MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Różowe kopytka z dodatkiem buraka okraszone boczkiem [PRZEPIS]

Katarzyna Jaworek
Katarzyna Jaworek
Różowe kopytka z boczkiem.

- Ich przygotowanie zajmuje kilka chwil, a efekt końcowy jest znakomity – mówi Katarzyna Jaworek z Mętkowa, autorka bloga Tradycyjna Kuchnia Kasi.

Składniki

  • 600 g ziemniaków
  • 1 średni burak ćwikłowy
  • 1 i 1/3 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • 200 g boczku surowego
  • sól

Wykonanie
Buraka ugotować do miękkości we wodzie. Obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Ziemniaki obrać, ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzić i przecisnąć przez praskę. Ziemniaki oraz startego buraka przełożyć na stolnicę. Dodać mąkę oraz jajko. Zagnieść ciasto. Z ciasta uformować wałeczki, które następnie pokroić na ukos. Kopytka wrzucić na gotującą się osoloną wodę. Gotować 5 minut od momentu wypłynięcia. Odcedzić i wyłożyć na talerz.
Boczek pokroić w cienkie paski. Podsmażyć na rumiano. Boczkiem okrasić kopytka na talerzu.

Sposób na mały głód? Spróbuj tych przekąsek [TOP 10]

Masz ochotę na sałatkę? Sprawdź najlepsze przepisy!

Źródło: Dzień Dobry TVN

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska