Składniki:
- 2 kotlety schabowe bez kości
- sól, pieprz do smaku
Farsz:
- 5 cm pora
- 4 gałązki mięty
- 1 ząbek czosnku
- 70 g fety
- 2 ogórki gruntowe
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1/2 łyżeczki pieprzu
Przygotowanie:
Farsz: Por umyć,osuszyć i pokroić w małą kosteczką,przełożyć do miski. Miętę oskubać z gałązek i opłukać pod woda. Osuszyć i drobniutko i dodać do pora. Ogórki umyć,osuszyć i obrać. Następnie przekroić na pół i wydrążyć nasiona,odrzucić je. Resztę ogórka pokroić w malutką kostkę i dodać do miski. Ser zetrzeć na drobnych oczkach,obrany czosnek także. Doprawić pieprzem (sól jest zbędna, bo feta jest dosyć słona). Dodać 2 łyżki oliwy z oliwek Dobrze wymieszać składniki farszu i odłożyć na kwadrans do lodówki.
Roladki: W między czasie mięso umyć,osuszyć i oprószyć z obu stron sola i pieprzem. Na każdym płacie rozsmarować połowę farszu i zwinąć płat w roladkę. Dla pewności spiąć wykałaczkami. Patelnię grillową za pomocą ręcznika papierowego posmarować oliwą i dobrze rozgrzać. Grillować mięsko z obu stron na rumiano. Przed podaniem odsączyć chwilę na papierowym ręczniku i wyjąć wykałaczki. Smacznego!
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?