Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

PYRLANDIA GÓRĄ: Wieprzowina w jarzynach

Waldemar Kurowski
By mieć dwa dania w jednym (sztuka mięsa i bukiet jarzyn), proponuję przepyszną poznańską wieprzowinę w jarzynach. Przygotowanie jest jak zwykle, bardzo proste.

Przebraną fasolę płuczę, zalewam zimną przegotowaną wodą i pozostawiam do napęcznienia przez noc, w chłodnym miejscu. Nazajutrz fasolę gotuję w tej samej wodzie, w której się moczyła, dodając w miarę potrzeby wrzącej wody.
Warzywa umyte, obrane i opłukane, ścieram na grubej tarce, w paski. Mięso płuczę, kroję na porcje (dwa kawałki na osobę), oprószam solą, mąką i smażę na tłuszczu.

Rozdrobnione warzywa układam warstwami w rondlu, przekładając mięsem i przyprawami, polewam tłuszczem, dodaję wody i duszę pod przykryciem. Gdy wszystko jest już miękkie, jarzyny i mięso mieszam z ugotowaną wcześniej fasolą, dodaję sól do smaku, koncentrat pomidorowy i zagotowuję.

Podaję z ziemniakami i ogórkiem kiszonym lub mizerią.

Składniki (na 4 osoby)

  • 300 gram wieprzowiny bez kości (łopatka),
  • 150 gram białej fasoli,
  • 500 gram kapusty cukrowej,
  • 200 gram marchwi,
  • 70 gram pietruszki,
  • 70 gram selera,
  • 50 gram cebuli,
  • 100 gram mąki pszennej,
  • 50 gram smalcu,
  • 50 gram koncentratu pomidorowego,
  • sól i pieprz do smaku.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski