Udziec wołowy myję i kroję na cienkie plastry i starannie rozbijam. Na każdym plastrze mięsa kładę kawałek boczku wędzonego, cebuli, ogórka kiszonego i skórki chleba. Całość solę i pieprzę, a następnie dokładnie zwijam w rulon każdy plaster i spinam specjalną szpilką do tego przeznaczoną (można również spiąć zaostrzonymi patyczkami lub zawinąć nitką).
Tak przygotowane zrazy wkładam do rondla na gorący tłuszcz i opiekam z każdej strony na brązowy kolor. Zrumienione zrazy przekładam do innego rondla, a na tłuszczu pozostałym ze smażenia zrumieniam pokrojoną cebulę, dodaję do zrazów, podlewam wodą i pod przykryciem duszę do miękkości. Gdy zrazy są miękkie, dodaję zawiesinę z mąki i wody, i zagotowuję z mięsem.
Składniki (na 4 osoby):
- 50 dag wołowiny bez kości (zrazówki)
- 5 dag boczku wędzonego
- cebula, ogórek kiszony
- skórka chleba
- sól i pieprz do smaku
- tłuszcz do smażenia
- łyżka mąki pszennej
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?