Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Radni Poznania gotowali. U NAS PRZEPISY! [FILM]

TR
Polityczna kuchnia okazała się całkiem smaczna
Polityczna kuchnia okazała się całkiem smaczna Fot. Juliusz Podolski
Czy gotowanie, jak zażartował Michał Grześ, to była pierwsza dobra rzecz, jaką zrobili w tej kadencji poznańscy radni? Nie, bo gotowali już po raz drugi. W czwartek spotkali się w Akademii Kulinarnej SPOT.

Nową świecką, bo polityczną tradycję, Akademia Kulinarna Spot rozpoczęła przed świętami Bożego Narodzenia. Czwartkowa kuchnia miała smak wielkanocny.

Politycy wspólnie szykowali siedem potraw m.in. jajka faszerowane wędzonym łososiem z czarnym kawiorem, żur z białą kiełbasą, jajkiem, chrzanem i śmietaną podany w chlebku, roladę wieprzową z farszem czosnkowo-ziołowym i mazurek figowy.


Czytaj także:
Poznań: Politycy zgodnie lepili pierogi wigilijne [ZDJĘCIA]

Jedni mieli talent, inni pomysły, a przede wszystkim dobre przepisy z Akademii Kulinarnej. Wspólne gotowanie wyraźnie łagodziło polityczne obyczaje. Jak się okazuje, za taką właśnie atmosferą tęsknią politycy. Nie chcąc czekać aż do grudnia, by znów spotkać się po tej samej, a nie przeciwnej stronie stołu, zaproponowali, by w sierpniu urządzić wspólne grillowanie.

PRZEPISY

JAJKA FASZEROWANE WĘDZONYM ŁOSOSIEM Z CZARNYM KAWIOREM

- 4 jaja
- 100 gram wędzonego łososia (filet )
- Biała część pora
- Sok z limonki
- Ogórek świeży
- Puszka czarnego kawioru
- majonez

Jajka gotujemy na twardo, ( ok. 4 minuty od zagotowania ). Obieramy ze skorupek i wyjmujemy żółtko. Kroimy drobno łososia . Kroimy drobno ogórek i por. Majonez mieszamy z żółtkami porem i ogórkiem ( powinny się rozpaść) , mieszamy z łososiem. Doprawiamy solą i pieprzem. Tak przygotowaną pastą wypełniamy jajko, nakładając na wierzch odrobinę kawioru.

SAŁATKA A'LA WALDROF ( Z JAJKIEM, JABŁKIEM I SELEREM)

- 1,5 jabłka
- sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
- 1/2 średniego selera korzeniowego
- świeżo zmielony czarny pieprz
- 2 garście rukoli
- 1/2 filiżanki rodzynek
- sól morska
- 10 połówek orzechów włoskich
- 3 łyżki majonezu
- 2 szczypty mielonego cynamonu

Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę, wymieszać z połową soku z cytryny, aby nie zbrązowiało. Selera obrać i włożyć na minutę do wrzącej wody. Wyjąć i pokroić w cienkie słupki, wymieszać z resztą soku z cytryny i dodać do jabłka. Do wrzącej wody włożyć rodzynki i odstawić na 3 minuty. Rodzynki odcedzić i dodać do warzyw. Całość oprószyć świeżo zmielonym czarnym pieprzem oraz cynamonem. Dodać rukolę, majonez, grubo posiekane i zrumienione na patelni orzechy włoskie. Oprószyć solą i wymieszać wszystkie składniki.

ŻUR Z BIAŁĄ KIEŁBASĄ, JAJKIEM, CHRZANEM I ŚMIETANĄ PODANY W CHLEBKU

- Żur
- 4 białe kiełbasy
- 2 cebule
- 2 główki czosnku
- 200 g wędzonego boczku pokrojonego w kostkę
- 2 ziemniaki
- ½ l śmietany kremówki
- 100 g chrzanu
- Sól, pieprz, majeranek

Podsmażamy boczek, dorzucamy posiekaną cebulę i czosnek. Dorzucamy pokrojoną kiełbasę. Smażymy chwilę. Dolewamy wody i wrzucamy ziemniaki. Gotujemy ok. 15 minut. Wlewamy żur. Gotujemy chwilę. Dodajemy chrzan i śmietanę. Przyprawiamy majerankiem , solą i pieprzem.

ROLADA WIEPRZOWA Z FARSZEM CZOSNKOWO-ZIOŁOWYM

- 1 ½ kg wieprzowiny bez kości ( szynka , łopatka)
- 3 łyżki soku z cytryny
- 4 łyżki białego wytrawnego wina
- Sól pieprz
- ½ kg wędzonego boczku
- Garść orzechów włoskich
- 2 cebule
- 3 główki czosnku
- Po łyżce szałwii, bazylii, majeranku, cząbru

Mięso umyte i osuszone, przecinamy wzdłuż do połowy, rozbijamy tłuczkiem i formujemy równy płat, nacieramy solą i pieprzem skrapiamy sokiem z cytryny i winem (zostawiając trochę do podlania).
Zostawiamy na 2 godziny w lodówce.
Farsz: Podsmażamy cebulę , boczek, orzechy i cebulę mielimy w maszynce. Łączymy z posiekanym czosnkiem i ziołami.
Mięso smarujemy masą , rolujemy i obwiązujemy. Zrumieniamy na silnie rozgrzanym smalcu. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 st ok. godziny skrapiając resztą wina z sokiem, a potem wytworzonym sosem.
Podajemy na gorąco z sałatą lub na zimno z sosami.

SOSY - CUMBERLAND, SOS 1000 WYSP

CUMBERLAND
- Słoik żurawiny
- Słoik dżemu z czarnej porzeczki
- Łyżka chrzanu
- Łyżka musztardy
- 2 łyżki wytrawnego czerwonego wina
- Po łyżeczce ostrej i słodkiej papryki
- Starta skórka z cytryny
- Łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej
- Sól, biały pieprz

Połączyć wszystkie składniki ( żurawinę z dżemem można zmiksować ). Odstawić do lodówki na minimum godzinę

SOS 1000 WYSP
- 250 ml majonezu
- 4 łyżki drobno posiekanej cebulki
- 6 posiekanych oliwek
- 2 korniszony
- 1 łyżka zielonego pieprzu marynowanego, rozgniecionego
- 1 jajko na twardo

Wszystkie składniki drobno siekamy i łączymy z majonezem. Można doprawić sokiem z cytryny

MAZUREK FIGOWY

Spód:
- 2 zółtka
- 130 g masła
- 2 szklanki maki
- Płaska łyżeczka soli
- 3 łyżki cukru
- Zagnieść i schłodzić
- 180 st , ok 20 min

Masa figowa:
- ½ kg suszonych fig,
- szklanka orzechów włoskich
- sok z 3 cytryn
- ok. 3 łyżki cukru
zdobienie mazurków
- cukier puder do przygotowania lukru
- migdały blanszowane do dekoracji
- czekolada gorzka do dekoracji
- posypki do dekoracji

Mielę namoczone wcześniej figi i orzechy. Gotuję z sokiem z cytryny i cukrem ok. 5 minut i wylewam na upieczony spód.

BAKALIOWA BABA DROŻDŻOWA Z MARCEPANOWYM LUKREM

- 3 szklanki mąki pszennej
- 125 g masła (pół kostki)
- ½ szklanki cukru
- 5 dag drożdży
- szklanka mleka
- 2 jajka
- 4 żółtka
- 5 dkg smażonej skórki pomarańczowej
- 5 dag rodzynków (rodzynki i skórka mogą być namoczone wczesniej w Amaretto lub rumie)
- Tłuszcz do wysmarowania formy
Lukier:
- 10 dag marcepanu
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mleka

Drożdże rozmieszać z połową porcji mleka, 1 łyżeczką cukru,3 łyżkami mąki i pozostawić do wyrośnięcia. Masło roztopić i ostudzić. Jajka i żółtka utrzeć z cukrem, do mąki dodać rozczyn drożdży , jajka, masło i ¼ łyżeczki soli. Wyrabiać ciasto (można mikserem przez ok. 10 min). Odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut aby podwoiło swoją objętość. Dodać bakalie i ponownie wyrobić. Formę wysmarować masłem. Ciasto przełożyć, nakryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia. Piec ok. 40 minut w 170 st.

Lukier:
Stopić masło, dodać mleko i pokruszony marcepan. Dokładnie utrzeć. Po wyjęciu baby z piekarnika odczekać kilka minut i polać lukrem.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski