Poznańska gastronomia odżywa
Nowa rzeczywistość dla restauracji to połowa gości, brak karty dań i obrusów, mniej miejsc w ogródku i pachnące środkami do dezynfekcji stoliki. Mimo ograniczeń i wytycznych sanitarnych większość restauracji w Poznaniu otworzyła się w poniedziałek, 18 maja.
- Już od piątku, 15 maja przyjmujemy rezerwacje telefonicznie. Tak możemy bardziej kontrolować liczbę osób przebywających w restauracji - wyjaśnia Roman Serdiuk, współwłaściciel restauracji Lavenda.
Restauracje donoszą: otwarte
Sprawdź też:
Prawie każda restauracja musiała schować połowę krzeseł z sali. Tak sytuacja z miejscami wygląda we włoskiej restauracji Il Padrino w Poznaniu.
- Wcześniej mogliśmy przyjąć około 110 osób w restauracji włącznie z dwoma ogródkami, teraz obstawiamy, że będziemy dysponować 60 miejscami - mówi Marek Szuba, szef kuchni restauracji Il Padrino.
Otwarte restauracje: Co z maseczkami?
Z wytycznych rządu wynika, że noszenie maseczek oraz rękawiczek zaleca się kelnerom i bezpośredniej obsłudze - barmanom czy kasjerom. Co z kucharzami? To już zależy od restauracji. Na pewno właściciele lokali gastronomicznych mają zapewnić płyny do dezynfekcji rąk. Niektóre restauracje jednak decydują się na dodatkową ochronę w kuchni.
- Maseczki tuż po ogłoszeniu wytycznych były obligatoryjne, po kilku godzinach zmieniono ten zapis na zalecenie. My zdecydowaliśmy się postawić na bezpieczeństwo i będziemy pracować w przyłbicach, przynajmniej w początkowym okresie - mówią Agnieszka Tylenda i Krzysztof Bednarzewski, właściciele restauracji Tasaky.
W sprawie gości restauracji też nie ma szczegółowych wytycznych. Wyjątkiem jest kwestia dezynfekcji rąk - klienci mają zdezynfekować ręce przy wejściu na teren lokalu, na sali, i po toalecie. Natomiast nie określono zasad zakładania i zdejmowania maseczek na terenie restauracji. Wiemy tylko jedno, w maseczce nie wypijemy kawy i nie zjemy obiadu.
Sprawdź też:
Na co liczą restauratorzy?
Przedsiębiorcy z branży gastronomicznej nie liczą na szybki powrót finansowej równowagi.
- Dajemy sobie około dwóch-trzech tygodni, by sprawdzić, ilu gości do nas dotrze, jak długo będą gościć w restauracji, by sprawdzić, czy to wróci do rzeczywistości sprzed kilku miesięcy, czy jednak ludzie będą nadal jeszcze ostrożni i będą rzadko wychodzić na obiad - wyjaśnia Grzegorz Filozof, szef kuchni restauracja Sarbinowska.
Zobacz zdjęcia:
Restauracje już otwarte! Również ogródki restauracyjne w Poz...
Poznańskie restauracje zapraszają gości m.in. tak:
Zobacz też:
Bary i restauracje otwarte dla klientów. Ile osób przy stoli...
TOP 20 restauracji w Poznaniu. Tu warto zjeść według internautów!
Sprawdź też:
- Oszuści i naciągacze poszukiwani przez wielkopolską policję. Rozpoznajesz ich?
- 12 zawodów mężczyzn, które najbardziej odstraszają kobiety
- 20 najbiedniejszych miejscowości w Wielkopolsce
- Memy o koronawirusie: kwarantanna oczami internautów
- Oni nie odpalili w Lechu. Antyjedenastka obcokrajowców
- Oto 12 najmniej seksownych imion żeńskich w Polsce. Sprawdź czy jesteś na liście
iPolitycznie - Działania elit europejskich pod wpływem Rosji
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na Twitterze!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?