Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Rozgrzewające napoje [PRZEPISY]

Anastazja Bezduszna
Jak wzbogacić ziołowe napary, by jeszcze lepiej działały rozgrzewająco? Właściwości takie ma nie tylko herbata i kawa. Także poncze owocowe czy kakao z przyprawami.

Naturalne składniki to podstawa nie tylko dań obiadowych. Napoje przyrządzone ze świeżych czy też suszonych w domu owoców będą bardziej aromatyczne i korzystne niż kupione saszetki. Ale nie mówimy tu o liścianej herbacie, bez dodatków. Naparom przyrządzanym z herbacianych liści przypisuje się szereg pozytywnych dla organizmu właściwości. Aby mieć pewność, że będą one wzmacniały organizm także wtedy, gdy temperatura spada poniżej zera stopni C, warto sprawdzić, jakie gatunki wyróżniają się działaniem podnoszącym odporność i jakie dodatki zwiększą ich skuteczność.

By móc w pełni wykorzystać ich walory, warto połączyć kilka różnych składników, by tworzyły smaczną kompozycję o silnym działaniu. Jedną z takich propozycji jest napar z naturalnego suszu herbacianego z dodatkiem miodu, owoców cytrusowych, przypraw czy konfitur. Gorący napój łagodzi ból zainfekowanego gardła, a unosząca się nad nim para udrożnia zatkany nos. Wypicie kubka herbaty dostarczy organizmowi dawkę witaminy C, stymulującej układ odpornościowy.

- Pozytywne działanie czarnej herbaty na organizm w sezonie jesienno-zimowym wynika przede wszystkim z jej rozgrzewających właściwości. Ten gorący napój nie tylko poprawia krążenie krwi, ale dzięki zawartości teaflawiny poprawia również koncentrację i wydolność umysłową - tłumaczy Joanna Sobyra, ekspert Segafredo Zanetti Poland. - Najpopularniejsza odmiana, earl grey, wzbogacona jest ekstraktem z pomarańczy bergamota, stosowanym jako środek odkażający - dodaje.

Kiedy na ulicy zimno, jej rozgrzewające działanie możemy wzmocnić, dodając do naparu sok z dzikiej róży, stosowany często przy stanach gorączkowych. Ale są też napoje z przyprawami bez herbaty, które smakują doskonale. To na przykład miód z rokitnikiem czy kakao z cynamonem.

Jabłkowy napój

Składniki :

  • 3 szklanki soku jabłkowego,
  • 2 laski cynamonu,
  • 4 goździki,
  • półtorej łyżki startej skórki z pomarańczy,
  • kilka plastrów pomarańczy i jabłek do dekoracji.

Sposób przygotowania:
Na kawałku gazy układamy goździki, cynamon i skórkę pomarańczy. Mocno zawiązujemy. Do garnka wlewamy sok z jabłek, w którym zanurzamy saszetkę z przyprawami. Przykrywamy i doprowadzamy do wrzenia na małym ogniu. Pozostawiamy pod przykryciem jeszcze około 5 minut. Wyjmujemy saszetkę z przyprawami. Rozlewamy napój do kubków.

Żurawinowo-pomarańczowy poncz

Składniki :

  • 250 ml soku z żurawin,
  • 250 ml soku pomarańczowego,
  • 75 ml wody,
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • cukier wg uznania,
  • do dekoracji kilka plasterków pomarańczy i cytryny

Sposób przygotowania:
W rondlu mieszamy soki i podgrzewamy. Dodajemy przyprawy, cukier i wodę. Gotujemy na małym ogniu przez 10 minut, ale nie doprowadzamy do wrzenia. Kiedy cukier się rozpuści, zdejmujemy rondel z ognia. Rozlewamy do filiżanek i dekorujemy plasterkami cytrusów.

Kakao z cynamonem

Składniki:

  • 6 łyżek kakao,
  • 2 szklanki wody,
  • cukier wg uznania,
  • 2 szklanki mleka,
  • pół łyżeczki mielonego cynamonu,
  • 3 ziarna kardamonu,
  • marshmallow do dekoracji

Sposób przygotowania:
Oddzielnie doprowadzamy do wrzenia wodę i mleko. W dużym garnku mieszamy kakao z cukrem i dodajemy 4 łyżki wrzącej wody - mieszamy, aż kakao się rozpuści. Dodajemy pozostały wrzątek i gorące mleko cały czas mieszając. Na małym ogniu doprowadzamy napój do wrzenia. Zdejmujemy z ognia i możemy rozlewać do filiżanek. Posypujemy każdą cynamonem i dodajemy kilka marshmallow.

Herbata Masala chai

Składniki :

  • 1 szklanka mleka,
  • pół szklanki wody,
  • 8 g czarnej herbaty,
  • 1/2 łyżeczki kardamonu,
  • 2 goździki,
  • 1 szczypta pieprzu,
  • 1 cm świeżego imbiru,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • pół łyżeczki cynamonu

Sposób przygotowania:
Wszystkie suche przyprawy mieszamy. Imbir obieramy i drobno kroimy. Do rondelka wlewamy wodę i mleko i zagotowujemy. Wsypujemy przyprawy. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 2 minuty na małym ogniu. Dodajemy cukier oraz herbatę i gotujemy jeszcze 4-5 minut. Wyłączamy gaz, ale pozostawiamy jeszcze na kilka minut herbatę pod przykryciem. Przecedzamy przez sito i wlewamy do kubków.

Napój miodowy z rokitnikiem

Składniki:

  • 1 l wody,
  • 150 g miodu,
  • 5 g goździka,
  • 5 g cynamonu,
  • 30 g korzenia imbiru,
  • 2 pomarańcze,
  • 80 g rokitnika

Sposób przygotowania:
Rokitnik gotujemy we wrzącej wodzie przez 15 minut. Jak tylko pojawi się pianka - zdejmujemy z ognia, odcedzamy wywar i pozostawiamy do ostygnięcia. Do wrzącej wody dodajemy miód . Kiedy się rozpuści, dodajemy posiekany drobno imbir, goździki i cynamon. Pomarańcze kroimy na plasterki i też dodajemy do wody. Całość gotujemy na wolnym ogniu przez 10 minut. Następnie odstawiamy do ostygnięcia i odcedzamy. Do napoju dodajemy rokitnik. Wszystko dokładnie mieszamy. Pić go można na zimno oraz podgrzany.

Kawa po irlandzku

Składniki:

  • 80 ml kawy czarnej,
  • 40 ml whisky,
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • 30 ml bitej śmietany

Sposób przygotowania:
Do gorącej kawy dodajemy cukier i podgrzewamy dopóty, dopóki się rozpuści cukier. Następnie wlewamy whisky, mieszamy i przelewamy do filiżanki (najlepiej szklanej). Dekorujemy bitą śmietaną. Możemy też posypać ją wiórkami czekoladowymi.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski