Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Rabarbar na zimę

AB
123rf
Rabarbar ma właściwości antynowotworowe, ale zawiera też kwas szczawiowy. To oznacza, że jedzony w nadmiarze osłabia kości i zęby. Dlatego dietetycy radzą z umiarem spożywać świeży rabarbar, który lubiany jest przede wszystkim przez osoby będące na diecie. Zawarte w rabarbarze kwasy cytrynowe i jabłkowy mają właściwości odkażające i oczyszczające. Są więc polecane podczas tak zwanego odtruwania organizmu. Wiele pań właśnie i często podczas urlopu decyduje się na takie oczyszczanie. W czasie kilku dni stracić można w ten sposób nawet 5 kg.

Składniki:

  • 500 g rabarbaru,
  • cukier,
  • woda przegotowana - wystudzona,
  • słoiki 400 ml

Sposób przygotowania:
Rabarbar myjemy i kroimy w jednocentymetrowe kawałki. Napełniamy słoiki do 3/4 wysokości rabarbarem. Do każdego słoika dodajemy po 3 łyżki cukru i dopełniamy wodą. Zakręcamy i pasteryzujemy, od chwili zagotowania, 15 minut. Słoiki schładzamy.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski