Najpierw mięso czyszczę, myję, osuszam, kroję w kostkę, wkładam do wrzącej osolonej wody i wstawiam do gotowania. Grzybki suszone myję i dodaję do gotującego się mięsa. Warzywa myję, czyszczę, płuczę i kroję w paseczki. Tak przygotowane warzywa dodaję do gotującego się mięsa w momencie, gdy ono już zaczyna mięknąć, ponieważ rozdrobnione warzywa nie powinny się gotować dłużej niż pół godziny.
Ziemniaki obieram, płuczę, kroję w słupki i dodaję do zupy 10 minut później niż warzywa. Z mąki i jajka przyrządzam zacierkę i wrzucam ją do wrzątku na 5 minut przed końcem gotowania zupy. Gdy wszystkie składniki zupy są ugotowane, mięso dzielę na porcje, dodaję przegotowane, gorące mleko, zaprawiam śmietaną, przyprawiam do smaku solą i pieprzem.
Dla zwiększenia wartości smakowej, dodaję do każdej porcji troszeczkę utartego żółtego sera i drobno posiekaną zieloną pietruszkę. Zupę podaję bezpośrednio po ugotowaniu z dodatkiem pieczywa. Ponieważ jest to obiad jednodaniowy, po zjedzeniu zupy można podać deser owocowy lub świeże owoce.
Składniki (na 4 osoby):
- 40 dag mięsa wieprzowego (od szynki)
- pół kg warzyw mieszanych (marchew, pietruszka, cebula)
- 4 suszone grzybki
- 75 dag ziemniaków
- 15 dag mąki pszennej i jajko na zacierki
- 3/4 szklanki śmietany
- szklanka mleka
- sól i pieprz do smaku
- żółty ser
- zielona pietruszka
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?