Rozgrzewające napoje [PRZEPISY]

    Rozgrzewające napoje [PRZEPISY]

    Anastazja Bezduszna

    Głos Wielkopolski

    Aktualizacja:

    Głos Wielkopolski

    Rozgrzewające napoje [PRZEPISY]
    1/7
    przejdź do galerii

    ©123rf

    Jak wzbogacić ziołowe napary, by jeszcze lepiej działały rozgrzewająco? Właściwości takie ma nie tylko herbata i kawa. Także poncze owocowe czy kakao z przyprawami.
    Naturalne składniki to podstawa nie tylko dań obiadowych. Napoje przyrządzone ze świeżych czy też suszonych w domu owoców będą bardziej aromatyczne i korzystne niż kupione saszetki. Ale nie mówimy tu o liścianej herbacie, bez dodatków. Naparom przyrządzanym z herbacianych liści przypisuje się szereg pozytywnych dla organizmu właściwości. Aby mieć pewność, że będą one wzmacniały organizm także wtedy, gdy temperatura spada poniżej zera stopni C, warto sprawdzić, jakie gatunki wyróżniają się działaniem podnoszącym odporność i jakie dodatki zwiększą ich skuteczność.

    By móc w pełni wykorzystać ich walory, warto połączyć kilka różnych składników, by tworzyły smaczną kompozycję o silnym działaniu. Jedną z takich propozycji jest napar z naturalnego suszu herbacianego z dodatkiem miodu, owoców cytrusowych, przypraw czy konfitur. Gorący napój łagodzi ból zainfekowanego gardła, a unosząca się nad nim para udrożnia zatkany nos. Wypicie kubka herbaty dostarczy organizmowi dawkę witaminy C, stymulującej układ odpornościowy.

    - Pozytywne działanie czarnej herbaty na organizm w sezonie jesienno-zimowym wynika przede wszystkim z jej rozgrzewających właściwości. Ten gorący napój nie tylko poprawia krążenie krwi, ale dzięki zawartości teaflawiny poprawia również koncentrację i wydolność umysłową - tłumaczy Joanna Sobyra, ekspert Segafredo Zanetti Poland. - Najpopularniejsza odmiana, earl grey, wzbogacona jest ekstraktem z pomarańczy bergamota, stosowanym jako środek odkażający - dodaje.

    Kiedy na ulicy zimno, jej rozgrzewające działanie możemy wzmocnić, dodając do naparu sok z dzikiej róży, stosowany często przy stanach gorączkowych. Ale są też napoje z przyprawami bez herbaty, które smakują doskonale. To na przykład miód z rokitnikiem czy kakao z cynamonem.

    Jabłkowy napój


    Składniki :
    • 3 szklanki soku jabłkowego,
    • 2 laski cynamonu,
    • 4 goździki,
    • półtorej łyżki startej skórki z pomarańczy,
    • kilka plastrów pomarańczy i jabłek do dekoracji.


    Sposób przygotowania:
    Na kawałku gazy układamy goździki, cynamon i skórkę pomarańczy. Mocno zawiązujemy. Do garnka wlewamy sok z jabłek, w którym zanurzamy saszetkę z przyprawami. Przykrywamy i doprowadzamy do wrzenia na małym ogniu. Pozostawiamy pod przykryciem jeszcze około 5 minut. Wyjmujemy saszetkę z przyprawami. Rozlewamy napój do kubków.

    1 3 4 »

    Czytaj treści premium w Głosie Wielkopolskim Plus

    Nielimitowany dostęp do wszystkich treści, bez inwazyjnych reklam.

    Komentarze (1)

    Dodajesz komentarz jako: Gość

    Dodając komentarz, akceptujesz regulamin forum

    Liczba znaków do wpisania:

    zaloguj się

    Autor komentarza nie dodał zdjęcia
    tanie wino

    Nie przeszkadzać. Jestem w Warszawie (gość)

    Zgłoś naruszenie treści / 3

    cukier goździki podgrzać , wypić i mozna pojechac rowerem na Stary Rynek.!!!!!! A co? Zima!

    Najnowsze wiadomości

    Zobacz więcej

    Najczęściej czytane

    Polecamy

    Wideo