Składniki na roladki:
- 2 filety z kurczaka
- 1 opakowanie ciasta francuskiego ok. 275 g
- 220 g malin
- pół tabliczki białej czekolady
- bazylia
- majeranek
- curry
Składniki na kopytka:
- 1kg ziemniaków
- 1 szklanka mąki
- 1 jajko
- szczypta soli
Przygotowanie:
Rozwałkuj ciasto francuskie i podziel na cztery części. Filety przekrój na pół i rozbij. Kurczaka posyp bazylią, majerankiem oraz curry. Następnie przełóż je na ciasto tak, aby na pół fileta przypadała ćwierć ciasta. Na brzegu ułóż maliny (około 10) i 2 kostki czekolady. Postępuj tak z każdą porcją. Zawiń roladki i po bokach połącz ciasto, aby nie było widać kurczaka z nadzieniem. Piecz w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut.
Obierz ziemniaki i je ugotuj. Następnie odsącz i przepuść przez maszynkę do mięsa. Do miski dodaj pyry, szklankę mąki, jajko i szczyptę soli. Wszystko razem wymieszaj i wyrób ciasto. Do garnka z gotującą się wodą wrzucaj uformowane kopytka i gotuj, aż wypłyną na powierzchnię. Danie podawaj z ulubionym sosem.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?