18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Pyszne rogaliki, czyli przepisy na croissanty z czekoladą i nie tylko

Elżbieta Podolska
Croissanty wymyślili wiedeńscy piekarze. Ale dzisiaj nie tylko wiedeńczycy się nimi zajadają. Jak je upiec pyszne rogaliki?

Croissant
Pieczywo z ciasta francuskiego w kształcie rogalika, zazwyczaj z nadzieniem czekoladowym. Przepis na croissanty stworzony został przez wiedeńskich piekarzy w 1683. Według wiarygodnych podań, piekarze wiedeńscy podczas oblężenia Wiednia przez Turków i obawiając się rychłego wkroczenia wojsk otomańskich do miasta utworzyli tego rodzaju pieczywo w kształcie rosnącego półksiężyca (po francusku "premier croissant" - pierwsza kwadra księżyca), które przypominało kształtem symbol widniejący na flagach tureckich. Celem ich było schlebić sobie przyszłych okupantów miasta, a tym samym chronić swe interesy. Jednak dzięki interwencji wojsk polskich pod wodzą Jana III Sobieskiego wojska tureckie zostały odrzucone spod Wiednia.

Polecamy: Przepisy i porady kulinarne na GłosWielkopolski.pl

Składniki :
2 łyżki + 1 łyżeczka suchych drożdży
70 ml (1/3 szklanki) wody o temperaturze pokojowej
568 g (4 szklanki) mąki pszennej do wypieków (np. tortowej)
50 g (1/4 szklanki) cukru
1 łyżka soli
250 ml (1 szklanka) mleka o temperaturze pokojowej
250 g niesolonego masła średnio schłodzonego
1 roztrzepane jajko

Przygotowanie:
W kubeczku wymieszać drożdże z wodą, odstawić na 5 minut. W dużej misce umieścić mąkę, cukier, sól, mleko i drożdże, wymieszać i wyrobić. Kiedy ciasto zacznie formować się w kulę wyjąć je na posypaną mąką stolnicę, wyrabiać delikatnie przez 5 minut, rozpłaszczając ciasto i zbierając boki do środka. Im mniej wyrabiania tym lepsze ciasto. Uformować kulę z ciasta, włożyć ją do miski wysmarowanej masłem, przykryć folią przeźroczystą i odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę w temperaturze pokojowej. Wstawić do lodówki na kolejne 1/2 godziny.

Na lekko posypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na prostokąt około 23 x 38 cm, gruby na 1 cm. Zostawić na 5 minut. Masło rozpłaszczyć i uformować 12 x 8 cm prostokąt, gruby na 1 cm. Masło ułożyć w dolnej części prostokąta, zawinąć górną 1/3 część prostokąta w stronę środka, a dolną 1/3 część z masłem zawinąć na górną 1/3 część . Docisnąć i zlepić brzegi.

Na posypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasto wzdłuż na prostokąt 3 razy dłuższy od wyjściowego, powinien mieć około 40 cm długości i być na 2 cm gruby. Ponownie złożyć jak list. Ułożyć na talerz i włożyć do lodówki bez przykrycia na 10 minut.

Ponownie rozwałkować ciasto wzdłuż na prostokąt 3 razy dłuższy jak wyjściowy. Ponownie złożyć na 3 części jak list. Schłodzić przez 10 minut. Jeszcze raz rozwałkować na prostokąt i złożyć jak list. Ciasto obsypać mąką, zawinąć dokładnie w folię i włożyć do lodówki na minimum 2 godziny, maksymalnie na 24.

Ciasto rozwałkować na długi, płaski prostokąt około 30 x 76 cm i cienki na 1/2 cm. Ostrym nożem przekroić ciasto w połowie, przyciąć równo boki. Ciasto pokroić na trójkąty, wysokie na około 15 cm od wierzchołka do podstawy trójkąta. Zwinąć w rogale rozpoczynając od podstawy trójkąta do końca wierzchołka. Dwie blachy do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia i posmarować masłem. Wyłożyć rogale zawiniętym wierzchołkiem pod spód rogala. Układać je na blasze w odstępach 5 cm, wyginać w kształt księżyca i delikatnie przyciskać końce do podłoża. Posmarować jajkiem i odstawić do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej na 2 godziny bez przykrycia.

20 minut przed pieczeniem nagrzać piekarnik do 220 stopni. Rogale ponownie posmarować jajkiem i wstawić do środkowej części piekarnika, temperaturę obniżyć do 200 stopni. Rogale piec przez 15 - 20 minut na złoty kolor. Studzić na metalowej kratce. W trakcie pieczenia pierwszej partii, drugą blachę włożyć bez przykrycia do lodówki.

Rogale serowe z marmoladą
Składniki:

40 dag (2 szklanki) mąki
25 dag margaryny
1 opakowanie twarożku homogenizowanego
cukier puder i cukier waniliowy do posypania
25 dag marmolady
esencja zapachowa

Przygotowanie:
Margarynę posiekać z mąką, dodać twarożek, połączyć składniki nożem, a następnie szybko zagnieść ręką. Ciasto oziębić, rozwałkować na placek grubości około 1/2 cm i pokroić w kwadraty o boku 7 cm. Na środku kwadratu położyć marmoladę, zwinąć po przekątnej w rulonik (brzeg ciasta pozostawić na wierzchu), wygiąć w podkówkę. Piec w bardzo gorącym piekarniku 20-30 minut. Gorące rogaliki posypać cukrem pudrem zmieszanym z cukrem waniliowym.

Proste i szybkie rogaliki

Składniki:
7 dag drożdży
4,5 łyżki cukru
10 łyżek ciepłego mleka
70 dag mąki
1,5 kostki margaryny

Przygotowanie:
Drożdże, cukier i mleko rozmieszać łyżką, wsypać mąkę i włożyć margarynę. Zagnieść ciasto, rozwałkować i ułożyć dżem. Zawijać od szerszej strony. Ułożyć na blachę i piec ok. 20-25 min w temp ok.180 stopni.

Przepyszne rogaliki drożdżowe
Składniki:

1 kg mąki
1,5 szkl. mleka
15 dag masła
2 jajka
10 dag drożdży
7 łyżek cukru
sól
marmolada

Przygotowanie:
Odlać pół szklanki mleka do drożdży. Resztę mleka zagotować z tłuszczem, zaparzyć nim połączoną z cukrem mąkę. Po przestudzeniu dodać rozpuszczone w mleku drożdże i jajka. Dokładnie wyrobić ciasto. Pozostawić do wyrośnięcia. Rozwałkować ciasto w kształcie koła, pociąć w trójkąty. Nałożyć marmoladę, zawinąć w rogalik i upiec na złoty kolor w temp 200 stopni C.

Rogaliki na piwie
Składniki:

2 szklanki mąki pszennej
0,5 szklanki jasnego piwa
kostka margaryny
cukier waniliowy
marmolada

Przygotowanie:
Margarynę posiekać z mąką nożem. Dodać resztę składników i dokładnie zagnieść ciasto, tak aby nie było śladu margaryny. Następnie rozwałkować na okrągły placek, wyciąć trójkąty, nałożyć po troszku marmolady i zwinąć w rogalik. Blaszkę wysmarować margaryną i posypać mąką, układać rogaliki i piec na złoty kolor w piekarniki nagrzanym do 180stopni. Po wystygnięciu posypać cukrem pudrem.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski