Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

PYRLANDIA GÓRĄ: Zrazy wołowe

Waldemar Kurowski
W pierwszy dzień świąt Bożego Narodzenia, ja przygotowuję kaczkę pieczoną z jabłkami. Rozumiem, że nie każdy musi przygotować kaczkę pieczoną, więc w tak uroczystym dniu proponuję zrazy wołowe. Do tego również polecam pyzy i buraczki zasmażane, bądź kapustę „modrą”, czyli czerwoną.

Udziec wołowy myję i kroję na cienkie plastry i starannie rozbijam. Na każdym plastrze mięsa kładę kawałek boczku wędzonego, cebuli, ogórka kiszonego i skórki chleba. Całość solę i pieprzę, a następnie dokładnie zwijam w rulon każdy plaster i spinam specjalną szpilką do tego przeznaczoną (można również spiąć zaostrzonymi patyczkami lub zawinąć nitką).

Tak przygotowane zrazy wkładam do rondla na gorący tłuszcz i opiekam z każdej strony na brązowy kolor. Zrumienione zrazy przekładam do innego rondla, a na tłuszczu pozostałym ze smażenia zrumieniam pokrojoną cebulę, dodaję do zrazów, podlewam wodą i pod przykryciem duszę do miękkości. Gdy zrazy są miękkie, dodaję zawiesinę z mąki i wody, i zagotowuję z mięsem.

Składniki (na 4 osoby):

  • 50 dag wołowiny bez kości (zrazówki)
  • 5 dag boczku wędzonego
  • cebula, ogórek kiszony
  • skórka chleba
  • sól i pieprz do smaku
  • tłuszcz do smażenia
  • łyżka mąki pszennej

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski