Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Roladki z bakłażana

Anastazja Bezduszna
123rf
Szybko i smacznie przygotujemy roladki z bakłażana. Roladki możemy zawijać nie tylko z serem feta, ale również z sosem czosnkowym, czy też serkiem topionym.

Składniki:

  • 1 średni bakłażan,
  • 1 pomidor,
  • 150 g sera feta,
  • 1 łyżka posiekanej mięty cytrynowej,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • sól, pieprz, oliwa,
  • 1 łyżka octu balsamicznego,
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich

Sposób przygotowania:
Bakłażana kroimy wzdłuż w plastry, posypujemy solą z dwóch stron i odkładamy na sitko, skrapiamy sokiem z cytryny i zostawiamy na 20 minut. Po tym czasie bakłażana trzeba opłukać i osuszyć na ręczniku papierowym.
Rozgrzewamy patelnię i smażymy bakłażana obsypanego solą i pieprzem, około 2-3 minuty z każdej strony. Pomidora kroimy w plastry, ser rozgniatamy. Na usmażone plastry bakłażana układamy po kawałku pomidora i około 1 łyżeczki fety. Zawijamy i przekładamy do wysmarowanego oliwą naczynia żaroodpornego. Doprawiamy ziołami. Zapiekamy około 20 minut przy 150 stopniach. Roladki najlepiej podać skropione octem balsamicznym.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski