Składniki:
- 1 średni bakłażan,
- 1 pomidor,
- 150 g sera feta,
- 1 łyżka posiekanej mięty cytrynowej,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- sól, pieprz, oliwa,
- 1 łyżka octu balsamicznego,
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
Sposób przygotowania:
Bakłażana kroimy wzdłuż w plastry, posypujemy solą z dwóch stron i odkładamy na sitko, skrapiamy sokiem z cytryny i zostawiamy na 20 minut. Po tym czasie bakłażana trzeba opłukać i osuszyć na ręczniku papierowym.
Rozgrzewamy patelnię i smażymy bakłażana obsypanego solą i pieprzem, około 2-3 minuty z każdej strony. Pomidora kroimy w plastry, ser rozgniatamy. Na usmażone plastry bakłażana układamy po kawałku pomidora i około 1 łyżeczki fety. Zawijamy i przekładamy do wysmarowanego oliwą naczynia żaroodpornego. Doprawiamy ziołami. Zapiekamy około 20 minut przy 150 stopniach. Roladki najlepiej podać skropione octem balsamicznym.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?