Pyry z gzikiem w naleśniku z sosem a'la mizeria
Składniki:
- 600g ziemniaków
Gzik
- 400g twarogu półtłustego
- śmietana 18% 200g
- pęczek pietruszki
- pęczek cebulki dymki (zielone końce)
- 3-4 ząbki czosnku
- sól, pieprz, pieprz ziołowy
Naleśnik
- 100g mąki
- 4 jajka
- 100ml mleka
- 5 łyżek gazowanej wody mineralnej
- sól, pieprz
- 2 łyżki oleju
Sos a'la mizeria
- jogurt grecki 300g
- 3 zielone ogórki
- pęczek koperku
- 1/2 łyżeczki cukru
- łyżka octu winnego
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Ziemniaki ugotować w mundurkach. Po ugotowaniu obrać.
Przygotować gzik gniotąc twaróg ze śmietaną, posiekanym pęczkiem pietruszki, cebulką i wyciśniętym czosnkiem. Doprawić solą, pieprzem i pieprzem ziołowym.
Po ugotowaniu zagnieść ziemniaki i wymieszać z gzikiem.
Zmiksować mąkę z jajkami i mlekiem na naleśnik, doprawić solą i pieprzem. Odstawić na 10 minut do lodówki. Nagrzać piekarnik do 180 stopni (góra - dół).
Dolać do ciasta 5 łyżek wody mineralnej gazowanej i wylać na blachę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia nasmarowanym olejem. Piec 13-15 minut aż naleśnik się zrumieni.
Przygotować sos ścierając 3 ogórki na najmniejszych oczkach. Odstawić na 5 minut i odlać wodę. Dodać jogurt, posiekany koperek, łyżkę octu winnego i cukier. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Po upieczeniu wyjąć naleśnik i rozsmarować na nim gzik z pyrami. Zwinąć w roladę. Pokroić na plastry i podawać z sosem.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?