Składniki:
400 g rostbefu wołowego
100 g czarnego pieprzu ziarnistego
160 g czerwonej cebuli
100 ml octu balsamicznego
30 g brązowego cukru
60 g śliwki węgierki
60 ml czerwonego wina
20 ml syropu klonowego
20 ml oleju
Przygotowanie:
Czarny pieprz mielimy na niezbyt drobne ziarenka, mieszamy z solą, dokładnie obtaczamy mięso w mieszance przypraw.
Obsmażamy po 2 minuty z każdej strony na patelni, zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do piekarnika na 20-30 minut, odstawiamy do ostygnięcia.
Polecamy: Kulinarium, czyli przepisy i porady na GłosWielkopolski.pl
Czerwoną cebulkę kroimy w cienkie półksiężyce, zalewamy octem balsamicznym i redukujemy do konsystencji dżemu.
Śliwkę gotujemy na małym ogniu w czerwonym winie do miękkości, na koniec dodajemy odrobinę syropu klonowego, pozwalając ostygnąć.
Mięso kroimy na cienkie plastry i podajemy ze śliwką i konfiturą.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?