18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Roladki z kurczaka w cieście francuskim

Adrianna Kasperska
123rf
Prezentujemy przepis na roladki z kurczaka w cieście francuskim. Jego autorem jest Adrianna Kasperska.

Składniki na roladki:

  • 2 filety z kurczaka
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego ok. 275 g
  • 220 g malin
  • pół tabliczki białej czekolady
  • bazylia
  • majeranek
  • curry

Składniki na kopytka:

  • 1kg ziemniaków
  • 1 szklanka mąki
  • 1 jajko
  • szczypta soli

Przygotowanie:
Rozwałkuj ciasto francuskie i podziel na cztery części. Filety przekrój na pół i rozbij. Kurczaka posyp bazylią, majerankiem oraz curry. Następnie przełóż je na ciasto tak, aby na pół fileta przypadała ćwierć ciasta. Na brzegu ułóż maliny (około 10) i 2 kostki czekolady. Postępuj tak z każdą porcją. Zawiń roladki i po bokach połącz ciasto, aby nie było widać kurczaka z nadzieniem. Piecz w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut.

Obierz ziemniaki i je ugotuj. Następnie odsącz i przepuść przez maszynkę do mięsa. Do miski dodaj pyry, szklankę mąki, jajko i szczyptę soli. Wszystko razem wymieszaj i wyrób ciasto. Do garnka z gotującą się wodą wrzucaj uformowane kopytka i gotuj, aż wypłyną na powierzchnię. Danie podawaj z ulubionym sosem.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski