Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

PYRLANDIA GÓRĄ: Staropolski krem z selerów

Waldemar Kurowski
Suszone grzyby dzień wcześniej moczę w niewielkiej ilości przegotowanej letniej wody i zostawiam na noc.

Następnego dnia gotuję je i kroję w paseczki. Seler kroję w plastry i skrapiam sokiem z cytryny. Wkładam do garnka, dodaję lubczyk, zalewam gorącym bulionem i gotuję na niewielkim ogniu ok. pół godziny. Następnie miksuję, łączę z wywarem z grzybów, doprawiam do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Śmietanę mieszam z żółtkiem i powoli wlewam do zupy stale mieszając. Pod koniec dodaję pokrojone w paseczki grzyby. Przed podaniem posypuję posiekanymi listkami selera. Zupę można podawać z grzankami.

Składniki (na 4 osoby)

  • duży seler
  • łyżeczka soku z cytryny
  • 4 suszone borowiki
  • 4 szklanki bulionu
  • pół szklanki gęstej śmietany
  • żółtko
  • pół łyżeczki suszonego lubczyku
  • ćwierć łyżeczki gałki muszkatołowej
  • liście selera
  • sól
  • pieprz

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski