Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Roman Kosmalski zaprasza na żurek. PRZEPIS

Elżbieta Podolska
Archiwum Zagroda Bamberska
Ile gospodyń domowych tyle sposób na żurek. W Wielkopolsce to jedna z podstawowych zup, szczególnie w okresie Świąt Wielkanocnych, ale nie tylko. Żurek tak naprawdę jada się przez cały rok. Tym razem tajemnice smakowitego żurku bamberskiego ujawnia Roman Kosmalski, szef kuchni Restauracji "Zagroda Bamberska.

ZOBACZ TEŻ: Żurek na wiele sposób

Są dwie teorie, że żurek to tak prosta zupa, że nikt jej zepsuć nie może. I druga, której ja jestem zagorzałą zwolenniczką, że to właśnie żurek, jego smak, zapach świadczą o szefe kuchni i gospodyni domowej. W myśl powiedzenia: podaj mi żurek, a powiem ci jakim kucharzem jesteś. Przy tym żurku mogę napisać jedno: niesamowity smak i niecodzienne doznania. Po prostu znakomity szef kuchni.

Żurek po Bambersku

Składniki na wywar:

  • 2 marchwie,
  • 1 seler,
  • 0,5 pora,
  • 1 cebula,
  • garść majeranku,
  • 1 czosnek,
  • 3-4 ziarna ziela angielskiego,
  • 1 liść laurowy,
  • 1 kg kości wieprzowych,
  • ok. 0,5 kg skóry z boczku wędzonego.

Polecamy: Przepisy i porady kulinarne na GłosWielkopolski.pl

Sposób przygotowania:

Przygotowanie wywaru jest bardzo proste. Do garnka na ok. 10 l wkładamy wszystkie składniki i podgrzewamy na małym ogniu, a następnie gotujemy przez ok. 2-3 godziny.

Po tym odstawiamy nasz wywar na około godzinę, a w międzyczasie przygotowujemy sam żurek.

Składniki potrzebne do przygotowania żurku:

  • 6 sztuk białej kiełbasy parzonej, najlepiej od dobrego lokalnego rzeźnika,
  • ok. 0,5 kg boczku parzonego,
  • ok. 0,150 g soczewicy,
  • kilka grzybów (polecam użyć opieńki),
  • chrzan,
  • kilka gałązek świeżego majeranku,
  • 1 sztukę cebuli,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • zakwas na żurek, można go przygotować samemu choć na rynku jest dostępny zakwas w butelkach o dobrej jakości,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

W garnku podsmażamy cebulę i dodajemy do niej kolejno czosnek i parzony boczek pokrojony w kostkę lub w paseczki.

Dodajemy kiełbasę pokrojoną w półksiężyce lub plasterki, którą możemy opcjonalnie upiec w piekarniku - ok. 10 minut na 180 stopni Celsjusza. Wyciągamy i cedzimy naszą kiełbasę przez sito, aby płyny, które wypłyną odcedzić.

Dodajemy kiełbasę pozbawioną niepotrzebnych tłuszczy do garnka i podsmażamy z już wcześniej dodanymi składnikami. Następnie wsypujemy majeranek, kilka łyżek chrzanu i grzyby.

Wszystko mieszamy w garnku ok. 10 minut, zalewamy naszym wędzonym wywarem i gotujemy ok. 30 minut tak, aby składniki przegryzły się ze sobą, po czym dodajemy soczewicę. Polecam wykorzystać zieloną, ale można użyć też czerwoną, która nada nam na pewno innego charakteru.

Gotujemy jeszcze około 20 minut i dodajemy zakwas. Jeśli to zakwas w butelce, to wcześniej trzeba go wylać i rozmieszać w misce. Całość gotujemy jeszcze ok. 20-30 minut, doprawiając solą i pieprzem.

W międzyczasie gotujemy jajka i serwujemy gotowy bamberski żurek razem z nimi.

Podczas gotowania do żurku można dodać starte pieczarki, aby smak był głębszy.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski