Rumpuć: Zupa jarzynowa na mięsie [PRZEPIS]
Składniki:
500 g żeberek wieprzowych
2 marchewki
duża pietruszka (korzeń)
mały seler
por
mała główka słodkiej kapusty
sól
300 g fasolki szparagowej
500 g ziemniaków
20 g mąki pszennej
20 g masła
Przygotowanie:
Przyrządzanie zupy zaczynamy od żeberek, które dokładnie umyte i wyporcjowane powoli gotujemy pod przykryciem.
W tym czasie obieramy i kroimy warzywa, najlepiej w skośne, nie za grube paseczki. Dodajemy je do gotujących się żeberek z wyjątkiem słodkiej kapusty.
Polecamy: Kulinarium, czyli przepisy i porady na GłosWielkopolski.pl
Drobno poszatkowaną kapustę wrzucamy do garnka dopiero wtedy, gdy warzywa z mięsem już się dogotowują.
Na koniec dodajemy do zupy zasmażkę. Jak ją przyrządzamy? Na patelni rozgrzewamy masło, na które wrzucamy mąkę. Mieszamy tak długo, aż będzie miała złoty kolor.
Zupę możemy podać z pieczywem lub grzankami. Grzanki możemy zrobić sami. Na rozgrzaną patelnię z odrobiną oliwy wrzucić chleb pokrojony w drobną kostkę. Przez kilka minut smażyć je na patelni, aż zrobią się chrupiące.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?