Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Rostbef ze śliwką i syropem klonowym

ELKA
Pieczony rostbef ze śliwką i syropem klonowym
Pieczony rostbef ze śliwką i syropem klonowym Paweł Miecznik
Prezentujemy przepisy Michała Majewskiego, szefa kuchni restauracji Taste_it w kompleksie HOT-elarnia w Puszczykowie.

Składniki:
400 g rostbefu wołowego
100 g czarnego pieprzu ziarnistego
160 g czerwonej cebuli
100 ml octu balsamicznego
30 g brązowego cukru
60 g śliwki węgierki
60 ml czerwonego wina
20 ml syropu klonowego
20 ml oleju

Przygotowanie:
Czarny pieprz mielimy na niezbyt drobne ziarenka, mieszamy z solą, dokładnie obtaczamy mięso w mieszance przypraw.

Obsmażamy po 2 minuty z każdej strony na patelni, zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do piekarnika na 20-30 minut, odstawiamy do ostygnięcia.

Polecamy: Kulinarium, czyli przepisy i porady na GłosWielkopolski.pl

Czerwoną cebulkę kroimy w cienkie półksiężyce, zalewamy octem balsamicznym i redukujemy do konsystencji dżemu.

Śliwkę gotujemy na małym ogniu w czerwonym winie do miękkości, na koniec dodajemy odrobinę syropu klonowego, pozwalając ostygnąć.

Mięso kroimy na cienkie plastry i podajemy ze śliwką i konfiturą.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski