Składniki (dla dwóch osób):
- 250 g ryżu risotto,
- 15 g grzybów suszonych,
- 100 g parmezanu,
- 3 szalotki,
- 1 ząbek czosnku,
- oliwa z oliwek,
- 700 ml wywaru warzywnego,
- 40 g masła,
- natka pietruszki,
- kilka listków świeżej bazylii,
- pieprz biały mielony,
- oregano,
- sól morska,
- pieprz czarny mielony
Sposób przygotowania:
Czosnek i szalotki bardzo drobno siekamy i wrzucamy na rozgrzana patelnię z odrobiną oliwy z oliwek. Gdy szalotki lekko się zeszklą, wsypujemy suchy ryż i małe kawałki grzybów. Całość chwilę podsmażamy, mieszając od czasu do czasu, aby ryż się nie przypalił. Następnie wlewamy wywar warzywny w takiej ilości, aby przykryć ryż. Zmniejszamy ogień i pozwalamy wywarowi odparować. Co jakiś czas mieszamy.
Następnie ponownie dolewamy wywar ponad poziom ryżu i mieszamy. Czynność powtarzamy, aż ryż będzie odpowiednio miękki (około 20 minut). Gdy ryż jest miękki, doprawiamy całość do smaku pieprzem białym i oregano oraz posypujemy parmezanem startym na tarce o dużych oczkach. Następnie zdejmujemy patelnię z ognia, dodajemy masło i mieszamy. Gotowe risotto wykładamy na talerz, dekorujemy listkami świeżej bazylii i posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?