Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Roladki nadziewane jabłkiem i papryką

Monika Trząska
Roladki nadziewane jabłkiem i papryką
Roladki nadziewane jabłkiem i papryką Monika Trząska
Prezentujemy przepis na roladki nadziewane jabłkiem i papryką. Jego autorem jest Monika Trząska.

Składniki:

  • 1 pojedyncza pierś z kurczaka
  • 1 łyżeczka różowej soli himalajskiej
  • 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
  • 1 łyżeczka przyprawy kebab
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • 1 łyżeczka suszonego cząbru
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/2 żółtej papryki
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 małe jabłko
  • 3-4 listki świeżej bazylii
  • 2 szklanki oleju do smażenia
  • jajko
  • bulka tarta

Przygotowanie:
Mięso umyć, osuszyć. Rozkroić i rozbić. Przyprawy wymieszać i natrzeć nimi kurczaka. Sprawione papryki zetrzeć na tarce na dużych oczkach i odcisnąć soki. Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć papryki. Następnie dodać starte jabłko na małych oczkach (wcześniej obrać je i wykroić gniazda z nasionami). Doprawić solą i smażyć około 4-5 minut. Ostudzić.

Farsz rozsmarować na filecie mięsa i ułożyć pokrojona bazylię. Zwinąć roladkę i spiąć wykałaczkami. W garnku rozgrzać olej. Mięso panierować w roztrzepanym jajku oraz bułce tartej. Smażyć w głębokim oleju, co chwile obracać. Przed podaniem odsączyć na ręczniku papierowym i wyjąć wykałaczki. Smacznego!

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski