Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Risotto z parmezanem

Anastazja Bezduszna
Doradca smaku
Francuski kucharz Michel Moran, znany z tego, że w kulinarnym show kazał uczestnikom "oddawać fartucha", dziś poleca nam przepis ze swojej najnowszej książki "Doradca smaku"

Składniki (dla dwóch osób):

  • 250 g ryżu risotto,
  • 15 g grzybów suszonych,
  • 100 g parmezanu,
  • 3 szalotki,
  • 1 ząbek czosnku,
  • oliwa z oliwek,
  • 700 ml wywaru warzywnego,
  • 40 g masła,
  • natka pietruszki,
  • kilka listków świeżej bazylii,
  • pieprz biały mielony,
  • oregano,
  • sól morska,
  • pieprz czarny mielony

Sposób przygotowania:
Czosnek i szalotki bardzo drobno siekamy i wrzucamy na rozgrzana patelnię z odrobiną oliwy z oliwek. Gdy szalotki lekko się zeszklą, wsypujemy suchy ryż i małe kawałki grzybów. Całość chwilę podsmażamy, mieszając od czasu do czasu, aby ryż się nie przypalił. Następnie wlewamy wywar warzywny w takiej ilości, aby przykryć ryż. Zmniejszamy ogień i pozwalamy wywarowi odparować. Co jakiś czas mieszamy.

Następnie ponownie dolewamy wywar ponad poziom ryżu i mieszamy. Czynność powtarzamy, aż ryż będzie odpowiednio miękki (około 20 minut). Gdy ryż jest miękki, doprawiamy całość do smaku pieprzem białym i oregano oraz posypujemy parmezanem startym na tarce o dużych oczkach. Następnie zdejmujemy patelnię z ognia, dodajemy masło i mieszamy. Gotowe risotto wykładamy na talerz, dekorujemy listkami świeżej bazylii i posypujemy posiekaną natką pietruszki.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski