Proponuję zatem potrawkę z kury w sosie pieczarkowym.
Po wstępnej obróbce, czyli oczyszczeniu i opłukaniu, kurę kładę do wrzącej osolonej wody. Gotuję pod przykryciem do miękkości.
Gdy kura się dogotowuje, dodaję starannie oczyszczoną i opłukaną włoszczyznę oraz zrumienioną na płycie cebulę (w całości).
Jak łatwo się domyślić, z tego gotowania powstał najprawdziwszy, albo jak kto woli, najzwyklejszy rosół! I o to przecież chodzi.
Wystarczy jeszcze ugotować makaron, najlepiej własnej roboty (w razie potrzeby, mogę podać przepis), posypać drobno posiekaną zieloną pietruszką i gotowe. Można go spokojnie wykorzystać jako osobne danie, bądź bazę do innej zupy.
Przejdźmy jednak do potrawki, bo już na samą myśl chce się ją zjeść. Ugotowaną kurę wyjmuję i porcjuję przecinając wzdłuż kręgosłupa i mostka na dwie symetryczne części i dalej każdą część na mniejsze.
Następnie przygotowuję sos.
Pieczarki starannie oczyszczone i opłukane kroję w paski, podsmażam na maśle wraz z drobno posiekaną cebulą, podlewam rosołem i przez chwilę duszę. Sos podprawiam śmietaną rozmieszaną z mąką, zagotowuję, dodaję rozmącone żółtko i powoli mieszam.
Przed podaniem na stół, każdą porcję polewam sosem i posypuję drobno posiekaną zieloną pietruszką. Potrawkę z kury podaję na ogół z kluskami francuskimi, ale można też podać z ryżem, kaszą, ziemniakami duszonymi lub z wody i sezonowymi surówkami lub jarzynami.
Składniki
Potrawka z kury w sosie pieczarkowym (na 4 osoby)
- Kura lub kurczak (patroszony)
- 12 dag marchwi
- 5 dag pietruszki
- 12 dag selera
- 8 dag cebuli
- 10 dag pieczarek
- 5 dag masła
- 3 dag mąki pszennej
- 10 dag śmietany
- żółtko
- sól do smaku
- zielona pietruszka
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?