Następnego dnia gotuję je i kroję w paseczki. Seler kroję w plastry i skrapiam sokiem z cytryny. Wkładam do garnka, dodaję lubczyk, zalewam gorącym bulionem i gotuję na niewielkim ogniu ok. pół godziny. Następnie miksuję, łączę z wywarem z grzybów, doprawiam do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Śmietanę mieszam z żółtkiem i powoli wlewam do zupy stale mieszając. Pod koniec dodaję pokrojone w paseczki grzyby. Przed podaniem posypuję posiekanymi listkami selera. Zupę można podawać z grzankami.
Składniki (na 4 osoby)
- duży seler
- łyżeczka soku z cytryny
- 4 suszone borowiki
- 4 szklanki bulionu
- pół szklanki gęstej śmietany
- żółtko
- pół łyżeczki suszonego lubczyku
- ćwierć łyżeczki gałki muszkatołowej
- liście selera
- sól
- pieprz
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?