W Toskanii pierwsze zapisy o potrawie pochodzą z osobistych listów Francesco di Marco Datini, natomiast w Rzymie były już dobrze znane, gdy Bartolomeo Scappi, znany kucharz papieski, przygotował je z kurczakiem na konklawe w 1549 roku.
Ravioli w puszce były popularne wśród włoskich wojsk podczas I wojny światowej i zostały spopularyzowane przez Heinza i Buitoni w Wielkiej Brytanii, Europie i USA. Ten rodzaj ravioli był wypełniony wołowiną, serem topionym i serwowany w sosie pomidorowym.
Bartolomeo Scappi, znany kucharz papieski, przygotował ravioli z kurczakiem na konklawe w 1549 roku
Dzisiaj ravioli najczęściej faszerowane jest grzybami, mięsem, serami (ricotta, parmezan), szpinakiem, dynią i owocami morza, najczęściej z dodatkiem prostego sosu.
Polecamy: Przepisy i porady kulinarne na GłosWielkopolski.pl
Czarne ravioli z krewetkami w sosie śmietanowym z kawiorem
SKŁADNIKI:
- Czarne ravioli
- 3 krewetki bez głowy
- 1 łyżka masła rakowego
- Kilka listków szałwii
- Mała gałązka rozmarynu
- Kilka listków bazylii
- Mąka semolina
- 4 g /1 opakowanie atramentu z kałamarnicy
- 1 łyżeczka kawioru czerwonego
- 1 jajko
- Odrobinę jogurtu
- Sól do smaku
Sos do ravioli
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 30 g pora (biała część)
- 20 g orzechów włoskich
- Mały kawałek imbiru świeżego
- Krążek peperoni
- 20 ml białego wina
- 150 ml śmietany 30 %
- Kilka listków bazylii
- Sól do smaku
Sposób przygotowania:
Z mąki semoliny, jajek i atramentu kałamarnicy zarabiamy ciasto dodając sól. Następnie odstawiamy ciasto do lodówki do schłodzenia.
Krewetki smażymy na oliwie doprawiając solą.
Na drugiej patelni smażymy pokrojony por, imbir oraz krążek peperoni z dodatkiem oliwy z oliwek, a następnie podlewamy winem i dodajemy śmietanę.
Gdy sos zagotuje się dodajemy sprażone, obrane ze skórki i posiekane orzechy włoskie oraz pokrojoną bazylię i doprawiamy solą do smaku.
Wcześniej przygotowane ciasto na ravioli rozwałkowujemy i układamy przekrojone krewetki, dodajemy masło rakowe wymieszane z posiekanymi ziołami i listek bazylii.
Formujemy okrągłe ravioli i gotujemy je w osolonej wodze pamiętając o tym, aby były al dente. Kolejno przekładamy ravioli do przygotowanego sosu i zagotowujemy. Ravioli wykładamy na talerz, polewamy sosem i dekorujemy kawiorem.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?