Składniki:
- 1 pojedyncza pierś z kurczaka
- 1 łyżeczka różowej soli himalajskiej
- 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
- 1 łyżeczka przyprawy kebab
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- 1 łyżeczka suszonego cząbru
- 1/2 czerwonej papryki
- 1/2 żółtej papryki
- 2 łyżki oliwy
- 1 małe jabłko
- 3-4 listki świeżej bazylii
- 2 szklanki oleju do smażenia
- jajko
- bulka tarta
Przygotowanie:
Mięso umyć, osuszyć. Rozkroić i rozbić. Przyprawy wymieszać i natrzeć nimi kurczaka. Sprawione papryki zetrzeć na tarce na dużych oczkach i odcisnąć soki. Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć papryki. Następnie dodać starte jabłko na małych oczkach (wcześniej obrać je i wykroić gniazda z nasionami). Doprawić solą i smażyć około 4-5 minut. Ostudzić.
Farsz rozsmarować na filecie mięsa i ułożyć pokrojona bazylię. Zwinąć roladkę i spiąć wykałaczkami. W garnku rozgrzać olej. Mięso panierować w roztrzepanym jajku oraz bułce tartej. Smażyć w głębokim oleju, co chwile obracać. Przed podaniem odsączyć na ręczniku papierowym i wyjąć wykałaczki. Smacznego!
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?