Pyrlania górą: Potrawka z kury

Waldemar Kurowski
Dzięki ciągłemu wymyślaniu, co przygotować na obiad, w moim domowym jadłospisie nie ma monotonii - ku uciesze całej rodzinki (i nie tylko). Staram się ciągle przypominać potrawy, których dawno nie gotowałem. Zapewniam, że są one bardzo smaczne, bo wielokrotnie wypróbowane.

Proponuję zatem potrawkę z kury w sosie pieczarkowym.
Po wstępnej obróbce, czyli oczyszczeniu i opłukaniu, kurę kładę do wrzącej osolonej wody. Gotuję pod przykryciem do miękkości.

Gdy kura się dogotowuje, dodaję starannie oczyszczoną i opłukaną włoszczyznę oraz zrumienioną na płycie cebulę (w całości).
Jak łatwo się domyślić, z tego gotowania powstał najprawdziwszy, albo jak kto woli, najzwyklejszy rosół! I o to przecież chodzi.

Wystarczy jeszcze ugotować makaron, najlepiej własnej roboty (w razie potrzeby, mogę podać przepis), posypać drobno posiekaną zieloną pietruszką i gotowe. Można go spokojnie wykorzystać jako osobne danie, bądź bazę do innej zupy.
Przejdźmy jednak do potrawki, bo już na samą myśl chce się ją zjeść. Ugotowaną kurę wyjmuję i porcjuję przecinając wzdłuż kręgosłupa i mostka na dwie symetryczne części i dalej każdą część na mniejsze.

Następnie przygotowuję sos.
Pieczarki starannie oczyszczone i opłukane kroję w paski, podsmażam na maśle wraz z drobno posiekaną cebulą, podlewam rosołem i przez chwilę duszę. Sos podprawiam śmietaną rozmieszaną z mąką, zagotowuję, dodaję rozmącone żółtko i powoli mieszam.

Przed podaniem na stół, każdą porcję polewam sosem i posypuję drobno posiekaną zieloną pietruszką. Potrawkę z kury podaję na ogół z kluskami francuskimi, ale można też podać z ryżem, kaszą, ziemniakami duszonymi lub z wody i sezonowymi surówkami lub jarzynami.

Składniki
Potrawka z kury w sosie pieczarkowym (na 4 osoby)

  • Kura lub kurczak (patroszony)
  • 12 dag marchwi
  • 5 dag pietruszki
  • 12 dag selera
  • 8 dag cebuli
  • 10 dag pieczarek
  • 5 dag masła
  • 3 dag mąki pszennej
  • 10 dag śmietany
  • żółtko
  • sól do smaku
  • zielona pietruszka

Wideo

Komentarze 3

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

G
Gość

Hmm... Czy to oznacza, że kura nie jest dodawana do sosu?

c
chinski pierozek
Czekam na przepis na makaron.
p
potrawka
Super kuchnia najlepsza kuchnia Świata to nasza poznańska. Brawo Waldek! Z niecierpliwością czekam na kolejne smaczne dania i przepisy bo obiady takie jak nam serwujesz przypomina mi smak dzieciństwa
Dodaj ogłoszenie