Główną zaletą tych roślin jest duża zawartość białka charakteryzującego się wysoką wartością odżywczą.
Soja zawiera aż 50 proc. białka. W pozostałych roślinach strączkowych zawartość białka to 20-35 proc. Warzywa te mają też wysoką zawartość błonnika pokarmowego, który wspomaga pracę układu trawiennego, zapobiega zaparciom dając uczucie sytości. Ten sam błonnik zmniejsza jednak przyswajalność składników mineralnych, w które warzywa strączkowe są bogate (wapnia, potasu, fosforu, żelaza, magnezu, cynku).
Warzywa strączkowe zawierają sporo substancji przeciwutleniających i fitoestrogenów, dlatego bogata w nie dieta może zmniejszyć ryzyko wystąpienia miażdżycy i chorób serca, a także nowotworów. Soja jako jedyna z roślin strączkowych charakteryzuje się również wysoką zawartością tłuszczu o korzystnym składzie kwasów tłuszczowych NNKT.
Regularne jedzenie produktów sojowych z pewnością złagodzi najbardziej dokuczliwe objawy przekwitania, takie jak nieprzyjemne uderzenia gorąca, pocenie się czy zbytnią nerwowość. To wynik działania naturalnych hormonów, fitoestrogenów. Wiadomo, że jeden z nich – genisteina działa hamująco na rozrost komórek rakowych.
Zdaniem specjalistów wystarczy dziennie zjadać 20-30 g produktów sojowych, by zmniejszyć ryzyko zachorowania na osteoporozę, a także na nowotwory piersi, jajników czy szyjki macicy.
Potrawy z ciecierzycy wzmacniają odporność organizmu, a także poprawiają stan włosów i skóry, pozwalają też obniżyć poziom cholesterolu we krwi.
Wadą warzyw strączkowych są obecne w nich tioglikozydy, które upośledzają pracę tarczycy.
Chcesz skontaktować się z autorem informacji? [email protected]
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?