Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Roladki schabowe z fetą i ogórkiem zielonym

Monika Trząska
Roladki schabowe z fetą i ogórkiem zielonym
Roladki schabowe z fetą i ogórkiem zielonym Monika Trząska
Prezentujemy przepis na danie ze schabem. Jego autorem jest Monika Trząska.

Składniki:

  • 2 kotlety schabowe bez kości
  • sól, pieprz do smaku

Farsz:

  • 5 cm pora
  • 4 gałązki mięty
  • 1 ząbek czosnku
  • 70 g fety
  • 2 ogórki gruntowe
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki pieprzu

Przygotowanie:

Farsz: Por umyć,osuszyć i pokroić w małą kosteczką,przełożyć do miski. Miętę oskubać z gałązek i opłukać pod woda. Osuszyć i drobniutko i dodać do pora. Ogórki umyć,osuszyć i obrać. Następnie przekroić na pół i wydrążyć nasiona,odrzucić je. Resztę ogórka pokroić w malutką kostkę i dodać do miski. Ser zetrzeć na drobnych oczkach,obrany czosnek także. Doprawić pieprzem (sól jest zbędna, bo feta jest dosyć słona). Dodać 2 łyżki oliwy z oliwek Dobrze wymieszać składniki farszu i odłożyć na kwadrans do lodówki.

Roladki: W między czasie mięso umyć,osuszyć i oprószyć z obu stron sola i pieprzem. Na każdym płacie rozsmarować połowę farszu i zwinąć płat w roladkę. Dla pewności spiąć wykałaczkami. Patelnię grillową za pomocą ręcznika papierowego posmarować oliwą i dobrze rozgrzać. Grillować mięsko z obu stron na rumiano. Przed podaniem odsączyć chwilę na papierowym ręczniku i wyjąć wykałaczki. Smacznego!

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski