Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Roladki schabowe owinięte boczkiem

Maciej Draht
Roladki schabowe owinięte boczkiem
Roladki schabowe owinięte boczkiem Maciej Draht
Prezentujemy przepis na danie konkursowe ze schabem. Jego autorem jest Maciej Draht.

Składniki:

  • 500 g schabu bez kości
  • plasterki boczku wędzonego
  • plasterki sera żółtego
  • ogórki kiszone
  • cebula
  • majeranek
  • ketchup
  • musztarda

Przygotowanie:

Schab myjemy, osuszamy i kroimy na centymetrowe plastry. Rozbijamy tłuczkiem. Musztardę mieszamy z ketchupem, majerankiem i smarujemy schab. Nakładamy plasterek sera. Cebulę obieramy i kroimy, ogórki kroimy w ćwiartki, układamy na plastrach. Zawijamy w roladkę. Mięsa nie solimy, ponieważ boczek dodaje słony smak.

Kładziemy plastry boczku tak jakbyśmy chcieli ułożyć tabelę 2x7, czyli dwa plastry boczku obok siebie i w dół około 7 rzędów. Kładziemy roladkę na złączeniu dwóch plastrów i oplatamy ją boczkiem, tak aby powstała „szyszka”. Roladki układamy w naczyniu żaroodpornym, skrapiamy oliwą i wstawiamy do gorącego piekarnika 190-200 stopni na około 30-40 minut.
ZAGŁOSUJ NA TEGO KANDYDATA W PLEBISCYCIE

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski