Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
4 z 13
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Czerwone mięso...

Rakotwórcze produkty. Co cię może zabić? Tego unikaj, by zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka

Czerwone mięso

Czerwone mięso, w szczególności zaś smażone lub grillowane, sprzyja rozwojowi nowotworów, szczególnie okrężnicy i odbytu, a także trzustki, płuc, przełyku, żołądka, prostaty i macicy. Najbardziej niebezpieczne są przetwory mięsne (wędliny) – podwyższają ryzyko zachorowania na raka okrężnicy o ok. 36 proc. przy spożyciu zaledwie 100 g dziennie.

Naukowcy odkryli, że przygotowywanie mięsa na grillu - zwłaszcza przetworzonych mięs, takich jak hot-dogi - uwalnia rakotwórcze substancje, zwane heterocyklicznymi aminami aromatycznymi. Podczas grillowania mięso zmienia swoją strukturę chemiczną i molekularną, stając się niebezpieczne dla naszego zdrowia.

Szczególnie szkodliwe jest smażenie mięsa na ruszcie. Znacznie zdrowiej będzie skorzystać z silikonowych tacek.

Zobacz również

Majówka w Karkonoszach - kolejne szlaki otwarte

Majówka w Karkonoszach - kolejne szlaki otwarte

Karolina z Bydgoszczy i Daria z Janikowa w finale konkursu Miss Polski 2024 - zdjęcia

Karolina z Bydgoszczy i Daria z Janikowa w finale konkursu Miss Polski 2024 - zdjęcia

Polecamy

Po tylu latach on tego znowu dokonał. Lewandowski skuteczny do bólu!

Po tylu latach on tego znowu dokonał. Lewandowski skuteczny do bólu!

Wkrótce utrudnienia dla kierowców na drodze w powiecie leszczyńskim

PILNE
Wkrótce utrudnienia dla kierowców na drodze w powiecie leszczyńskim

Do twojej kieszeni trafi nawet 80 proc. wydatków na technologię. Oto warunek

Do twojej kieszeni trafi nawet 80 proc. wydatków na technologię. Oto warunek