Przebraną fasolę płuczę, zalewam zimną przegotowaną wodą i pozostawiam do napęcznienia przez noc, w chłodnym miejscu. Nazajutrz fasolę gotuję w tej samej wodzie, w której się moczyła, dodając w miarę potrzeby wrzącej wody.
Warzywa umyte, obrane i opłukane, ścieram na grubej tarce, w paski. Mięso płuczę, kroję na porcje (dwa kawałki na osobę), oprószam solą, mąką i smażę na tłuszczu.
Rozdrobnione warzywa układam warstwami w rondlu, przekładając mięsem i przyprawami, polewam tłuszczem, dodaję wody i duszę pod przykryciem. Gdy wszystko jest już miękkie, jarzyny i mięso mieszam z ugotowaną wcześniej fasolą, dodaję sól do smaku, koncentrat pomidorowy i zagotowuję.
Podaję z ziemniakami i ogórkiem kiszonym lub mizerią.
Składniki (na 4 osoby)
- 300 gram wieprzowiny bez kości (łopatka),
- 150 gram białej fasoli,
- 500 gram kapusty cukrowej,
- 200 gram marchwi,
- 70 gram pietruszki,
- 70 gram selera,
- 50 gram cebuli,
- 100 gram mąki pszennej,
- 50 gram smalcu,
- 50 gram koncentratu pomidorowego,
- sól i pieprz do smaku.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?