Nową świecką, bo polityczną tradycję, Akademia Kulinarna Spot rozpoczęła przed świętami Bożego Narodzenia. Czwartkowa kuchnia miała smak wielkanocny.
Politycy wspólnie szykowali siedem potraw m.in. jajka faszerowane wędzonym łososiem z czarnym kawiorem, żur z białą kiełbasą, jajkiem, chrzanem i śmietaną podany w chlebku, roladę wieprzową z farszem czosnkowo-ziołowym i mazurek figowy.
Czytaj także:
Poznań: Politycy zgodnie lepili pierogi wigilijne [ZDJĘCIA]
Jedni mieli talent, inni pomysły, a przede wszystkim dobre przepisy z Akademii Kulinarnej. Wspólne gotowanie wyraźnie łagodziło polityczne obyczaje. Jak się okazuje, za taką właśnie atmosferą tęsknią politycy. Nie chcąc czekać aż do grudnia, by znów spotkać się po tej samej, a nie przeciwnej stronie stołu, zaproponowali, by w sierpniu urządzić wspólne grillowanie.
PRZEPISY
JAJKA FASZEROWANE WĘDZONYM ŁOSOSIEM Z CZARNYM KAWIOREM
- 4 jaja
- 100 gram wędzonego łososia (filet )
- Biała część pora
- Sok z limonki
- Ogórek świeży
- Puszka czarnego kawioru
- majonez
Jajka gotujemy na twardo, ( ok. 4 minuty od zagotowania ). Obieramy ze skorupek i wyjmujemy żółtko. Kroimy drobno łososia . Kroimy drobno ogórek i por. Majonez mieszamy z żółtkami porem i ogórkiem ( powinny się rozpaść) , mieszamy z łososiem. Doprawiamy solą i pieprzem. Tak przygotowaną pastą wypełniamy jajko, nakładając na wierzch odrobinę kawioru.
SAŁATKA A'LA WALDROF ( Z JAJKIEM, JABŁKIEM I SELEREM)
- 1,5 jabłka
- sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
- 1/2 średniego selera korzeniowego
- świeżo zmielony czarny pieprz
- 2 garście rukoli
- 1/2 filiżanki rodzynek
- sól morska
- 10 połówek orzechów włoskich
- 3 łyżki majonezu
- 2 szczypty mielonego cynamonu
Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę, wymieszać z połową soku z cytryny, aby nie zbrązowiało. Selera obrać i włożyć na minutę do wrzącej wody. Wyjąć i pokroić w cienkie słupki, wymieszać z resztą soku z cytryny i dodać do jabłka. Do wrzącej wody włożyć rodzynki i odstawić na 3 minuty. Rodzynki odcedzić i dodać do warzyw. Całość oprószyć świeżo zmielonym czarnym pieprzem oraz cynamonem. Dodać rukolę, majonez, grubo posiekane i zrumienione na patelni orzechy włoskie. Oprószyć solą i wymieszać wszystkie składniki.
ŻUR Z BIAŁĄ KIEŁBASĄ, JAJKIEM, CHRZANEM I ŚMIETANĄ PODANY W CHLEBKU
- Żur
- 4 białe kiełbasy
- 2 cebule
- 2 główki czosnku
- 200 g wędzonego boczku pokrojonego w kostkę
- 2 ziemniaki
- ½ l śmietany kremówki
- 100 g chrzanu
- Sól, pieprz, majeranek
Podsmażamy boczek, dorzucamy posiekaną cebulę i czosnek. Dorzucamy pokrojoną kiełbasę. Smażymy chwilę. Dolewamy wody i wrzucamy ziemniaki. Gotujemy ok. 15 minut. Wlewamy żur. Gotujemy chwilę. Dodajemy chrzan i śmietanę. Przyprawiamy majerankiem , solą i pieprzem.
ROLADA WIEPRZOWA Z FARSZEM CZOSNKOWO-ZIOŁOWYM
- 1 ½ kg wieprzowiny bez kości ( szynka , łopatka)
- 3 łyżki soku z cytryny
- 4 łyżki białego wytrawnego wina
- Sól pieprz
- ½ kg wędzonego boczku
- Garść orzechów włoskich
- 2 cebule
- 3 główki czosnku
- Po łyżce szałwii, bazylii, majeranku, cząbru
Mięso umyte i osuszone, przecinamy wzdłuż do połowy, rozbijamy tłuczkiem i formujemy równy płat, nacieramy solą i pieprzem skrapiamy sokiem z cytryny i winem (zostawiając trochę do podlania).
Zostawiamy na 2 godziny w lodówce.
Farsz: Podsmażamy cebulę , boczek, orzechy i cebulę mielimy w maszynce. Łączymy z posiekanym czosnkiem i ziołami.
Mięso smarujemy masą , rolujemy i obwiązujemy. Zrumieniamy na silnie rozgrzanym smalcu. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 st ok. godziny skrapiając resztą wina z sokiem, a potem wytworzonym sosem.
Podajemy na gorąco z sałatą lub na zimno z sosami.
SOSY - CUMBERLAND, SOS 1000 WYSP
CUMBERLAND
- Słoik żurawiny
- Słoik dżemu z czarnej porzeczki
- Łyżka chrzanu
- Łyżka musztardy
- 2 łyżki wytrawnego czerwonego wina
- Po łyżeczce ostrej i słodkiej papryki
- Starta skórka z cytryny
- Łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej
- Sól, biały pieprz
Połączyć wszystkie składniki ( żurawinę z dżemem można zmiksować ). Odstawić do lodówki na minimum godzinę
SOS 1000 WYSP
- 250 ml majonezu
- 4 łyżki drobno posiekanej cebulki
- 6 posiekanych oliwek
- 2 korniszony
- 1 łyżka zielonego pieprzu marynowanego, rozgniecionego
- 1 jajko na twardo
Wszystkie składniki drobno siekamy i łączymy z majonezem. Można doprawić sokiem z cytryny
MAZUREK FIGOWY
Spód:
- 2 zółtka
- 130 g masła
- 2 szklanki maki
- Płaska łyżeczka soli
- 3 łyżki cukru
- Zagnieść i schłodzić
- 180 st , ok 20 min
Masa figowa:
- ½ kg suszonych fig,
- szklanka orzechów włoskich
- sok z 3 cytryn
- ok. 3 łyżki cukru
zdobienie mazurków
- cukier puder do przygotowania lukru
- migdały blanszowane do dekoracji
- czekolada gorzka do dekoracji
- posypki do dekoracji
Mielę namoczone wcześniej figi i orzechy. Gotuję z sokiem z cytryny i cukrem ok. 5 minut i wylewam na upieczony spód.
BAKALIOWA BABA DROŻDŻOWA Z MARCEPANOWYM LUKREM
- 3 szklanki mąki pszennej
- 125 g masła (pół kostki)
- ½ szklanki cukru
- 5 dag drożdży
- szklanka mleka
- 2 jajka
- 4 żółtka
- 5 dkg smażonej skórki pomarańczowej
- 5 dag rodzynków (rodzynki i skórka mogą być namoczone wczesniej w Amaretto lub rumie)
- Tłuszcz do wysmarowania formy
Lukier:
- 10 dag marcepanu
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mleka
Drożdże rozmieszać z połową porcji mleka, 1 łyżeczką cukru,3 łyżkami mąki i pozostawić do wyrośnięcia. Masło roztopić i ostudzić. Jajka i żółtka utrzeć z cukrem, do mąki dodać rozczyn drożdży , jajka, masło i ¼ łyżeczki soli. Wyrabiać ciasto (można mikserem przez ok. 10 min). Odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut aby podwoiło swoją objętość. Dodać bakalie i ponownie wyrobić. Formę wysmarować masłem. Ciasto przełożyć, nakryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia. Piec ok. 40 minut w 170 st.
Lukier:
Stopić masło, dodać mleko i pokruszony marcepan. Dokładnie utrzeć. Po wyjęciu baby z piekarnika odczekać kilka minut i polać lukrem.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?