczki. Ziemniaki obieram, płuczę, kroję w kostkę wraz z kapustą, zalewam częścią rosołu, dodaję grzyby i gotuję. Boczek kroję w kostkę, częściowo stapiam. Włoszczyznę czyszczę, płuczę, kroję w paseczki, podsmażam razem z boczkiem, zalewam pozostałym rosołem i gotuję. Następnie łączę z ziemniakami i śmietanką oraz przyprawami, chwilę gotuję, przestudzam, mieszam z żółtkami, doprawiam do smaku. Przed podaniem posypuję posiekaną zieleniną.

Składniki na 4 osoby:

  • 1,5 l rosołu,
  • 3 suszone grzyby,
  • 3 ziemniaki,
  • 25 dag kapusty białej,
  • 10 dag boczku wędzonego,
  • 10 dag włoszczyzny,
  • pół szklanki śmietanki,
  • 2 żółtka,
  • sól,
  • pieprz,
  • czosnek i majeranek do smaku,
  • zielenina.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski