Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Rogale świętomarcińskie według starych receptur

AB
Choć świętomarcińskie rogale można kupić przez cały rok, w listopadzie następuje ich wysyp. Najlepsze są robione z tradycyjnych przepisów.

Listopadowy wysyp rogali świętomarcińskich cieszy łasuchów. Niektóre są mniejsze, inne większe. Jedne będą bardziej podpieczone, a inne tylko lekko rumiane.

Masa makowa

Składniki na około 7-8 szt. rogali
1/2 szklanki białego maku, 1/2 szklanki okruchów biszkoptowych, 1/2 szklanki cukru, 60 g orzechów, 60 g rodzynek, 200 g margaryny, 5 ml aromatu migdałowego

Sposób przygotowania:
Mak należy opłukać wodą, a następnie zaparzyć i odstawić na godzinę. Tak przygotowany mak odsączamy i dwukrotnie mielimy . Orzechy możemy podsuszyć w piekarniku przez kilka minut. Kroimy je drobno. Do maku w tym czasie dodajemy cukier i margarynę. Dusimy masę na małym ogniu cały czas mieszając. Gdy masa będzie ciepła, a wszystkie składniki połączą się, dodajemy orzechy, rodzynki oraz aromat migdałowy. Dokładnie wszystko mieszamy i odstawiamy, by masa wystygła.

Ciasto na rogale

Składniki:
2-2,5 szklanki mąki, 1 jajko, 1/4 kostki drożdży (12,5 g), 2 łyżki cukru, 1/2 szklanki ciepłego mleka, 2 łyżki oleju, 1 plaska łyżeczka soli

Sposób przygotowania:
Najpierw przesiewamy mąkę. Do ciepłego mleka dodajemy drożdży, odrobinę cukru i soli, i mąki. Pozostawiamy na kilka minut. Następnie do mąki dodajemy drożdże z mlekiem, cukier, sól oraz roztrzepane jajko. Mieszamy wszystko aż powstanie jednolita gęsta masa. Dodajemy następnie olej. Wyrabiamy ciasto. Pozostawiamy je w lodówce na kilka godzin. Następnie rozwałkowujemy go, smarujemy margaryną i składamy ciasto na trzy części. Sklejamy brzegi i ponownie rozwałkowujemy. Robimy tak jeszcze kilka razy, by uzyskać około 12-16 warstw. Następnie odkładamy ciasto do lodówki, najlepiej na noc.

Formowanie rogali

Składniki:
ciasto, masa makowa, jajko roztrzepane z łyżką wody

Sposób przygotowania:
Cienko rozwałkowujemy ciasto. Kroimy je na wydłużone trójkąty.Z pomocą rękawa cukierniczego nakładamy masę makową. Zawijamy najszerszy koniec jeden raz. Nacinamy go. Następnie zawijamy rogal tak by to rozcięcie rozeszło się na boki. Zwijamy w stronę wierzchołka. Końcówki zakręcamy do środka. Tak przygotowane rogale wykładamy na płaską blaszkę i smarujemy roztrzepanym jajkiem z wodą. Wypiekamy przez 30-35 minut przy temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu rogale odstawiamy do wystygnięcia. Następnie lukrujemy i posypujemy orzechami włoskimi.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski